Hij bewaart jarenlang een steen in huis, denkend dat het goud is; in werkelijkheid is hij veel meer waard

Janine image
door Janine

01 December 2023

Hij bewaart jarenlang een steen in huis, denkend dat het goud is; in werkelijkheid is hij veel meer waard
Advertisement

Niets is kostbaarder dan goud, althans volgens sommigen. Stel je voor dat je er zeker van bent dat je een goudklompje hebt gevonden en pas later ontdekt dat het iets veel zeldzamer en kostbaarder is. Zoiets overkwam Dave Hole, een Australische man die ervan overtuigd was dat hij goud had gevonden, maar zich niet bewust was van hoe belangrijk zijn ontdekking werkelijk was.

Een enorm grote goudklomp? Nee, iets meer

Een enorm grote goudklomp? Nee, iets meer

Pexels

Het is 2015 en Dave Hole is een fervent schatzoeker. Op een dag waagt hij zich met zijn betrouwbare metaaldetector in het Maryborough Regional Park, in Australië. Plots vermoedt Dave dat hij zojuist een enorme goudklomp heeft gezien. Voor hem ligt een steen die niet bijzonder groot maar toch behoorlijk zwaar is, gekenmerkt door een roodachtige kleur en gouden strepen. Het moet noodzakelijkerwijs een goudklompje zijn, denkt Dave, een gevoel dat wordt bevestigd door hoe ondoordringbaar de steen lijkt.

De lange wandeling terug vanuit het regionale park, met de rots onder zijn arm, gaf hem het gevoel van een verrassing die zijn leven kon veranderen. Aanvankelijk overweegt Dave ook om het gereedschap van mijnwerkers te gebruiken om de steen te breken en het felbegeerde goud te verkrijgen. Toch doet hij niets: misschien zegt iets hem dat dit niet het moment is, noch de actie die hij moet ondernemen. Argwanend besluit hij na enige tijd deze ongewone schat naar het Melbourne Museum te brengen en met de geoloog Dermot Henry te praten.

Advertisement

Het is niet al goud wat er blinkt: misschien is het iets kostbaarders

Het is niet al goud wat er blinkt: misschien is het iets kostbaarders

Museums Victoria

Volgens de eerste onderzoeken uitgevoerd door de geoloog Dermot Henry van het Melbourne Museum, heeft Dave geen enorme goudklomp gevonden in het Maryborough Regional Park. Integendeel, het is een meteoriet die uit de verre ruimte komt en dateert uit een heel oud tijdperk. Het is tenslotte niet al goud wat er blinkt: het mineraal is een chondriet van het type H5 en geen goudklompje. Dit is een zeer zeldzame meteoriet die verband houdt met de vorming van het zonnestelsel, ruim 4,5 miljard jaar geleden.

Het verhaal van Dave Hole is misschien wel het perfecte voorbeeld van hoe schijn bedriegt en hoe schijnbare waarde niet alles is. Op zichzelf is chondriet geen kostbaar mineraal, maar het belang van de ontdekking gaat veel verder dan de ontdekking van louter een goudklompje.

Een steen uit het begin van het zonnestelsel

Een steen uit het begin van het zonnestelsel

Museums Victoria

De Maryborough-meteoriet, zoals hij sinds zijn ontdekking wordt genoemd, opent een venster op de vorming van ons zonnestelsel. In feite dateert het gesteente ongeveer 4,6 miljard jaar geleden, toen de aarde nog niet volledig gevormd was en er rond de zon slechts een reeks kosmische klonten bestond. Na miljarden jaren door de ruimte te hebben rondgezworven, stortte dit rotsfragment tussen 100 en 1000 jaar geleden op de aarde neer, volgens de studie die het analyseerde. En misschien waren het andere kosmische botsingen die het naar onze planeet leidden, in een soort ruimtebiljart.

Vanuit dit gezichtspunt is de Maryborough-meteoriet niet langer slechts een fysiek object, maar een sui generis verteller van onze kosmische geschiedenis. En hoewel Dave Hole niet vond wat hij zocht, heeft zijn ontdekking een intrigerend hoofdstuk toegevoegd aan ons begrip van de kosmos. En die daarom zelfs meer waard is dan goud.

Advertisement