Weg met kuilen in de wegen: er is de eerste robot ontwikkeld die deze repareert met behulp van kunstmatige intelligentie

Janine image
door Janine

04 December 2023

Weg met kuilen in de wegen: er is de eerste robot ontwikkeld die deze repareert met behulp van kunstmatige intelligentie
Advertisement

Gaten in het asfalt vormen vrijwel overal een probleem, zij het niet altijd even ernstig. Geconfronteerd met deze ergernis is er misschien een innovatieve oplossing uit Groot-Brittannië gekomen. Een robot die werkt dankzij kunstmatige intelligentie zal wegreparaties verzorgen. Maar kan het werkelijk een keerpunt vormen tegen gaten in het asfalt?

Advertisement

Kuilen in Groot-Brittannië: zo veel dat er een robot nodig is

Kuilen in Groot-Brittannië: zo veel dat er een robot nodig is

State Farm/Flickr- CC BY 2.0

Jaarlijks worden op de Britse wegen ongeveer 2 miljoen gaten in het wegdek handmatig gerepareerd. Dit is zeker geen rooskleurige situatie, maar het is voorbestemd om nog erger te worden, als we ook de veroudering van de infrastructuur en de toename van het verkeer in ogenschouw nemen. Om deze reden heeft de startup Robotiz3d een robot ontwikkeld die als taak heeft het wegenonderhoud te automatiseren en te verbeteren, waardoor dit sneller, veiliger en goedkoper gaat.

Om dit te bereiken combineerde Robotiz3d geavanceerde robotica met kunstmatige intelligentie. Het ambitieuze maar haalbare doel is om een ​​autonoom voertuig te creëren dat gaten en scheuren in de weg kan identificeren en repareren. Het voertuig zal autonoom defecten in het wegdek kunnen beoordelen en vervolgens dienovereenkomstig kunnen handelen om het probleem op te lossen of te voorkomen. De robot zal de hele dag, elke dag, onder alle weersomstandigheden kunnen werken.

Advertisement

Hoe de robot werkt die gaten repareert

Hoe de robot werkt die gaten repareert

Robotiz3d

Het hart van de revolutionaire technologie ontwikkeld door Robotiz3d is precies de mix tussen robotica en kunstmatige intelligentie. In het bijzonder is de autonome wegrobot uitgerust met een geavanceerd detectiesysteem gebaseerd op de diepgaande analyse van de geometrie van kuilen. Het proces vindt in realtime plaats terwijl het voertuig op de weg rijdt: de gegevens worden verzameld en onmiddellijk verwerkt door kunstmatige intelligentie.

De echt interessante functie is echter een andere. Uiteraard kan de robot kuilen en scheuren identificeren en deze repareren. Maar hij kan ook in zeer korte tijd de ernst van weggebreken inschatten. Op deze manier zal de robot een mate van prioriteit kunnen vaststellen en een fundamenteel voorspellend vermogen voor wegreparaties kunnen demonstreren.

Zijn robots met kunstmatige intelligentie de toekomst?

Zijn robots met kunstmatige intelligentie de toekomst?

Pexels

Momenteel wordt de robot die kuilen repareert in het laboratorium geperfectioneerd, klaar voor de laatste testfasen voordat deze mogelijk op de markt wordt gebracht. Het verhaal en de doelstellingen van Robotiz3d doen ons nadenken over de rol die robots met kunstmatige intelligentie zullen hebben in de toekomst van onze wereld. Momenteel maakt de sector een buitengewone groei door, vooral dankzij de integratie van kunstmatige intelligentie in verschillende sectoren. En het gebruik ervan varieert van het leger tot de veiligheidssector, van onderwijs tot entertainment, van industrie tot public relations.

Volgens het rapport over de wereldwijde robotmarkt met kunstmatige intelligentie, gerapporteerd door Yahoo!Finance, wordt in de periode 2023-2030 een jaarlijkse groei van bijna 30% verwacht. Een enorm aantal. Bedrijven als Nvidia, SoftBank en Intel leiden het proces, terwijl Noord-Amerika marktleider is. Al deze gegevens vertellen ons dat het landschap van robots met kunstmatige intelligentie voortdurend groeit. De innovaties van Robotiz3d vormen een duidelijk voorbeeld van de stappen die in deze richting zijn gezet, en alleen de verbeelding kan ons vertellen wat robots in de toekomst zullen doen. Op dit moment zou het echter voldoende zijn als ze alleen de kuilen zouden repareren: een veelbelovende start.

Advertisement