Duizenden munten en tientallen edelstenen gevonden op een oude Italiaanse Romeinse site: het is "het Pompeii van het noorden"

Janine image
door Janine

30 November 2023

Duizenden munten en tientallen edelstenen gevonden op een oude Italiaanse Romeinse site: het is "het Pompeii van het noorden"
Advertisement

De oude Romeinse steden zijn voorbodes van verrassingen, rijk aan geschiedenis maar ook aan kostbare verborgen voorwerpen. Op een plek in Midden-Italië hebben archeologische opgravingen een enorme hoeveelheid edelstenen en munten aan het licht gebracht. Laten we er meer over te weten komen.

Claterna, een oude Italiaanse site met een Romeins tintje

Claterna, een oude Italiaanse site met een Romeins tintje

Ministero della Cultura/Siriana Zucchini, Soprintendenza Bologna

De waardevolle ontdekking vond plaats tijdens archeologische opgravingen die gaande waren op een oude Romeinse vindplaats in Italië, vlakbij Bologna, in Emilia Romagna: Claterna, ook wel het "Pompeii van het Noorden" genoemd. Hier hebben archeologen drieduizend munten en vijftig kostbare edelstenen gevonden. Claterna heeft een geschiedenis van ongeveer achthonderd jaar, een periode waarin het Romeinse Rijk deze stad bezette, vanaf de 2e eeuw voor Chr. tot de 6e eeuw na Chr. Al vóór de oude Romeinen waren het de Etrusken en later de Kelten die deze plaats bewoonden, dankzij de agrarische mogelijkheden en de gunstige ligging.

Hier, in 43 v.Chr., na de oorlog van Modena, verkreeg generaal Octavianus de titel van Augustus, die hem door de Senaat was verleend, en werd vervolgens de eerste, zeer geliefde Romeinse keizer. Claterna staat op het kruispunt van de consulaire weg die in 187 v. Chr. werd geopend en nuttig was voor de doorgang van legers, met uitzicht op het noorden. Dankzij plattelandsactiviteiten bereikte de ondergrond een omvang van achttien hectare, inclusief een gemeente, een administratief, politiek en economisch centrum, en bereikte aan het einde van het Augustus-tijdperk een volledige structuur. De tempel, de burgerlijke basiliek, de landbouwmarkt op het rechthoekige plein, het theater en, in het zuidoosten, lijkt er een kuuroord te hebben gestaan. Het amfitheater is nog niet gevonden, terwijl huizen en privé-structuren verspreid over de blokken lagen, met een zeer verschillend uiterlijk van elkaar, wat een complex en gearticuleerd netwerk van gebouwen suggereert. De rijkste families woonden in zeer grote huizen, rijk aan mozaïeken en fresco's, terwijl de meer bescheiden klassen in bescheiden eengezinswoningen woonden.

Claterna omvatte ook twee dorpen, één in het oosten en één in het westen: aan de ene kant waren de werkplaatsen van ambachtslieden, aan de andere kant de necropolis. Na het einde van het Romeinse rijk kreeg de stad te maken met een economische en sociale crisis, met een opmerkelijke en progressieve degradatie, zo erg zelfs dat de stad verwoest leek. Tussen de 4e en 5e eeuw na Chr. werd het een dorp gebaseerd op ambachten en landbouw, totdat het in de 6e eeuw volledig werd verlaten. Het zijn juist de moderne archeologische opgravingen die proberen de geschiedenis en het verval ervan te reconstrueren, en de talrijke gevonden voorwerpen voegen kostbare stukken toe aan de oude gebeurtenissen.

Advertisement

Duizenden munten ontdekt in Claterna, "het Pompeii van het Noorden"

Duizenden munten ontdekt in Claterna, "het Pompeii van het Noorden"

Ministero della Cultura/Soprintendenza Bologna

De 3.000 door archeologen gevonden munten bevestigen een belangrijk feit, namelijk dat Claterna werd gebouwd aan het einde van de 1e eeuw v. Chr., maar ook dat het door de oude Romeinen werd gebruikt als centrale handelsplaats en niet alleen als tussenstop voor pelgrims. In de verklaring gepubliceerd door het Italiaanse Ministerie van Cultuur lezen we dat op de gevonden vondsten afbeeldingen opvallen van oude goden die door deze beschaving worden aanbeden. De strategische ligging loopt langs de Via Emilia, gelegen tussen Forum Cornelii, oftewel het huidige Imola, en de Romeinse koloniën Bononia, oftewel Bologna. Lucia Borgonzoni, Italiaanse staatssecretaris bij het Ministerie van Cultuur, verklaarde dat het de grootste niet-gestratificeerde archeologische vindplaats in Noord-Italië is en het is precies dit aspect dat het de bijnaam "Pompeii van het Noorden" heeft opgeleverd.

Pompeii daarentegen ligt in het zuiden van het schiereiland, in de regio Campania, waar de beroemde actieve vulkaan de Vesuvius zich bevindt. De oude stad werd bedekt met lava na de belangrijke uitbarsting van 79 na Christus. Net als Claterna vertellen de ruïnes hun geschiedenis en organisatie in een ver verleden. De duizenden munten die door archeologen in Claterna zijn gevonden, zijn meestal gegoten in zilver en brons, maar onder hen valt een werkelijk uitzonderlijk stuk op: het is een "quinarius", een zeer zeldzame zilveren munt geproduceerd in 97 v. Chr. Van de Romeinse Republiek. Zijn afbeelding is zeer complex en gedetailleerd, met de woorden "gevleugelde overwinning" op het schild dat op een trofee rust.

Romeinse munten en edelstenen in Claterna: slechts 10% van de site is verkend

Romeinse munten en edelstenen in Claterna: slechts 10% van de site is verkend

Ministero della Cultura/Roberto Macrì, Soprintendenza Bologna

Bovendien draagt ​​de munt het "merk" Roma, een duidelijk bewijs van het feit dat de stad grotendeels werd beïnvloed door de Romeinen, maar ook als symbool van overwinningen op het slagveld. En dat niet alleen: deze zeer belangrijke vondst bevestigde ook dat het nog onontdekte amfitheater aan het einde van de 1e eeuw v. Chr. werd gebouwd. Claterna was daarom vrijwel zeker een handelscentrum met directe contacten met Rome. Naast de drieduizend munten werden ook vijftig edelstenen in verschillende kleuren gevonden, gemodelleerd om ze de vorm te geven van oude goden of belangrijke lokale gebouwen. Waarschijnlijk was er een ambachtelijke werkplaats voor hun productie.

Tot nu toe is slechts tien procent van de site door archeologen doorzocht en de opgravingen zullen niet stoppen. Het doel is om de oude bouwwerken te restaureren om ze een nieuw leven te geven, vooral het theater, terwijl de rest van de site een archeologisch park zal worden. Toekomstig onderzoek zal nieuwe ontdekkingen en kostbare relikwieën aan het licht brengen die verborgen zijn op deze oude plek, waar het oude Romeinse rijk eerst bloeide en vervolgens ten onder ging, waardoor stukjes worden toegevoegd aan de ongelooflijke geschiedenis ervan.

Advertisement