Een munt van één pond wordt online gekocht voor een ongelooflijke prijs: het is verkeerd geslagen

Janine image
door Janine

17 December 2023

Een munt van één pond wordt online gekocht voor een ongelooflijke prijs: het is verkeerd geslagen
Advertisement

Velen houden van het verzamelen van munten en zijn gepassioneerd door de studie van valuta en dus ook door numismatiek. Een koper kocht een Engelse munt van één pond op eBay en betaalde er veel meer voor. Dit is waarom.

Wat bepaalt de waarde van een verzamelmunt?

Wat bepaalt de waarde van een verzamelmunt?

Ebay

Zeldzame munten kunnen om verschillende redenen fascinerend zijn, variërend van hun geschiedenis tot hun zeldzaamheid. Veel mensen houden zich bezig met onderzoek en verzamelen, maar wat bepaalt hun waarde? De geschiedenis en datering zijn zeer relevante factoren: munten uit verre historische perioden of oude beschavingen kunnen bijzonder zeldzaam zijn. Deze munten vertegenwoordigen niet alleen de economische waarde, maar ook de cultuur en samenleving van die tijd. Dan zijn er herdenkingsmunten, die herinneren aan speciale gebeurtenissen of jubilea en na verloop van tijd zeldzaam kunnen worden, vooral als de productie ervan beperkt is. Een ander kenmerk dat hun waarde kan verhogen betreft de oplage: munten die in beperkte hoeveelheden worden geproduceerd, zoals verzamelsets of speciale edities, kunnen een grote waarde verwerven op de numismatische markt.

Bovendien kan het ook afhangen van de staat van bewaring van de munten: als deze onberispelijk zijn, worden ze vaak "proof" of "niet gecirculeerd" genoemd. Als ze worden uitgegeven door specifieke landen met een lage muntproductie, kunnen ze moeilijker te vinden zijn, wat bijdraagt ​​aan hun zeldzaamheid. De interesse van verzamelaars kan dit fenomeen ook beïnvloeden: als het zeer gewild is, kan de beschikbaarheid ervan op de markt afnemen, waardoor de zeldzaamheid en daarmee de waarde ervan toeneemt. Ten slotte is het vaststellen van hun kostbaarheid een zogenaamde “slagfout”: munten met gebreken zijn doorgaans zeer gewild bij verzamelaars. Dit kunnen dubbele muntbewerkingen, muntfouten of afwijkingen zijn. Dergelijke munten zijn zeldzaam omdat ze meestal tijdens het kwaliteitscontroleproces worden verwijderd. Dit is precies het geval met een Britse pond dat groot succes heeft gehad onder kopers op het eBay-platform, waarvan de aanbiedingen de initiële waarde ervan ongelooflijk hebben verhoogd. Laten we samen kijken waarom.

 

Advertisement

Britse pond op eBay verkocht voor £115,15: de slagfout

Britse pond op eBay verkocht voor £115,15: de slagfout

Ebay

Als je naar de munt kijkt, lijkt het een simpele Britse pond, maar dat is niet het geval. Het pond in kwestie bevat een fout die alleen de meest oplettende experts hebben kunnen ontdekken. Om deze reden, ondanks de waarde van £1, hebben aanbiedingen om het te kopen elkaar opgevolgd totdat het ongelooflijke bedrag van £115,15 werd bereikt. Het is geen eeuwenoude munt: hij werd in 2017 geslagen door de Royal Mint, de officiële producent van Britse munten en het oudste bedrijf in het Verenigd Koninkrijk, gevestigd in Llantrisant, in Wales, waar het in 1968 naartoe verhuisde. Het prestige van de instelling bracht kopers ertoe hun aanbiedingen opnieuw te lanceren, waardoor de waarde ervan dramatisch toenam.

Wat het pond bijzonder gewild maakte in de ogen van verzamelaars was een specifiek kenmerk van het ontwerp, dat in de sector wordt gedefinieerd als het “aspect van een gebakken ei". De bijzonderheid betreft de cirkel die zich in het midden van de munt bevindt en die defect, onnauwkeurig en niet perfect rond lijkt. Juist deze productiefout heeft van dit ogenschijnlijk anonieme pond een zeer zeldzaam stuk gemaakt dat bijzondere aandacht verdient. Dit soort afwijkingen op munten komen niet vaak voor, maar ze kunnen toch optreden tijdens het productieproces, wat leidt tot gebreken in het ontwerp, die min of meer voor de hand liggend kunnen zijn. Wanneer deze fouten niet tijdens strenge kwaliteitscontroles worden ontdekt en uiteindelijk op de markt worden gebracht, verwerven ze een enorme waarde voor verzamelaars, die ze als eerste proberen te vinden terwijl ze in omloop zijn.

Hoe herken je de waarde van een munt?

Hoe herken je de waarde van een munt?

Ebay

De verkoper die het pond op eBay aanbood liet uiteraard afbeeldingen zien van de munt waarop het gezicht van koningin Elizabeth II opvalt om te bevestigen dat deze door de Royal Mint is geslagen en daarmee de authenticiteit ervan te garanderen. Hetzelfde bedrijf had aangekondigd dat het mogelijk was om op een klein aantal in 2017 geproduceerde munten enkele kleine variaties te vinden, zonder echter te specificeren hoeveel ponden deze gebreken daadwerkelijk vertoonden. De waarde van deze munten wordt uitsluitend bepaald door de kopers: het zijn de verzamelaars zelf, door hun bod, die het bedrag verhogen en het object meer of minder waardevol maken.

Dit is zeker niet het enige geval en er hebben aankopen plaatsgevonden tegen prijzen die veel hoger waren dan de gemeenschappelijke waarde van de munt. Het kan gebeuren dat je een waardevolle munt in je portemonnee hebt zonder het te beseffen: het leren observeren van de munt en het ontwerp ervan kan niet alleen leuk zijn, maar ook een manier om te voorkomen dat je een zeldzame munt weer in omloop brengt zonder het te weten. Of je het nu wilt houden of aan verzamelaars wilt aanbieden, het belangrijkste is dat je het weet te herkennen, zodat je bewust kunt handelen. Maar hoe?

  • Onderzoek: leren over de geschiedenis van munten is essentieel. Als je de slagperiode, de regerende, de munteenheid en andere details kent, kun je de zeldzaamheid ervan bepalen.
  • Raadpleeg numismatische gidsen: het aanschaffen van boeken of het raadplegen van online gidsen die gespecialiseerd zijn in numismatiek met betrekking tot jouw munt, kan gedetailleerde informatie bieden over de zeldzaamheid ervan.
  • Staat van bewaring: Munten in een uitstekende staat van bewaring zijn vaak zeldzamer. Beoordeel zorgvuldig de staat van de munt.
  • Deskundig advies: Als je niet zeker bent van de zeldzaamheid van een munt, raadpleeg dan numismatische experts. Organisaties voor het beoordelen van munten kunnen professionele taxaties verzorgen.
  • Bezoek numismatische beurzen: numismatische beurzen zijn geweldige plekken om experts, verzamelaars en handelaren te ontmoeten. Je kunt advies en informatie krijgen over zeldzame munten die in omloop zijn.
  • Online onderzoek: gebruik online bronnen om informatie over de muntmarkt te vinden. Ontdek veilingsites, verzamelaarsfora en gespecialiseerde verkoopplatforms.

Heb jij ooit een munt in handen gehad die als zeldzaam en kostbaar werd beschouwd?

Advertisement