Enorm fossiel van 115 miljoen jaar geleden gevonden op een strand: het weegt ruim 100 kilo

Janine image
door Janine

06 December 2023

Enorm fossiel van 115 miljoen jaar geleden gevonden op een strand: het weegt ruim 100 kilo
Advertisement

Een enorm en zeer zwaar fossiel dat van 115 miljoen jaar geleden dateert, werd op het eiland Wight gevonden door fossielenverzamelaar Jack Wonfor. Het vinden van fossielen is niet alleen een kans om te putten uit het verleden van onze planeet, maar vanuit alle gezichtspunten een spannende gebeurtenis. Laten we eens kijken hoe Jack zo'n oud fossiel heeft gevonden, en wat hij ermee gaat doen nadat hij het heeft schoongemaakt.

Een 115 miljoen jaar oud fossiel ontdekt op het eiland Wight

Een 115 miljoen jaar oud fossiel ontdekt op het eiland Wight

Wight Coast Fossils/Facebook

Chale Bay is een fossielrijk gebied aan de zuidwestkust van het eiland Wight, in het Verenigd Koninkrijk. De lokale bevolking noemt het nu Dinosaur Island, dankzij de vele vondsten die een kijkje bieden in het leven van miljoenen jaren geleden. Door de jaren heen zijn er fossielen gevonden van nautiloidea, haaien, vissen en zeereptielen, waarvan een groot deel dankzij de organisatie Wight Coast Fossil. Jack Wonfor, mede-oprichter van de vereniging, heeft onderhand een deskundig oog en is erin geslaagd een gigantisch ammonietfossiel te vinden.

Het is meer dan 115 miljoen jaar geleden gedateerd en weegt meer dan 100 kg. Het is een buitengewone vondst, juist vanwege zijn omvang, maar dat niet alleen. Jack definieert de ontdekking als de beste van zijn leven, ook al was het niet de eenvoudigste. De ontdekking was in feite heel eenvoudig vergeleken met de pogingen om het fossiel uit de rots te bevrijden, een onderneming die meer dan zes uur duurde.

Advertisement

Een ammoniet uit het Krijt: wat gaat er gebeuren met het door Jack ontdekte fossiel?

Een ammoniet uit het Krijt: wat gaat er gebeuren met het door Jack ontdekte fossiel?

Wight Coast Fossils/Facebook

Het ontdekken van zo’n oud fossiel en het bevrijden ervan uit de rots is ondanks de inspanning een spannend moment. Jack deelde zijn vreugde en vertelde over zijn pogingen om de rots te beitelen en de massa beter hanteerbaar te maken met de ammoniet uit het Krijt. Zelfs toen het fossiel werd vrijgelaten, woog het meer dan 100 kg, wat het transport veel moeilijker maakte dan verwacht. Jack en zijn collega’s moesten een paal en een touw gebruiken, in een poging de ammoniet niet te beschadigen.

Na bijna een week van inspanning slaagde het team erin om Jacks auto te bereiken, en ze het prehistorische fossiel konden meenemen. Uit de zorg die aan het transport wordt besteed, kan men de toewijding aan de vondsten en het behoud ervan begrijpen. Zoals Wight Coast Fossil zelf verklaarde, zal Jack Wonfor het ammonietfossiel schenken aan het Isle of Wight Natural History Museum. Zo kan iedereen het bewonderen.

Fossielen op het eiland Wight, een waar dinosauruseiland

Fossielen op het eiland Wight, een waar dinosauruseiland

Wight Coast Fossils/Facebook

We hebben al gezien hoe het eiland Wight ook wel Dinosaur Island wordt genoemd. Ontdekkingen van fossielen, zoals ammoniet, komen veelvuldig voor en hebben niet alleen betrekking op zeedieren. In feite is onlangs een nieuwe soort dinosaurus ontdekt, genaamd Vectipelta barretti. Het is een herbivoor die overeenkomsten vertoont met ankylosauria die in China voorkomen, wat duidt op een migratie van Azië naar Europa in het vroege Krijt.

De ontdekking voegt niet alleen een nieuwe soort vondsten toe aan het eiland Wight, maar draagt ​​ook bij aan ons begrip van de migratiedynamiek van sommige dinosauriërs. Bovendien onderstreept het het belang van het eiland, ook in de studie van hun uitsterven. Voor deze vondst gaan onderzoekers, net als voor de ammoniet van 115 miljoen jaar geleden, de fossielen bestuderen en onze kennis van het verleden verdiepen. Bij elke ontdekking valt een stukje van de puzzel op zijn plaats, in de hoop een breder beeld te schetsen van de prehistorie en het leven op aarde, miljoenen jaren geleden.

Advertisement