Schipbreukelingen worden gered nadat ze HELP op het strand hebben geschreven: ze bevonden zich op een onbewoond eiland

Janine image
door Janine

29 April 2024

Schipbreukelingen worden gered nadat ze HELP op het strand hebben geschreven: ze bevonden zich op een onbewoond eiland
Advertisement

Een van de meest vertelde clichés in romans en films is die waarin schipbreukelingen op een onbewoond eiland alle mogelijke middelen gebruiken om het woord “help” te schrijven en gered te worden. Het lijkt bijna een literaire uitvinding, die echter niet langer alleen maar een cliché is, maar een echte gebeurtenis. Drie schipbreukelingen werden gered nadat ze het woord HELP met palmbladeren op het strand van een onbewoond eiland hadden geschreven. Laten we de details van hun verhaal ontdekken.

Advertisement

Schipbreukelingen schrijven HELP met palmbladeren op een strand: de marine arriveert om hen te redden

Het lijkt bijna het verhaal van een film, met dit verschil dat de hoofdrolspelers echt zijn en dat alles echt is gebeurd. Drie mensen waren gestrand op een verlaten eiland in de Stille Oceaan, een atol genaamd Pikelot dat behoort tot de Federale Staten van Micronesië. Een week lang wachtten de zeelieden naast hun beschadigde schip, bezorgd maar wachtend: vroeg of laat zou er iemand langskomen en hen zien.

Het keerpunt kwam feitelijk toen een Amerikaans marineschip Pikelot naderde en de schipbreukelingen redde. De coördinator van de zoek- en reddingsmissie, luitenant Chelsea Garcia, sprak over de omstandigheid en onderstreepte de vindingrijkheid van de groep. De drie zeelieden schreven het woord HELP namelijk met palmbladeren op het strand.

Advertisement

Een week op een onbewoond eiland: het verhaal van de drie schipbreukelingen

Redding van schipbreukelingen door de marine

US Coast Guard

Nadat ze het atol Polowat op een afstand van 185 kilometer van Pikelot hadden verlaten, leden de drie zeelieden schipbreuk op het Micronesische atol en konden ze met niemand contact opnemen. Gelukkig meldden hun familieleden bijna een week na de verdwijning het incident bij het Amerikaanse leger, dat onmiddellijk met zoekacties begon. Vervolgens vond de herkenning van het signaal en het HELP-schrift op het strand plaats, waargenomen door een Amerikaans vliegtuig.

Hoewel het vliegtuig niet op het atol mocht landen, kon de bemanning enkele overlevingspakketten aan de overlevenden afgeven. Het wachten zou nog iets langer duren. Vervolgens lanceerde een vliegtuig van de kustwacht een radio naar de drie, om te kunnen communiceren, totdat het marineschip Oliver Henry arriveerde. En de drie zeelieden redde.

Hoe vaak vinden reddingen van schipbreukelingen op onbewoonde eilanden plaats?

Het woord “help” dat de schipbreukelingen met bladeren schreven

US Coast Guard

Technisch gezien is het niet eenvoudig te zeggen hoe vaak reddingen plaatsvinden van schipbreukelingen die op onbewoonde eilanden worden aangetroffen. Gevallen zoals die van de drie vermisten op Pikelot kenden een gelukkig einde, zowel wat betreft de effectiviteit van de zoekopdrachten als wat betreft de keuze om HELP met palmbladeren te schrijven. Om deze reden willen sommigen schepen graag uitrusten met een radiobaken om de noodpositie aan te geven, waardoor reddingsoperaties onmiddellijk kunnen vertrekken en niet pas na bijna een week.

Advertisement