Amerika keert na een halve eeuw terug naar de maan: het ruimteschip vertrekt op kerstavond

Janine image
door Janine

25 December 2023

Amerika keert na een halve eeuw terug naar de maan: het ruimteschip vertrekt op kerstavond
Advertisement

Na meer dan vijftig jaar zijn de Verenigde Staten klaar om terug te keren naar de maan: de volgende missies Artemis komen steeds dichterbij en zullen een buitengewone gebeurtenis markeren, niet alleen voor de ruimtevaart, maar voor de hele wereld. Hier lees je wanneer en hoe onze satelliet zal worden bereikt.

Advertisement

De eerste Amerikaanse maanmissie 50 jaar geleden

De eerste Amerikaanse maanmissie 50 jaar geleden

NASA/Goddard/Rebecca Roth/Wikimedia commons - CC BY 2.0

Meer dan vijftig jaar zijn verstreken sinds de bemanning van NASA's Apollo 11-missie op 20 juli 1969 een ongekende historische gebeurtenis markeerde. Astronaut Neil Armstrong werd de eerste mens die op de maan liep en sprak de beroemde zin uit: “Dit is een kleine stap voor de mens, maar een grote sprong voor de mensheid." Samen met hem bestond de bemanning uit Buzz Aldrin, maanmodulepiloot en tweede man die op de maan liep, en Michael Collins, commandomodulepiloot die in een baan om de satelliet draaide terwijl Armstrong en Aldrin zich over het oppervlak bewogen, in de regio genaamd Mare Tranquillitatis.

De Apollo 11-missie was het resultaat van jarenlang onderzoek, ontwikkeling en eerdere bemande ruimtevluchten. Voor de missie werd de Saturn V-raket gebruikt, een van de krachtigste lanceervoertuigen ooit gebouwd. Na een reis van ongeveer drie dagen bereikte de bemanning een baan om de maan. De gebeurtenis werd door miljoenen mensen over de hele wereld via televisie gevolgd en maakte de weg vrij voor verdere verkenning van de maan met andere Apollo-missies, waarvan de laatste plaatsvond op 19 december 1972, met de bemanning van de Apollo 17. Sinds dat moment is er geen mens meer teruggekeerd naar de maan, maar daar gaat verandering in komen: NASA is klaar om astronauten in 2024 terug te sturen naar onze satelliet.

Advertisement

Klaar voor de lancering van Peregrine, de Amerikaanse lander die op de maan zal landen

Klaar voor de lancering van Peregrine, de Amerikaanse lander die op de maan zal landen

ULA

De overheidsinstantie National Aeronautics and Space Administration heeft een particulier ruimterobotbedrijf, Astrobotic, de opdracht gegeven om op 25 januari 2024 een ruimtevaartuig op de maan te laten landen, met een geschat vertrek op kerstavond 24 december 2023 om 1.50 uur Eastern Time, de oostelijke tijdzone. Precies: de VS zijn na meer dan een halve eeuw eindelijk klaar om een ​​nieuw ruimtevaartuig naar onze satelliet te sturen. Er zullen echter geen mensen aan boord zijn op deze “eerste” nieuwe reis: Peregrine, de 1,8 meter hoge lander ontworpen door Astrobotic en gevestigd in Pittsburgh, Pennsylvania, VS, zal vanuit Florida worden gelanceerd met eenentwintig maanladingen, en zal landen in een gebied dat bestaat uit oude basaltlavastromen.

De CEO van het bedrijf, John Thornton, zei: "Het is ongelooflijk om te beseffen dat we ons nog maar op een korte afstand bevinden van ons ruimtevaartuig Peregrine dat aan zijn reis naar de maan begint. Na jaren van toewijding en hard werken zijn we zo dichtbij om onze lancering te verwezenlijken.” Thornton nodigt de wereld uit om de reis van het ruimtevaartuig te volgen, "een van de eerste succesvolle landingen van een Amerikaans ruimtevaartuig sinds Apollo." Peregrine zal worden gelanceerd aan boord van de Vulcan Centaur-raket, die zijn eerste reis zal uitvoeren, geproduceerd door United Launch Alliance. Het zal een paar dagen duren voordat de sonde de baan van de maan bereikt, maar hij zal pas op 25 januari kunnen landen, wanneer de lichtomstandigheden op de doelpositie geschikt zijn.

Vertrekkende ruimtesonde: hij arriveert op 25 januari op de maan met een autonome landing

Vertrekkende ruimtesonde: hij arriveert op 25 januari op de maan met een autonome landing

Astrobotic

Wat de afdaling naar het maanoppervlak betreft, deze zal in totale autonomie en zonder enige menselijke steun worden uitgevoerd, maar rechtstreeks vanaf de aarde gevolgd en gecontroleerd door het controlecentrum van het bedrijf. De capaciteit van Peregrine, in opdracht van NASA in 2019, bedraagt ​​ongeveer 120 kg lading, losgelaten vanaf het onderste deel van het dek, en rust op vier schokabsorberende assen, die via een standaardklem met de lanceerraket zijn verbonden. De website van het bedrijf schrijft dat "de Peregrine Lander bij elke missie ladingen nauwkeurig en veilig aflevert in een baan om de maan en naar het oppervlak van de maan. Ze kunnen op of onder het dek worden gemonteerd en indien nodig vast blijven zitten of worden ingezet."

Directeur van Astrobotic's Peregrine Mission One, Sharad Bhaskaran, legde uit: "Zoals we weten is de ruimte een moeilijke omgeving. We zijn klaar voor de lancering nadat hij met succes een reeks industriestandaard acceptatietests heeft voltooid, dan heeft Peregrine de beste kans op missiesucces. Na de lancering zullen we ons afscheiden van Vulcan Centaur en de stroom en communicatie met het ruimtevaartuig tot stand brengen om het naar de maan te leiden. Daarna zullen we een historische autonome landing op het maanoppervlak proberen."

NASA is van plan om in november 2024 opnieuw astronauten op de maan te laten landen met de Artemis II-missie, waarbij naar verwachting de gehele baan van de satelliet zal worden voltooid. In de tussentijd bewonderen we de vlucht van het ruimtevaartuig tijdens zijn missie en de volgende landing op het maangebied.

Advertisement