Heb jij deze vreemde bol in zee ooit gezien? Ze noemen het de "zeemansoogbol", dit is wat het in werkelijkheid is

Janine image
door Janine

07 December 2023

Heb jij deze vreemde bol in zee ooit gezien? Ze noemen het de "zeemansoogbol", dit is wat het in werkelijkheid is
Advertisement

Heb je dit mariene organisme ooit gezien? Door zijn ongebruikelijke vorm lijkt het op een oogbol, maar in dit artikel zullen we samen ontdekken wat het echt is en wat de kenmerken ervan zijn.

Advertisement

De "oogbol", de bolvormige groene algen

De "oogbol", de bolvormige groene algen

Haplochromis/Wikimedia commons - Public Domain

De wereld is vol nieuwsgierige en bizar uitziende wezens die niet iedereen kent of die we nog moeten ontdekken. Daartoe behoort een marien organisme dat er zo bijzonder uitziet dat het allesbehalve lijkt wat het werkelijk is. Het gaat om de Valonia ventricosa, maar wordt ook wel "zeemansoogbol" of "zeedruif" genoemd, juist vanwege zijn bijzondere esthetiek. In werkelijkheid is deze ronde bol een groene alg die vrij algemeen voorkomt in sommige mariene leefomgevingen. Het maakt deel uit van de Chlorophyta en behoort tot de familie Valoniaceae en onderscheidt zich in aquatische omgevingen dankzij zijn ronde vorm en groenachtige kleur.

De "Saylor's Eyeball” kan worden bewonderd tijdens het duiken in gebieden met koraalriffen, maar degenen die er nog nooit van hebben gehoord, realiseren zich misschien niet dat het in feite een levend organisme is, en het voor een verloren voorwerp aanzien dat op de zeebodem belandde, misschien wel van grote waarde. Wat gebeurt er als je het aanraakt? Op dat moment zou je perplex zijn als je het zou zien leeglopen, waardoor je de werkelijke aard ervan verder in twijfel zou trekken. Deze groene alg bevindt zich in ondiepe zeeën en is typerend voor tropische oceanen, maar door zijn omvang behoort hij tot de grootste eencellige organismen ter wereld.

Advertisement

Valonia ventricosa, het grootste eencellige organisme ter wereld

Valonia ventricosa, het grootste eencellige organisme ter wereld

Alexander Vasenin/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0

Valonia ventricosa heeft nog een bijzonderheid vergeleken met andere planten: de celwand bestaat normaal gesproken uit cellulose, maar in deze variant geven de cellulosekristallen hem een ​​fluorescerende kleur, met zilverachtige reflecties. De structuur ervan omvat meerdere kernen die zich uitstrekken vanuit het midden van de vacuole, oftewel de centrale bel. Zijn naaste verwanten, de zogenaamde bellenalgen, zijn geen onafhankelijke organismen, terwijl de Valonia ventricosa autonoom leeft en zich voortplant, waardoor op volledig solitaire wijze dochterkolonies ontstaan.

Dit organisme staat al meer dan een eeuw centraal in studies op het gebied van de biologie: het doel van experts was om alle geheimen van ionentransport, de vorming van membranen en cellulosekristallen te ontdekken en te begrijpen hoe deze elementen op elkaar inwerken in de interne structuur. Na meer dan tweeduizend wetenschappelijke onderzoeken die over deze waterplant zijn gepubliceerd, is hun plaats in de ecologische context nog steeds niet duidelijk: als we bijvoorbeeld in de buurt van koralen leven, hebben we nog steeds weinig informatie over hun vermogen om hun groei en ontwikkeling te beïnvloeden, noch over welke waterdieren zich ermee voeden. Wat echter zeker is, is dat hun verschijning vaker voorkomt in de zomermaanden, terwijl tijdens de koude seizoenen en in perioden waarin moessons worden voorspeld hun aanwezigheid sterk verminderd is.

Waarom is de "oogbol" zo groot?

Waarom is de "oogbol" zo groot?

HoodedHorse/Reddit

Als je tijdens een duik toevallig een bolvormig voorwerp ziet, verborgen achter koralen, weet dan dat het gemakkelijk deze merkwaardige zachte alg kan zijn. Het enige wat je ziet is één enkele cel, hoewel de omvang ervan verbazingwekkend is vergeleken met andere, waardoor het feitelijk de grootste op aarde is. De grootte van de Valonia ventricosa is echter variabel en ze bereiken niet allemaal zulke grote afmetingen: ze kunnen verschijnen als kleine speldenknopjes of uitzetten tot het punt dat ze volledig op een oogbol lijken, waaraan ze hun bijnaam ontlenen.

Wat ervoor zorgt dat deze unieke cellen zo groot kunnen worden, zijn de verschillende cytoplasmatische domeinen die ze bevatten, die elk hun eigen kern en chloroplasten hebben. De specifieke structuur ervan betekent dat, zelfs als de cel zou worden samengedrukt om hem te laten ontploffen, er nieuwe algen zouden worden geboren, omdat ze één enkele kern nodig hebben om zich tot een nieuwe bol te ontwikkelen. Hier wordt de aard van deze bizarre onderwaterbal onthuld, die misschien niet gemakkelijk te temmen is in het aquarium, maar die ongestoord leeft en zich voortplant in een mariene omgeving: tenminste totdat iemand de fout maakt hem aan te zien voor een kleine schat begraven in het water! Heb jij er ooit één gezien? Kende je het bestaan ​​van de Valonia ventricosa?

Advertisement