Artefact teruggevonden op de Italiaanse zeebodem: het is mogelijk samen met een prehistorisch wrak gezonken

Janine image
door Janine

19 December 2023

Artefact teruggevonden op de Italiaanse zeebodem: het is mogelijk samen met een prehistorisch wrak gezonken
Advertisement

De zee verbergt vaak mysteries en schatten, waarvan er vele nog steeds in de zeebodem begraven liggen. Er werd echter een steen van zeer oude oorsprong gevonden in de wateren van een Italiaans eiland. Laten we in detail bekijken wat het is.

Advertisement

Obsidiaan gehaald uit de Italiaanse zee, de oorsprong van deze steen

Obsidiaan gehaald uit de Italiaanse zee, de oorsprong van deze steen

Colling-architektur/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0 DEED

De ontdekking vond plaats in Italië, vlakbij de “Witte Grot” op het eiland Capri, voor de kust van Napels. Wat de duikers op de zeebodem vonden is gebeiteld obsidiaan, een zwarte steen die hoogstwaarschijnlijk ruim vijfduizend jaar geleden in zee terechtkwam na een schipbreuk. Er wordt aangenomen dat het afkomstig is van een wrak uit het Neolithicum of de Nieuwe Steentijd, maar pas nu is het opgevist door het duikteam van de politie van Napels. De steen in natuurglas weegt bijna 8 kg en is qua afmetingen vergelijkbaar met die van een groot boek.

Obsidiaan is een glasachtig gesteente dat ontstaat wanneer vulkanische lava snel afkoelt, waardoor de groei van kristallen wordt verhinderd. Door deze snelle stolling ontstaat een zwart, glanzend gesteente met scherpe randen, grotendeels samengesteld uit silica, maar ook met variërende percentages aluminium-, natrium-, kalium-, calcium-, ijzer- en magnesiumoxiden. Hoewel het over het algemeen zwart van kleur is, kan het ook bruin, groen, rood en blauw zijn, afhankelijk van de onzuiverheden die het bevat. Het oppervlak kan glanzend of ondoorzichtig zijn, met insluitsels of strepen veroorzaakt door mineralen of gassen die tijdens de vorming zijn opgevangen. Het wordt meestal aangetroffen in vulkanische gebieden, waar recente uitbarstingen silicarijke lava hebben geproduceerd.

Advertisement

De obsidiaan gevonden in de zee bij Capri was een scherp stuk gereedschap

De obsidiaan gevonden in de zee bij Capri was een scherp stuk gereedschap

Soprintendenza archeologica belle arti e paesaggio per l'area metropolitana di Napoli

Vanwege zijn hardheid en het vermogen om scherpe randen te hebben, werd obsidiaan van oudsher gebruikt om gereedschappen en instrumenten te maken, zoals pijlpunten, messen en ander snijgereedschap. Verschillende inheemse bevolkingsgroepen hebben de scherpe eigenschappen ervan uitgebuit voor praktische en rituele doeleinden. Bovendien wordt deze steen in sommige spirituele tradities beschouwd als een energetische steen met beschermende eigenschappen: men gelooft zelfs dat hij kan helpen negatieve energie te verdrijven en mentale helderheid te bevorderen. De schoonheid en fysieke kenmerken ervan maken het interessant vanuit geologisch en esthetisch oogpunt, en die in de Tyrreense Zee vormt daarop geen uitzondering.

Op het gevonden stuk vulkanisch glas zijn duidelijke tekenen van beitel zichtbaar. Volgens archeologen zou het een kern van obsidiaan kunnen zijn die oorspronkelijk werd gebruikt om een ​​scherp stuk gereedschap te maken dat bruikbaar was bij het snijden. De steen, teruggevonden op 20 november 2023, lag tussen de 30 en 40 meter diep, zoals aangekondigd door het Italiaanse Ministerie van Cultuur. De onderwatereenheid van het hoofdbureau van politie in Napels constateerde in oktober de aanwezigheid van ondergedompelde overblijfselen nabij de Witte Grot van Capri en andere ontdekkingen die eerder waren gemeld maar nog niet waren gelokaliseerd. "De hoofdinspecteur voor het grootstedelijk gebied van Napels heeft de eerste van een reeks bewerkte obsidiaankernen geborgen", lezen we op de website van het ministerie, wat suggereert dat er nog meer objecten aan het licht zullen worden gebracht.

Toekomstige duiken gepland om naar de overblijfselen van het prehistorische wrak te zoeken

Toekomstige duiken gepland om naar de overblijfselen van het prehistorische wrak te zoeken

Soprintendenza archeologica belle arti e paesaggio per l'area metropolitana di Napoli

De teruggevonden kern, waarvan wordt aangenomen dat deze deel uitmaakt van de lading van een schip dat in het Neolithicum is gezonken, meet ongeveer 28x20 cm en heeft een hoogte van 15 cm. Het bevindt zich momenteel in de magazijnen van de hoofdinspectie, in afwachting van schoonmaak- en restauratiewerkzaamheden. Hoofdinspecteur Mariano Nuzzo verklaarde: "Het is noodzakelijk om een ​​uitgebreid instrumenteel onderzoek van de zeebodem uit te voeren, om de mogelijke aanwezigheid van de romp of ander laadmateriaal te verifiëren en om de directe uitgraving te oriënteren, in een bijzonder moeilijke context voor het onderzoek en het herstel van oude materialen, vooral van een bepaalde consistentie, bepaald door de zeer lage diepten van de zeebodem."

De volgende duikoperaties zijn al gepland en zullen plaatsvinden in samenwerking met de Soprintendenza Nazionale per il Patrimonio Culturale Subacqueo, wat verder onderzoek van de zeebodem van Capri en de Middellandse Zee in de prehistorie mogelijk zal maken. Het doel is om de oude artefacten terug naar de oppervlakte te brengen en de delen van het wrak te identificeren die nog op de Italiaanse zeebodem bewaard zouden kunnen blijven. Welke andere verrassingen zullen toekomstige duikoperaties onthullen?

Advertisement