De manier waarop de oogkleur wordt bepaald, is ongelooflijk interessant

Janine image
door Janine

19 December 2023

De manier waarop de oogkleur wordt bepaald, is ongelooflijk interessant
Advertisement

De meesten van ons zijn gefascineerd door de kleur van de ogen, omdat deze een onderscheidende en unieke eigenschap van elke persoon vertegenwoordigt, net als vingerafdrukken. Tussen ogen van dezelfde tint kan de kleurdichtheid zelfs aanzienlijk variëren. Maar hoe wordt de oogkleur bepaald? Het antwoord is niet zo eenvoudig, en de mechanismen achter de kleurkeuze zijn buitengewoon interessant.

Welke factoren bepalen de oogkleur van een persoon?

Welke factoren bepalen de oogkleur van een persoon?

Pexels

De oogkleur wordt beïnvloed door de hoeveelheid en het type melanine dat aanwezig is in de achterkant van de iris, evenals door de structuur en dikte van het stroma, een dunne laag bindweefsel in het voorste deel van het oog.

Melanine, hetzelfde pigment dat ook de kleur van huid, haar en sproeten bepaalt, is in de ogen van verschillende mensen qua hoeveelheid variabel. Hierdoor kun je een breed scala aan kleuren creëren, variërend van blauw tot zwart.

Er zijn twee hoofdtypen melanine, die elk verantwoordelijk zijn voor verschillende kleuren:

- Feomelanine: deze variëteit aan melanine geeft gele en rode tinten.

- Eumelanine: dit type produceert donkerdere pigmenten, variërend van bruin tot zwart.

Advertisement

Welke rol spelen genen op de oogkleur?

Welke rol spelen genen op de oogkleur?

Pexels

De genetica van de oogkleur omvat de interactie tussen verschillende soorten genen, die kunnen worden geclassificeerd als dominant of recessief: dominante genen hebben de neiging de overhand te hebben op recessieve genen, waardoor de erfelijke eigenschap wordt beïnvloed.

De kleur van bruine ogen bijvoorbeeld, die is afgeleid van een dominant gen, heeft de neiging te prevaleren boven het gen voor blauwe of lichte ogen, dat echter recessief is.

Het bepalen van de oogkleur is echter eigenlijk een complexer proces, omdat het van meer dan één enkel gen afhangt:

- Beide ouders met blauwe ogen hebben een grotere kans op kinderen met blauwe ogen.

- Beide ouders met bruine ogen hebben een grotere kans op kinderen met bruine ogen.

- Bij paren waarbij de ene ouder bruine ogen heeft en de andere blauwe ogen, is de kans op een kind met blauwe ogen groter dan bij paren met beide bruine ogen.

- Als een grootouder van één van de ouders met bruine ogen blauwe ogen heeft, neemt de kans op een kind met blauwe ogen toe.

Wat zijn de meest voorkomende oogkleuren ter wereld?

Wat zijn de meest voorkomende oogkleuren ter wereld?

Pexels

De meest voorkomende oogkleur wereldwijd is bruin, waarbij meer dan de helft van de bevolking tinten heeft die variëren van lichtbruin tot donkerbruin. Deze kleur is te wijten aan de aanwezigheid van een grotere hoeveelheid melanine in het stroma.

Ongeveer 8-10% van de wereldbevolking heeft echter blauwe ogen, een kleur die het resultaat is van een lage dichtheid van melanine, vooral in het achterste deel van de iris. De meeste mensen met deze oogkleur zijn van Europese afkomst.

Zwarte ogen, die bij minder dan 1% van de bevolking voorkomen, zijn het resultaat van een overproductie van melanine. Deze kleur komt vooral voor in Oost-Azië, Zuidoost-Azië, onder de aboriginals, in Afrika, Zuid-Amerika en in veel delen van het Midden-Oosten.

Slechts 2% van de wereldbevolking heeft groene ogen, die variëren van jadegroen tot olijfgroen. Deze kleur komt het meest voor in Ierland, Schotland en Centraal-Azië en is het gevolg van een lage hoeveelheid melanine, vooral van het type feomelanine.

Dan is er ook heterochromie, waarbij een persoon irissen van verschillende kleuren heeft, of met meerdere kleuren binnen dezelfde iris. Dit kan compleet, sectoraal of centraal zijn, afhankelijk van hoe de kleurverandering zich manifesteert.

Advertisement