Wanneer de gewoonte om 's avonds te eten een probleem wordt: het nachtelijk eetsyndroom

Janine image
door Janine

02 Januari 2024

Wanneer de gewoonte om 's avonds te eten een probleem wordt: het nachtelijk eetsyndroom

Jezelf 's nachts, in je pyjama, voor de open koelkast bevinden terwijl je probeert te beslissen wat je gaat eten, is niet zo'n zeldzaam tafereel als je zou denken. Integendeel, het is een vrij algemeen beeld en heeft ook een wetenschappelijke naam. Dit is het Night Eating Syndrome of NES, het nachtelijk eetsyndroom. Laten we eens kijken wat het is en hoe we het kunnen oplossen.

Wat is het nachtelijk eetsyndroom en wanneer moet je je er zorgen over maken?

Wat is het nachtelijk eetsyndroom en wanneer moet je je er zorgen over maken?

Freepik - Not the actual photo

Gekenmerkt door een onregelmatig patroon van dagelijks eten, is het Night Eating Syndrome een aandoening die leidt tot ’s nachts veelvuldig wakker worden met een onstuitbaar verlangen om iets te eten. Anders zou het niet mogelijk zijn om weer in slaap te vallen. Mensen met het nachtelijk eetsyndroom slaan vaak het ontbijt over en consumeren daarom de meeste calorieën na het avondeten of tijdens de nacht. Meer specifiek spreken we van NES wanneer iemand na het avondeten en vóór het ontbijt meer dan 25% calorieën binnenkrijgt.

Het nachtelijk eetsyndroom, geclassificeerd als een eetstoornis en gediagnosticeerd volgens de DSM-5, komt voor bij ongeveer 1,3% van de wereldbevolking. Bij zwaarlijvige mensen, met een BMI boven de 30, kan het echter pieken van 10% bereiken, met een positieve correlatie tussen NES en de body mass index. Kortom, wat kan beginnen als een onschuldig nachtelijk verlangen kan leiden tot een syndroom dat serieus moet worden genomen.

Wie heeft er last van het nachtelijk eetsyndroom?

Wie heeft er last van het nachtelijk eetsyndroom?

Freepik - Not the actual photo

Zoals we al zeiden, zou gemiddeld iets meer dan 1% van de wereldbevolking last hebben van het nachtelijk eetsyndroom. Het aantal zou echter nog hoger kunnen zijn, gezien het gebrek aan bewustzijn over deze eetstoornis. Vanuit dit gezichtspunt kunnen we, hoewel er een positieve correlatie kan worden vastgesteld tussen het nachtelijk eetsyndroom en de body mass index, niet spreken van causaliteit in strikte zin.

Er kan een verband zijn met angst, depressie en perioden van stress. In feite komt het nachtelijk eetsyndroom vaker voor bij mensen met overgewicht en obesitas, en komt het onder de mannelijke bevolking vrij vaak voor. Een element dat NES onderscheidt van andere eetstoornissen is een vervorming van het circadiaan ritme, oftewel het slaap-waakritme. In de praktijk wordt onze interne klok verstoord, waardoor we 's nachts in onze pyjama voor de koelkast staan. Op zoek naar iets om te eten.

Hoe om te gaan met het nachtelijk eetsyndroom

Hoe om te gaan met het nachtelijk eetsyndroom

Freepik - Not the actual photo

Het behandelen van NES is mogelijk, maar er is een aanpak nodig die medische therapie, psychotherapie en bijzondere aandacht voor voeding combineert. Vanuit dit oogpunt is het essentieel om de invloed van externe gebeurtenissen en persoonlijk humeur op de slaap te evalueren. Kortom, het is raadzaam om je gewoonten in de gaten te houden om de dynamiek van nachtelijke consumptie te begrijpen, negatieve emoties te beheersen en je calorie-inname gedurende de dag te stabiliseren. Hier zijn enkele strategieën die de therapie kunnen ondersteunen:

  • plan de maaltijden zorgvuldig gedurende de dag;
  • elimineer cafeïne om het risico op slapeloosheid te verminderen;
  • vermijd alcohol voor het slapengaan;
  • beperk calorierijk en vet voedsel, tenminste thuis;
  • sla geen maaltijden over;
  • drink een ontspannende kruidenthee voordat je naar bed gaat.

Dit zijn geen strategieën die alleen het probleem kunnen oplossen, maar ondersteuning voor de daadwerkelijke oplossingen. Tegelijkertijd is het essentieel om contact op te nemen met een specialist die de situatie grondig kan beoordelen en een persoonlijk behandelplan kan opstellen. Elke andere mening is in feite een mening.