Het is 's werelds meest geavanceerde mensachtige robot en hij kan de stemmen van beroemde mensen imiteren

Janine image
door Janine

18 Maart 2024

Het is 's werelds meest geavanceerde mensachtige robot en hij kan de stemmen van beroemde mensen imiteren
Advertisement

De afgelopen jaren zijn robotica en kunstmatige intelligentie een integraal onderdeel van ons leven geworden en het lijdt geen twijfel dat dit in de toekomst nog meer het geval zal zijn. Natuurlijk hebben we te maken met prototypes, of iets meer, maar dit zijn de eerste stappen op een weg die we voor een lange tijd zullen afleggen. Een van de meest fascinerende voorbeelden van deze trend is Ameca, beschreven als 's werelds meest geavanceerde mensachtige robot die dankzij kunstmatige intelligentie stemmen kan imiteren. Laten we eens kijken hoe dit mogelijk is.

Advertisement

Wat is Ameca? Of misschien is het beter om te zeggen “wie”?

Wat is Ameca? Of misschien is het beter om te zeggen “wie”?

Engineered Arts/Youtube

Afgezien van de provocatie is Ameca een mensachtige robot die door Engineered Arts is ontwikkeld om zowel qua fysieke kenmerken als qua bewegingen en vooral gezichtsuitdrukkingen op een mens te lijken. Als we kijken naar de huidige evolutie van androïden, kunnen deze robots inderdaad lasten tillen, koffie bereiden en ondersteunen bij werktaken. Het is voor hen echter ook moeilijk om de complexiteit van menselijke gezichtsuitdrukkingen of hun stem na te bootsen.

Hier wil Ameca in slagen en het realisme van mensachtige robots naar een niveau tillen dat tot nu toe alleen in sciencefiction werd voorgesteld. Met alle gevolgen van dien, positief en negatief, voor de maatschappij en het begrip mensheid zelf. De in 2021 gepresenteerde Ameca heeft duidelijk enorme interesse gewekt vanwege zijn vermogen om “realistisch” met mensen om te gaan en nu zelfs hun stemmen te imiteren.

Advertisement

Een robot die de stemmen van beroemde mensen kan imiteren

Een robot die de stemmen van beroemde mensen kan imiteren

Engineered Arts/Instagram

Op dit moment is Ameca nog niet veel meer dan een prototype met aanzienlijke ambities. Een recente video, gedeeld door Engineered Arts, laat zien hoe 's werelds meest geavanceerde mensachtige robot verschillende taken uitvoert, variërend van objectherkenning tot het imiteren van beroemdheden. In beide gevallen is te zien dat Ameca een combinatie is van robotica en kunstmatige intelligentie, waarbij de eerste zorgt voor de hardware en de tweede de androïde “animeert”.

Aan het begin van de video zien we hoe Ameca interageert met de omgeving, vragen beantwoordt en de objecten voor hem kan beschrijven. Verderop in de beelden is te zien hoe de mensachtige robot de stemmen imiteert van beroemdheden als Morgan Freeman, Elon Musk en SpongeBob. Dit is een buitengewone capaciteit die de zoektocht naar realisme voorbij de hedendaagse verwachtingen brengt, maar het is niet zonder problemen en vragen, waaronder ethische.

Ameca bewijst dat de toekomst nabij is, maar nog niet is aangebroken

Engineered Arts geeft zelf toe dat zijn mensachtige robot zich nog in een vroeg experimenteel stadium bevindt en nog niet volledig functioneel is. In feite zijn er verschillende kritieke kwesties die nog moeten worden aangepakt, en deze hebben betrekking op:

  • de (te) grote gelijkenis met mensen, die in ons het “uncanny valley” effect stimuleert waarbij we overdreven hyperrealistische apparaten vreemder vinden dan minder gelijkende apparaten;
  • de problemen van kunstmatige intelligentie om de context van het gesprek te volgen en antwoorden te geven die alleen een mens zou weten te geven;
  • de ethische aspecten van het perfect nabootsen van de stemmen van bekende mensen, wat zou kunnen leiden tot ontoelaatbaar gebruik van AI.

Afgezien van de problemen met androïden, lijdt het geen twijfel dat Ameca het begin is van een nieuw tijdperk in de interactie tussen mens en machine. Het ideale is om de problemen van de technologische evolutie aan te pakken met echte en concrete oplossingen, zonder het wonder van een steeds dichterbij komende toekomst te verliezen. Misschien wel te dichtbij.

Advertisement