Kostbaar artefact van meer dan 1000 jaar oud gevonden, maar experts weten niet wat het is

Janine image
door Janine

09 Januari 2024

Kostbaar artefact van meer dan 1000 jaar oud gevonden, maar experts weten niet wat het is
Advertisement

De metaaldetector is een zeer nuttig instrument voor het vinden van voorwerpen gemaakt van kostbare materialen. Soms leidt dit tot de ontdekking van echte schatten, zoals gebeurde in Engeland met een mysterieus artefact.

Het kleine artefact van meer dan duizend jaar oud is gemaakt van verguld zilver.

Het kleine artefact van meer dan duizend jaar oud is gemaakt van verguld zilver.

Andrew Williams / Norfolk County Council

Er is een mysterieuze en fascinerende ontdekking gedaan in het oosten van Engeland, in het graafschap Norfolk. Het is een waardevol, maar ongeïdentificeerd artefact: het is onduidelijk wat het is en voor welk doel het is gemaakt. De periode van de creatie dateert uit de late 8e of vroege 9e eeuw en is een duidelijk bewijs van het prestige en de verfijning van het vakmanschap van die tijd. Maar wat is de geschiedenis van dit mysterieuze artefact? Niemand weet het, maar wat zeker is, is de leeftijd: het object is ongeveer 1200 jaar oud en hoewel de productie ervan veel inspanning en aandacht voor detail vergde, lijkt het geen specifiek gebruik of bestaansreden te hebben.

Tenminste, dat is wat de archeologen denken die het hebben gevonden en die niet kunnen begrijpen waar dit verrassende voorwerp van verguld zilver met een diameter van 1,7 centimeter voor werd gebruikt. Er zijn ingewikkelde ontwerpen te zien op het oppervlak, waaronder een wezen dat over zijn schouder kijkt. De bovenkant van het relikwie is plat en cirkelvormig, terwijl de zijkanten recht en minutieus lijken en een cilindrische en holle binnenkant vormen. De spiraalvormige versieringen zijn verfijnd en met veel aandacht voor detail gemaakt en omringen het mysterieuze wezen dat een paard zou kunnen voorstellen. Een van de twee zijden, van 0,7 cm, is gekanteld naar de binnenkant van het artefact en heeft een kleine barst veroorzaakt. Het object is echter extreem duurzaam, want het is erin geslaagd om meer dan duizend jaar onder de grond vrijwel onbeschadigd te blijven.

Advertisement

De mening van experts over het mysterie van de Angelsaksische vondst: het doet denken aan twee heilige teksten

De mening van experts over het mysterie van de Angelsaksische vondst: het doet denken aan twee heilige teksten

Andrew Williams / Norfolk County Council

De versieringen zijn gemaakt met behulp van de befaamde verguldingstechniek, waarbij kwik met goudpoeder werd gemengd om de ontwerpen te verrijken: een bijzonder verfijnde methode die de kostbaarheid van de vondst verder doet vermoeden. Het spiraalontwerp op de zijkanten weerspiegelt bovendien de typische smaak van het Angelsaksische tijdperk en vertoont een opvallende gelijkenis met twee historische boekdelen: het Book of Kells en het Evangelie van Lindisfarne, die rijke en uitgebreide illustraties hebben.

Maar wat vinden de experts ervan? Ervaren historicus Helen Geake, en verbindingsofficier voor de vondsten in Norfolk, wees erop dat deze vondst getuigt van buitengewoon Angelsaksisch vakmanschap: "Ik vind de kleur prachtig. Vaak zien we de kleuren uit het verleden niet omdat de kleding niet overleeft en de glazuren eraf vallen. We hebben bewijs dat goud- en zilversmeden miniaturen maakten in manuscripten uit die periode. Het is een mysterieus object en we kunnen niet zeggen wat het precies is. Het is gemaakt door iemand met oog voor schoonheid. Het is zo klein, maar toch is het met dezelfde zorg gemaakt als iets als een Bijbel of een sieraad."

Het 1.200 jaar oude Angelsaksische artefact is tot schat verklaard

Het 1.200 jaar oude Angelsaksische artefact is tot schat verklaard

Treasures of Irish Art-Eadfrith di Lindisfarne /Wikimedia commons - Public Domain

Volgens archeologen was het gebruikte kwik van Spaanse oorsprong, maar afgezien van de zorgvuldigheid van de versiering en de hoge waarde van het object, blijft de identiteit ervan een mysterie. Geake veronderstelde dat het misschien was ingebed in een groter object, zoals een staf uit die tijd, die verloren ging of werd vernietigd in het millennium na de vervaardiging. Dit is in ieder geval slechts een veronderstelling: experts blijven zich afvragen wat het mogelijke gebruik ervan is, wat het zou kunnen voorstellen en waarom het met zoveel zorg is gemaakt, als een edelsteen of een heilige tekst.

Een medisch onderzoeker heeft het officieel tot schat verklaard en het zou kunnen worden aangekocht door het Norwich Castle Museum, dat zich bereid heeft verklaard het op te nemen in zijn prestigieuze collectie. Het is niet de eerste keer dat er voorwerpen van uitmuntend vakmanschap maar met een twijfelachtige identiteit zijn ontdekt, maar iets dergelijks is nog nooit eerder gevonden. Dit kostbare voorwerp voegt zich toe aan de lijst van artefacten van onbetwistbare fascinatie en waarde, zowel historisch als artistiek, die getuigen van het vakmanschap uit het verleden en in de ogen van experts en archeologen gehuld zijn in mysterie. Wat denk jij dat het zou kunnen zijn?

Advertisement