Fragment van uitzonderlijk zeldzame munt ontdekt: het dateert van meer dan 2 millennia geleden

Janine image
door Janine

24 Januari 2024

Fragment van uitzonderlijk zeldzame munt ontdekt: het dateert van meer dan 2 millennia geleden
Advertisement

Oude munten kunnen duizenden jaren overleven in de beschavingen die ze produceerden: in Israël werd een artefact van meer dan tweeduizend jaar oud gevonden, en dat is zeer zeldzaam. Laten we er meer over te weten komen.

Advertisement

Zilveren munt gevonden in de heuvels van Judea

Zilveren munt gevonden in de heuvels van Judea

Israel Antiquities Authority Official Channel

n de landtongen van Judea, ten zuidwesten van Jeruzalem, is een 2.550 jaar oude zilveren munt gevonden. Het is een zeer zeldzaam object, dat dateert uit de Perzische periode van de Eerste Tempel, in de 6e/5e eeuw voor Christus. Tot nu toe zijn er slechts zes van dit soort munten gevonden in Israël. De laatste munt kwam tevoorschijn uit een heuvelterrein, samen met andere voorwerpen, waaronder een koepelvormige stenen sjekelgewicht.

De archeologische vondst werd bekend gemaakt door Dr. Robert Kool, hoofd van de Numismatische Afdeling van de Israëlische Oudheidkundige Autoriteit. Het oude en zeer zeldzame relikwie werd geslagen in een tijd waarin het gebruik van munten nog in de kinderschoenen stond en biedt waardevolle informatie "over de manier waarop handel werd gedreven en het proces waarbij de wereldwijde handel overging van betaling door het wegen van zilverstukken naar het gebruik van munten", aldus Kool. De vondst maakt deel uit van een groep munten die geslagen zijn in het oude Griekenland, Cyprus en Turkije, dus buiten Israëlisch grondgebied. Pas in de 6e-5e eeuw voor Christus begonnen "dergelijke munten te verschijnen op plaatsen in het Land Israël".

Advertisement

De 2500 jaar oude munt was in tweeën gedeeld

De 2500 jaar oude munt was in tweeën gedeeld

Israel Antiquities Authority Official Channel

De opgravingen werden gestart in samenwerking met Netivei Israel, een overheidsinstelling dat zich bezighoudt met infrastructuurprojecten voor het staatsvervoer. De munt werd gevonden door archeoloog Semyon Gendler voordat begonnen werd met de wegwerkzaamheden in Tzur Hadassah, in een huis met vier kamers. De werkzaamheden begonnen aan snelweg 375 om een acht kilometer lange tweebaansweg aan te leggen.  Het huis werd ontdekt tijdens de verbreding van een deel van Route 375, die begint in het gebied van Gush Etzion, ten zuiden van Jeruzalem, de heuvels van Judea doorkruist en verder gaat richting de vallei van Ella. Het gebouw is ongeveer 2700 jaar oud, toen dit gebied in de 7e eeuw voor Christus behoorde tot het landelijke gebied van het Koninkrijk Judea, waarvan Jeruzalem de hoofdstad was.

Het kostbare antieke voorwerp is in tweeën gespleten, wat volgens archeologen suggereert dat het, hoewel geslagen als munt, werd gebruikt als gewicht in de handel, een feit dat de veranderingen aangeeft die plaatsvonden in de economie tijdens die historische periode. Hoewel er in Israël nog tientallen andere oude munten zijn gevonden, blijft hun herkomst twijfelachtig.

Er werd ook een stenen sjekel gevonden

Er werd ook een stenen sjekel gevonden

Israel Antiquities Authority Official Channel

Wat de stenen sjekel betreft, die 11,07 gram woog, zo legden de directeuren van de opgravingen Michal Mermelstein en Danny Benayoun uit: “het koepelvormige stenen gewicht zou gebruikt zijn om metalen, specerijen en andere dure producten te wegen. Het merkteken op het gewicht was een oude Egyptische hiëratische afkorting voor het woord sjekel, en de enkele gegraveerde streep staat voor één sjekel. Dit was namelijk een standaardgewicht in de regio van het Koninkrijk Juda, wat laat zien dat goederen zorgvuldig werden gewogen op de markten."

Eli Escuisido, directeur van de Israëlische Oudheidkundige Autoriteit, verklaarde dat “kleine muntjes een cruciale bron van informatie zijn in de archeologie… Door middel van een klein voorwerp als een munt wordt het mogelijk om menselijke denkprocessen te traceren en te observeren dat onze economische gewoonten in wezen onveranderd zijn gebleven gedurende duizenden jaren. Alleen de technologie is veranderd. In deze context is het interessant om na te denken over de toekomst van archeologisch onderzoek in een wereld die e-commerce heeft overgenomen."

De 2500 jaar oude munt getuigt van zeer oude vormen van handel

De 2500 jaar oude munt getuigt van zeer oude vormen van handel

Israel Antiquities Authority/Facebook

Dit artefact getuigt van de overgang van het systeem van het wegen van zilverstukken naar het slaan van munten om goederen te kopen, aangezien de verdeling in helften opzettelijk was en geen gevolg van de meer dan twee millennia die waren verstreken sinds de creatie ervan. Hoewel de productie van munten dus al was begonnen, werd het zilver in die tijd nog steeds gebruikt om te worden gewogen voor het ruilen en kopen van materiële goederen. Op een van de twee helften is een vierkante stempel te zien: pas later zouden er uitgebreidere munten worden geslagen, met stempels in reliëf in plaats van gegraveerd.

Naast de munt en stenen sjekel werd ook de punt van een kleine pijl gevonden. De site werd 2700 jaar geleden voor het eerst bewoond, tijdens de regering van de koningen van Juda, Hizkia, Manasse, Amon en Josia. De ontdekking van oude munten is een uitzonderlijke vondst, omdat ze een zeer belangrijke bron van informatie vormen over de handelsvormen in ons verleden in verschillende delen van de wereld: na duizenden jaren lijken de zaken niet te zijn veranderd.

Advertisement