Uit een onderzoek is gebleken wie het meest op zoek is naar een relatie, mannen of vrouwen

Janine image
door Janine

25 Januari 2024

Uit een onderzoek is gebleken wie het meest op zoek is naar een relatie, mannen of vrouwen
Advertisement

Worden de zoektocht naar een relatie en het single leven door mannen en vrouwen op dezelfde manier ervaren? Wie van hen heeft meer kans om een partner te vinden en hoe leren ze elkaar het liefst kennen? Laten we eens kijken naar de resultaten van enkele onderzoeken.

Mannen en vrouwen, verschillen in de zoektocht naar liefde

Mannen en vrouwen, verschillen in de zoektocht naar liefde

Pexels

De zoektocht naar liefde is universeel, maar wordt niet altijd op dezelfde manier ervaren. Veel hangt af van persoonlijke ervaringen en de levensfase waarin we ons bevinden, maar zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen met betrekking tot dit belangrijke aspect van ons bestaan? In de moderne samenleving heeft de technologie ongetwijfeld een fundamentele rol gespeeld bij het maken van nieuwe kennissen en het vinden van de potentieel ideale persoon, waardoor er veel meer mogelijkheden voor interactie zijn ontstaan. Via sociale netwerken kunnen we in contact komen met veel mensen die we in het dagelijks leven misschien nooit zouden ontmoeten. In elk geval hangt alles af van persoonlijke intenties en hoe intens men een liefdesrelatie wil beleven.

Volgens de laatste onderzoeken op dit gebied lijkt het erop dat het aantal mannen dat op zoek is naar een stabiele relatie hoger is dan dat van vrouwen. Blijkbaar zijn er meer alleenstaande mannen op zoek naar de juiste partner, dan alleenstaande vrouwen. En dat niet alleen: naarmate de tijd verstrijkt, zouden mannen een grotere kans hebben om een ​​partner te vinden dan vrouwen, die naarmate ze ouder worden de zoektocht naar de perfecte man steeds meer lijken op te geven. Het kennen van elkaars verwachtingen en het leren bewegen in de wereld van virtueel en niet-virtueel daten kan nuttig zijn om bewuster met potentiële toekomstige partners om te gaan. Hoe werkt de zoektocht naar een partner tegenwoordig voor mannen en vrouwen?

Advertisement

Vrouwen geven het vinden van de liefde eerder op dan mannen

Vrouwen geven het vinden van de liefde eerder op dan mannen

Pexels

VillaVibes, een Nederlandse reisorganisatie dat reizen organiseert voor singles, ondervroeg duizend volwassenen zonder partner om de verschillende verwachtingen tussen mannen en vrouwen te achterhalen. Uit het onderzoek bleek dat een groter deel van de mannen een gezin wil stichten: 34%, tegenover 26% van de vrouwen die op zoek zijn naar een stabiele relatie. En dat is nog niet alles: volgens de gegevens die naar voren kwamen, lijken vrouwen met het vorderen van de leeftijd, zoals verwacht, dit vooruitzicht op te geven: terwijl tot de leeftijd van 34 meer dan de helft op zoek is naar de juiste man, daalt het percentage onverbiddelijk tussen de leeftijden van 45 en 54, met slechts 33% van de single vrouwen die nog steeds hoopvol of enthousiast zijn om zich te settelen. Het percentage daalt weer tot 22% tussen de 55 en 64 jaar en bereikt 13% voor de 65-plussers.

Mannen geven het daarentegen niet zo snel op: tussen de 45 en 54 jaar zegt 44% van de singles nog steeds op zoek te zijn naar een vaste partner, en na de 65 jaar wordt dit percentage geschat op 23%. Op jonge leeftijd is het echter anders: voor de leeftijd van 34 jaar zijn het vrouwen die de scepter zwaaien, met 63% die actief op zoek zijn naar liefde, tegenover 51% van de mannen.

Hoe datingapps het ontstaan van stabiele relaties beïnvloeden

Hoe datingapps het ontstaan van stabiele relaties beïnvloeden

Pexels

Bij een ander Amerikaans onderzoek waren in plaats daarvan vijfduizend alleenstaanden betrokken om de manier te bestuderen waarop ze elkaar ontmoeten en daten. Blijkbaar leidde 70% van de kennismakingen via datingapps tot een vaste relatie, vooral in de leeftijdsgroep 43 tot 58 jaar. Het lijkt er echter op dat het mannen zijn die vaker een relatie krijgen via datingsites dan vrouwen, met een verschil van 11% tussen de twee geslachten. Maar er is meer: ​​68% lijkt daten meer te waarderen en zich op hun gemak te voelen, vergeleken met 55% van de vrouwen.

Wat betreft de methode om elkaar te ontmoeten, staan datingapps op de eerste plaats, terwijl op de tweede plaats kennismaking via wederzijdse vrienden en sociale gelegenheden zoals evenementen en concerten staat. En op de vraag of uiterlijk of persoonlijkheid belangrijker is? Beide zijn belangrijk, hoewel persoonlijkheid een hogere waarde heeft voor de meerderheid van de respondenten, maar het openlijk uitspreken van je gevoelens zou niet moeten gebeuren voor vier tot zes maanden daten, volgens volwassenen. Jongeren daarentegen vinden het na één tot drie maanden acceptabel.

Over het algemeen trouwen mensen tegenwoordig later en dit is volgens sommige psychologen geen slechte zaak: in een latere levensfase zouden beide partners meer solide banen en identiteiten hebben en in staat zijn om bewuster met de relatie om te gaan. Wat vind jij van de nieuwe trends in daten en de zoektocht naar een stabiele relatie?

Advertisement