Het filmpje van de robot die koffie kan zetten wekte verbazing: hij leerde het door naar tutorials te kijken

Janine image
door Janine

24 Januari 2024

Het filmpje van de robot die koffie kan zetten wekte verbazing: hij leerde het door naar tutorials te kijken
Advertisement

Wat tot voor kort slechts een denkbeeldige toekomst was, komt elk jaar steeds dichterbij. We verwijzen naar de enorme vooruitgang van de robotica, die dankzij steeds verfijndere kunstmatige intelligenties de afstand tot de mens verkleint. Een duidelijk voorbeeld van deze trend is de presentatie van Figure 01, een androïde die koffie kan zetten door van zijn fouten te leren.

Advertisement

De androïden van de toekomst: tussen leren en zelfcorrectie

De androïden van de toekomst: tussen leren en zelfcorrectie

Figure

De presentatie van Figure 01 door middel van een video heeft al heel wat stof doen opwaaien op het internet en elders. Ogenschijnlijk is het banaal: handen nemen een koffiecapsule, stoppen die in de machine en drukken op de knop. Het is echter een androïde, een mensachtige robot, die de hele procedure in slechts 10 uur heeft geleerd door video's te bekijken van mensen die dezelfde handeling uitvoeren. Figure 01, de robot in de video geproduceerd door het bedrijf Figure, leert koffie zetten dankzij twee verschillende momenten:

  • aan de ene kant, leren van video's van mensen;
  • anderzijds zelfcorrectie van zijn eigen fouten.

Ondanks de ogenschijnlijke eenvoud van de taak, vereist koffiezetten in feite motorische complexiteit en precisie. Daarom is het essentieel dat een androïde beetje bij beetje zijn eigen acties kan corrigeren en zo complexere taken aankan. En nee, we hebben het niet alleen over het tillen van zware voorwerpen, maar over taken die alleen een mens zou weten uit te voeren.

Advertisement

Figuur 01 en het belang van neurale netwerken

Figuur 01 en het belang van neurale netwerken

Figure/Youtube

Zoals we al zeiden, wat voor ons een banale handeling lijkt, is voor een robot juist het tegenovergestelde. Zelfs koffie zetten met een koffiezetapparaat vereist coördinatie en precisie. Daarom moest Figure 01 de uit te voeren taken visueel verwerken om de stappen en details van de taak te herkennen. Het leren via videogegevens, hoewel dit 10 uur duurde, speelde daarom een cruciale rol: het was de eerste stap in het vertalen van visuele input naar praktisch begrip en actie. Banaal voor ons, revolutionair voor een androïde.

Een soortgelijk argument kan worden gemaakt voor het gebruik van neurale netwerken, die de afgelopen jaren een grote evolutie hebben doorgemaakt. Ze werken in knooppunten die geïnspireerd zijn op die van het menselijk brein en hebben, eenmaal geïmplementeerd, niet alleen de verspreiding van generatieve AI mogelijk gemaakt, maar ook de evolutie van mensachtige robotica. Figure 01 en zijn koffie vertegenwoordigen het eerste punt van aankomst van dit onderzoek en het laatste startpunt.

De toekomst van robotica: vandaag een simpele kop koffie, en morgen?

De toekomst van robotica: vandaag een simpele kop koffie, en morgen?

Figure/Youtube

De benadering van Figure bij het creëren van Figure 01 vormt een revolutionaire basis voor de toekomst van robotica. De methode die gebaseerd is op het leren en de zelfcorrectie van een androïde gaat verder dan alleen het uitvoeren van een specifieke taak. In feite is het niet eens zo moeilijk om het potentieel ervan te zien: het is prima om te leren hoe je koffie zet, maar er zijn nog veel meer taken die een robot zou kunnen “leren”. Gaandeweg zijn fouten corrigeren.

Robots die kunnen leren en zichzelf corrigeren zijn, kortom, de hoeksteen van een toekomst die nog in aanbouw is, maar dichterbij dan ooit. Machines bevrijden van specifieke taken betekent meer aanpassing en flexibiliteit, gebaseerd op revolutionaire kunstmatige intelligentie. In de hoop dat deze technologische innovatie niet uit de hand loopt: het zou niet de eerste keer zijn.

Advertisement