Het snelheidsrecord van een mensachtige robot is verbroken, maar zijn loop ziet er nog steeds heel bizar uit

Janine image
door Janine

10 Maart 2024

Het snelheidsrecord van een mensachtige robot is verbroken, maar zijn loop ziet er nog steeds heel bizar uit
Advertisement

Robots zijn voorbestemd om een veel belangrijkere rol te gaan spelen in het dagelijks leven, veel meer dan in het verleden. Dit geldt vooral voor mensachtige robots, die qua vorm op mensen lijken en steeds geavanceerder worden. Onlangs brak de mensachtige robot van Unitree Robotics het snelheidsrecord voor androïden. Zijn loop kan echter nog wel wat verbetering gebruiken.

De run op mensachtige robots: gril of concrete noodzaak?

De run op mensachtige robots: gril of concrete noodzaak?

Unitree Robotics/Youtube

Dat onze maatschappij gebruik maakt van robots is zeker geen mysterie: deze machines zijn te vinden in fabrieken, magazijnen en andere werkplekken. Het zijn robots die we zeker niet menselijk kunnen noemen: ook degenen die we het vaakst zien, zoals de robothond Spot, zijn alleen herkenbaar als robots. Of weinig meer.

Bij mensachtige robots ligt dat anders. Deze machines lijken qua uiterlijk op mensen en wekken daarom gemengde reacties op bij de toeschouwer. Aan de ene kant lijkt de wens om androïden te ontwerpen misschien niet meer dan een gril, maar er zitten ook concrete behoeften achter. Een mensachtige robot kan namelijk de operationele efficiëntie verbeteren, zowel vanuit het oogpunt van kosten als van veiligheid. Bovendien heeft de samenwerking tussen mens en machine ook voordelen voor de fabrikanten. Vanuit dit oogpunt zijn menselijke robots de volgende stap in de evolutie van machines.

Advertisement

De robot die het snelheidsrecord brak

De robot die het snelheidsrecord brak

Unitree Robotics/Youtube

Het Chinese bedrijf Unitree Robotics heeft een geavanceerde mensachtige robot ontwikkeld met de naam H1. De taken die H1 kan uitvoeren zijn divers, inmiddels klassiek voor elke mensachtige robot zoals Atlas of Figure: dozen tillen, trappen op en af lopen, verticaal springen, enzovoort. Toch is er één eigenschap die H1 tot een van de interessantste projecten van de afgelopen jaren heeft gemaakt.

De robot van Unitree kan met een snelheid van 3,3 meter per seconde, oftewel ongeveer 12 kilometer per uur, het snelheidsrecord voor een androïde breken. Uitgerust met een batterij die tot vier uur meegaat, zou H1 een race van 10 kilometer kunnen rennen in slechts 50 minuten op dezelfde snelheid. Dit is een prestatie die nog nooit eerder is gezien bij een mensachtige robot, maar die, zoals te zien is in de presentatievideo, geen “volwassen” techniek verbergt. De robot die door Unitree is gemaakt weet hoe hij zijn topsnelheid moet bereiken, maar heeft misschien nog verbetering nodig om ook bij het rennen mensachtig genoemd te kunnen worden.

Zijn dit de robots van de toekomst?

Zijn dit de robots van de toekomst?

Unitree Robotics/Youtube

H1 lijkt daarom nog niet op een mens, een aspect dat hij deelt met andere mensachtige robots die momenteel in productie zijn. Desondanks maakt zijn vermogen om 12 kilometer te rennen en verschillende taken uit te voeren hem bijzonder nuttig voor het werk. In afwachting van de volgende update, die zijn bewegingen zou kunnen verbeteren door ze vloeiender en “natuurlijker” te maken.

Kortom, de komende jaren zullen in het teken staan van robotica en voortdurende innovaties op het gebied van onderzoek naar mensachtige robots. Zoals we in het geval van H1 kunnen zien, zijn er nog verschillende stappen te nemen, maar de richting lijkt de juiste te zijn. Dat geldt ook voor de snelheid, dus het enige wat nog ontbreekt is een iets elegantere techniek. Tenzij het de enige eigenschap blijft die ons mensen maakt en hen robots.

Advertisement