Optische illusie: bijna niemand kan zien wat de werkelijke positie van deze stoel is, jij wel?

Janine image
door Janine

27 Januari 2024

Optische illusie: bijna niemand kan zien wat de werkelijke positie van deze stoel is, jij wel?
Advertisement

Het ziet eruit als een eenvoudige stoel - en dat is het in werkelijkheid ook - maar er is iets bijzonders aan: het kan je brein voor de gek houden. Weet jij aan welke kant je moet zitten?

Advertisement

Optische illusie van de stoel, een geïnspireerd en bedrieglijk ontwerp

Optische illusie van de stoel, een geïnspireerd en bedrieglijk ontwerp

Pexels

Wanneer creativiteit en meubilair samenkomen, kunnen ze iets unieks en bijzonders creëren, als een kunstwerk: we zijn allemaal bekend met optische illusies, beelden die de geest kunnen misleiden en iets anders kunnen laten lijken dan het in werkelijkheid is, maar hoe kan een “eenvoudige” stoel dat doen? Dit doel werd bereikt door de ontwerpstudio Ibride, in Frankrijk, die op zijn zachtst gezegd bijzondere stoelen produceert.

Op het eerste gezicht lijken het misschien gewone stoelen, met niets bijzonders of anders dan de anderen, maar dat is niet het geval. Hun structuur is allesbehalve gewoon en ze kunnen het minder oplettende oog echt op de proef stellen. Tenminste, als ze vanuit een bepaald oogpunt worden bekeken. Onthoud dat in dit geval niets is wat het lijkt en dat hun vorm dus niet zo regelmatig en gewoon is als het lijkt.

Wat we je laten zien is een van de drie stoelen uit de Hidden Chairs collectie, gemaakt van beuken multiplex en geïnspireerd op drie tijdloze ontwerpen. Maar wat is het geheim dat ze verbergen?

Advertisement

Wat is de werkelijke positie van de stoel? Ontdek het in 10 seconden

Wat is de werkelijke positie van de stoel? Ontdek het in 10 seconden

Hanif Azwar/Youtube

Wat je ziet is Hidden Shaker, geïnspireerd door de gelijknamige religieuze beweging en haar serieuze inrichting. Het was het team van Ibride, bestaande uit Rachel Convers, Benoît Convers en Carine Jannin, die het realiseerde en er een echte optische illusie van maakte. Geloof je het niet? Probeer dan te raden in welke richting de rugleuning van de stoel wijst, of aan welke kant je moet zitten. Natuurlijk zou iedereen op het eerste gezicht hetzelfde antwoord geven: de stoel is naar voren gericht, naar links gedraaid, maar weten we zeker dat dit echt het geval is?

Uiteraard niet, want waar zou anders het bedrog zijn? Voordat je de ware richting van de stoel ontdekt, moet je hem zorgvuldig observeren met zijn kronkelige details en slechts schijnbaar regelmatige vorm: kijk er niet alleen naar, maar open je geestesogen en bekijk elke hoek om het juiste antwoord te vinden. Onthoud: deze stoel is ontworpen om je te verrassen, maar ook om je te verwarren, en alleen een benijdenswaardig IQ kan erin slagen om zijn strategische silhouet te ontwijken. Stel jezelf op de proef en start de timer: je hebt tien seconden om het mysterie te ontdekken, waarna je de waarheid kunt achterhalen door verder te scrollen.

Hier is de ware richting van de stoel: de oplossing voor de optische illusie

Hier is de ware richting van de stoel: de oplossing voor de optische illusie

Hanif Azwar/Youtube

Het lijkt onmogelijk, maar de stoel stond niet in de richting die iedereen zou denken! Nee, dit is geen magie, maar een ontwerp dat tot in de kleinste details is bestudeerd om deze optische illusie mogelijk te maken. Zoals je kunt zien, is de stoel dus helemaal niet naar voren gericht, klaar om je te verwelkomen, maar naar de andere kant, zoals blijkt uit de manier waarop de man zit.

Heb je de ware positie van deze “magische” stoel kunnen achterhalen? Stel je voor dat je deze stoel in huis hebt: hoe fantastisch hij ook is, de opstelling zoals we die op de foto zien zou wel eens ongemakkelijk kunnen zijn voor gasten! Maar wie zou niet zo'n bijzonder meubelstuk willen bezitten?

Om dit fascinerende visuele spel nog beter te begrijpen, kun je de onderstaande video bekijken en je opnieuw verbazen over dit ingewikkelde - maar ogenschijnlijk banale - ontwerp. Als je van optische illusies houdt, hoef je het alleen maar te vragen!

Advertisement