Heb je ooit gehoord van spiergeheugen? Wat is het en hoe maakt het je leven makkelijker

Janine image
door Janine

29 Januari 2024

Heb je ooit gehoord van spiergeheugen? Wat is het en hoe maakt het je leven makkelijker
Advertisement

Heb je ooit gehoord van spiergeheugen? Dit is het vermogen van ons lichaam om aangeleerde vaardigheden op te slaan, maar hoe werkt dit interessante proces?

Advertisement

Neurologisch en fysiologisch spiergeheugen: wat zijn dat?

Neurologisch en fysiologisch spiergeheugen: wat zijn dat?

Pexels

In het leven draait het, zoals ze zeggen, allemaal om training: dit kan zowel de hersenen als de motorische sfeer betreffen. Als we ons voorbereiden op het leren van een nieuwe activiteit, kan het door onervarenheid in het begin vermoeiend en moeilijk zijn, maar het is juist door volharding en oefening dat we het geleidelijk aan onder de knie krijgen. Motorisch geheugen is het onderdeel dat ons in staat stelt om tijdens de training de opeenvolging van spiercontractie en -ontspanning te verwerven en in te prenten die wordt gebruikt bij verschillende fysieke activiteiten.

Volgens de wetenschap zijn er twee verschillende typen: het ene betreft het neurologische spiergeheugen, dat verwijst naar het geheugen van de aangeleerde disciplines, terwijl het andere het fysiologische spiergeheugen is, dat betrekking heeft op de ontwikkeling van de eigenlijke spieren, die in de loop van de tijd door training plaatsvindt. Het eerste spiergeheugen zorgt ervoor dat we een bepaald type activiteit of sport kunnen hervatten nadat we er bijvoorbeeld een tijdje mee zijn gestopt: op de een of andere manier lijkt het alsof onze spieren het geheugen hebben behouden van de bewegingen die ze moeten uitvoeren en hebben we niet de indruk dat we het helemaal opnieuw moeten leren, ook al is het jaren geleden dat we bijvoorbeeld voor het laatst hebben getennist of gesurft. Dit is echter niet precies hoe het werkt.

Advertisement

Het spiergeheugen ontwikkelt zich dankzij het centrale zenuwstelsel

Het spiergeheugen ontwikkelt zich dankzij het centrale zenuwstelsel

Freepik

Het zijn niet onze spieren die bewegingen onthouden, maar het centrale zenuwstelsel, dat wil zeggen de hersenen en het ruggenmerg, die zowel onafhankelijk als in synergie kunnen werken: spierweefsel kan namelijk geen herinneringen ontwikkelen, in tegenstelling tot onze geest. Als we leren hoe we specifieke bewegingen moeten herhalen en stoppen, ontwikkelen de hersenen en het ruggenmerg nieuwe neuronale paden die in het geheugen worden geprent. Dus wanneer we een bepaalde sport of motorische activiteit hervatten, weten ze welke signalen ze moeten sturen naar de delen van ons lichaam die bij de oefening betrokken zijn.

Met andere woorden, de hersenen hoeven niet langer te leren hoe ons lichaam moet bewegen, simpelweg omdat ze dat al weten. Wanneer we beginnen met een nieuwe discipline die we nog nooit eerder hebben beoefend, ervaren we de zogenaamde cognitieve fase: we moeten nieuwe bewegingen en sequenties leren en als gevolg daarvan moeten we nadenken over welke lichaamsdelen we moeten bewegen en nadenken over de juiste procedure. De prefrontale cortex, die verantwoordelijk is voor het denken, is vooral betrokken bij deze fase. Zodra we constant beginnen te worden, neemt de associatieve fase het over, waarin spierbewegingen minder vermoeiend en ongemakkelijk worden, maar de hersenen zich nog steeds moeten concentreren op het uitvoeren van de juiste sequenties, die nog niet automatisch zijn geworden.

Spiergeheugen, de automatische piloot van bewegingen

Spiergeheugen, de automatische piloot van bewegingen

Freepik

Pas als bewegingen automatisch worden en we er niet meer over na hoeven te denken, kunnen we spreken van spiergeheugen: precies zoals wanneer we leren autorijden. In het begin weten we niet hoe we de versnellingspook moeten bewegen en welke pedalen we moeten intrappen, en als we het eenmaal geleerd hebben, zijn we nog wat onzeker en denken we na over elke beweging voordat we die uitvoeren. Uiteindelijk wordt het rijden volledig automatisch en hoeven we niet na te denken over het intrappen van de koppeling tijdens het schakelen. Zelfs na vele jaren zonder autorijden zal dit automatisme onveranderd blijven: we kunnen ons de eerste keer onzeker voelen, maar we hebben geen behoefte om terug naar de rijschool te gaan om het proces opnieuw te leren.

Wanneer het spiergeheugen wordt geactiveerd, gaan de hersenen op de automatische piloot en activeren ze de basale ganglia, groepen grijze materie die zich in beide hersenhelften onder de laterale ventrikels bevinden. In elk geval is het beter om een nieuwe activiteit te beginnen onder begeleiding van een trainer, om te voorkomen dat je verkeerde bewegingen uitvoert en aanleert en zo verkeerde neuronale paden opbouwt die na verloop van tijd moeilijk te herstellen zijn. Hoe zit het met fysiologisch spiergeheugen? In principe kunnen we een eerder onderbroken training hervatten zonder overmatige vermoeidheid, omdat we de verloren spierspanning sneller kunnen herstellen dan mensen die nooit hebben gesport. De wetenschap betwijfelt echter nog of er daadwerkelijk sprake is van een snel herstel na een lange tijd na het stoppen.

Had jij ooit gehoord van spiergeheugen?

Advertisement