Je gebruikt het elke dag maar weet niet hoe het werkt: gezichtsherkenning op je smartphone

Janine image
door Janine

27 Januari 2024

Je gebruikt het elke dag maar weet niet hoe het werkt: gezichtsherkenning op je smartphone
Advertisement

Moderne smartphones zijn een concentratie van technologie die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen. Tegenwoordig kunnen we betalingen doen zonder iets fysiek aan te raken, kunstmatige intelligentie benutten voor snelle zoekopdrachten en zelfs alleen worden herkend aan ons gezicht. Maar hoe werkt gezichtsherkenning bij smartphones? Laten we daar samen achter komen!

Advertisement

Wat is gezichtsherkenning en waar dient het voor

Wat is gezichtsherkenning en waar dient het voor

Freepik

Zoals de naam al doet vermoeden, is gezichtsherkenning een methode waarmee je de identiteit van een persoon kunt identificeren of bevestigen op basis van zijn of haar gezicht. Dit is een vrij recente technologie, althans in de toepassingen op smartphones, die deel uitmaakt van de reeks biometrische beveiligingsinstrumenten. Voor alle duidelijkheid: moderne telefoons gebruiken er hoofdzakelijk twee: enerzijds de vingerafdruk en anderzijds gezichtsherkenning.

Deze technologie wordt gebruikt om de telefoon te ontgrendelen of toegang te krijgen tot bepaalde diensten die door applicaties worden aangeboden. Er zijn echter nog verschillende andere toepassingen. Gezichtsherkenning wordt gebruikt om de gezichten van mensen te vergelijken met foto's op checklists en speelt daarmee ook een rol in de misdaadbestrijding. Dat brengt ons ook bij een van de grootste nadelen, zoals we straks zullen zien.

Advertisement

Hoe werkt gezichtsherkenning op smartphones?

Hoe werkt gezichtsherkenning op smartphones?

Freepik

Zoals in de inleiding al werd gezegd, zit er veel meer onder het omhulsel van een moderne telefoon dan we ons kunnen voorstellen. Iets dergelijks kan ook gezegd worden van de technologie waarmee gebruikers zichzelf kunnen identificeren aan de hand van hun gezicht. Dit is hoe gezichtsherkenning werkt bij smartphones:

  • Gezichtsherkenning. Elke keer dat je de camera opent en je gezicht in beeld brengt, detecteert het systeem dit daadwerkelijk, dus dit is ook de eerste fase van gezichtsherkenning. Alleen hoef je de camera niet te openen.
  • Gezichtsanalyse. Het beeld van het gezicht wordt vastgelegd en geanalyseerd door het systeem van de smartphone: bijna alle modellen voeren een 2D-analyse uit, terwijl de meer geavanceerde modellen dit ook in 3D kunnen doen, met behulp van een infraroodsensor. In beide gevallen creëert gezichtsherkenning een afdruk van het gezicht.
  • Conversie van beeldgegevens. De analoge informatie die door het gezichtsherkenningssysteem wordt verkregen, wordt omgezet in digitale gegevens, oftewel een gezichtsafdruk die kan worden vergeleken met elk ander gezicht in de database.

Bij smartphones wordt die vergelijking gemaakt met de gegevens die de telefoon al bezit: je gezicht. Bij andere toepassingen wordt het resulterende gezicht echter vergeleken met een veel grotere database.

Voor- en nadelen van gezichtsherkenning

Voor- en nadelen van gezichtsherkenning

Freepik

Als we naar smartphones kijken, zijn de voor- en nadelen van gezichtsherkenning vrij duidelijk. Ten eerste wordt de telefoon ontgrendeld door simpelweg naar ons gezicht te “kijken” en andere interacties te vermijden: je hebt geen vingerafdruk en beveiligingscode nodig. Tegelijkertijd hangt de kwaliteit van de technologie echter af van de kwaliteit van de fotosensor: weinig licht, baarden en brillen die niet aanwezig zijn in de originele gezichtsafdruk, onvolmaakte kadrering kunnen het resultaat beïnvloeden. In sommige gevallen is een vingerafdruk veel sneller en betrouwbaarder.

Gezichtsherkenning wordt echter veel gebruikt door autoriteiten, waarbij de methodologie varieert afhankelijk van verschillende factoren. Als het wordt gebruikt voor de veiligheid, kan het ook worden gebruikt voor controle, met alle mogelijke gevolgen van dien. Zoals alle technologieën heeft het strikt genomen dus geen voor- of nadelen, maar alleen goede en slechte toepassingen.

Advertisement