Met de hand of digitaal schrijven? Deskundigen twijfelen niet aan de meest effectieve leermethode

Janine image
door Janine

03 Februari 2024

Met de hand of digitaal schrijven? Deskundigen twijfelen niet aan de meest effectieve leermethode
Advertisement

In het digitale tijdperk verliezen we de gewoonte om met de hand te schrijven, en nieuwe generaties kinderen doen dit misschien helemaal niet meer. Onderzoek ondersteunt echter het belang van het nastreven van deze gewoonte, waarbij de redenen worden uitgelegd.

Advertisement

Met de hand schrijven, een gewoonte die we aan het opgeven zijn

Met de hand schrijven, een gewoonte die we aan het opgeven zijn

Pexels

Laten we eerlijk zijn: velen hebben enkele jaren na hun studie de gewoonte om met de hand te schrijven opgegeven. Dankzij nieuwe technologieën is papier vervangen door digitale media, zoals pc's en smartphones. Vaak wordt zelfs het boodschappenlijstje op de mobiele telefoon opgesteld, waarbij het traditionele notitieboekje wordt opgegeven. Maar als volwassenen vergeten hoe ze met een pen moeten schrijven, hoe gaan schoolgaande kinderen er dan mee om in de huidige gedigitaliseerde samenleving? Zullen agenda’s en dagboeken nog veel langer bestaan?

Als de papiereconomie zeker een duurzame keuze is, is dat vanuit het oogpunt van schrijven misschien niet zo. Audrey van der Meer, professor aan de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie, ondersteunt het belang van het blijven trainen van kinderen in handschrift en er zit een precieze reden achter haar advies, ondersteund door verschillende onderzoeken over dit onderwerp.

Advertisement

De hersenen leren en onthouden beter als we met de hand schrijven: de studie

De hersenen leren en onthouden beter als we met de hand schrijven: de studie

Freepik

Het probleem betreft zowel volwassenen als kinderen: volgens verschillende onderzoeken slagen we erin om meer te leren als we met de hand schrijven en onthouden we wat we leren effectiever. Van der Meer observeerde in 2017 de hersenactiviteit van twintig studenten en publiceerde in 2020 een onderzoek waarin ze de gegevens rapporteert die voortkwamen uit de analyse van twaalf volwassenen en hetzelfde aantal studenten. De kinderen hadden nog nooit aan soortgelijke onderzoeken deelgenomen en de verzamelde gegevens zijn van enorm belang.

De betrokken deelnemers droegen een helm waaraan 250 elektroden waren bevestigd. Het elektro-encefalogram volgde de hersengolfactiviteit en elk experiment duurde vijfenveertig minuten per proefpersoon.

Het bleek dat, zowel bij kinderen als jonge volwassenen, de hersenen drastisch actiever zijn als we schrijven met een pen dan wanneer we woorden typen op een toetsenbord. Van der Meer legde uit: “Het gebruik van pen en papier geeft de hersenen meer “haken” om herinneringen aan op te hangen. Met de hand schrijven zorgt voor veel meer activiteit in de sensomotorische delen van de hersenen. Veel zintuigen worden geactiveerd door met de pen op papier te drukken, de letters die we schrijven en het geluid horen dat wordt geproduceerd terwijl we schrijven. Deze zintuiglijke ervaringen creëren contact tussen verschillende delen van de hersenen en stellen deze open voor kennis opdoen, waardoor we beter leren en onthouden. "

Het belang van kinderen leren schrijven met de hand

Het belang van kinderen leren schrijven met de hand

Pixabay

Dit is volgens de onderzoeker symptomatisch voor het belang om kinderen te leren pennen en potloden te gebruiken om te schrijven en tekenen, vooral op school: hoewel de meeste tijd wordt besteed aan digitale activiteiten, is ze van mening dat het essentieel is om het handschrift niet volledig achterwege te laten, wat zich bij de kleintjes, wier hersenen zich nog in de vormingsfase bevinden, vertaalt in een groter vermogen om zowel het heden als de toekomst te leren en te onthouden. Jaar na jaar blijft de tijd die kinderen en tieners achter pc's, tablets en smartphones doorbrengen, toenemen, dankzij het gebruik door scholen van digitale media ter vervanging van traditionele media: hoewel de toekomst steeds meer gedigitaliseerd zal worden en het leren gebruiken van technologische hulpmiddelen ongetwijfeld nuttig is, mag deze gewoonte niet volledig vergeten worden.

"Gezien de ontwikkeling van de afgelopen jaren lopen we het risico dat een of meerdere generaties het vermogen om met de hand te schrijven kwijtraakt. Uit ons onderzoek en dat van anderen blijkt dat dit een zeer ongelukkig gevolg zou zijn." De ideale oplossing, zo betoogt Audrey van der Meer, zou de ontwikkeling zijn van nationale richtlijnen die ervoor zorgen dat kinderen tenminste wordt geleerd met de hand te schrijven. "Met de hand leren schrijven is een iets langzamer proces, maar het is belangrijk dat kinderen de moeizame fase van het leren schrijven met de hand doorlopen. Complexe handbewegingen en lettervormen zijn op verschillende manieren nuttig. Als je een toetsenbord gebruikt, gebruik je voor elke letter dezelfde beweging. Met de hand schrijven vereist controle over je motorische vaardigheden en zintuigen. Het is belangrijk om je hersenen zo vaak mogelijk in een staat van leren te brengen."

Wat denk jij ervan? Ben je het ermee eens?

Advertisement