Volgens een onderzoek zouden uilen hun kop volledig kunnen draaien en niet slechts 270°

Janine image
door Janine

13 Februari 2024

Volgens een onderzoek zouden uilen hun kop volledig kunnen draaien en niet slechts 270°
Advertisement

Uilen zijn uiterst fascinerende wezens. Ze zijn de heersers van de nacht en angstaanjagende roofdieren, maar ze staan niettemin bekend om één bijzondere eigenschap: ze kunnen hun kop tot 270° draaien, waardoor ze bijna een volledige cirkel maken. Sommige onderzoekers hebben echter ontdekt dat dit niet helemaal het geval is. Laten we samen uitzoeken hoe uilen erin slagen om hun kop bijna volledig te draaien en waarom ze de 360° niet halen.

Hoe draaien uilen hun kop?

Hoe draaien uilen hun kop?

Freepik

Uilen zijn nachtroofdieren, angstaanjagende roofvogels die kleine prooien op grote afstand kunnen zien en ze met bijna chirurgische precisie kunnen vangen. In deze levenswijze is het vermogen om hun kop 270° te draaien een evolutionaire aanpassing voor de jacht. Maar hoe draaien uilen hun kop? Een recente studie, gepubliceerd in het Journal of Morphology, heeft geprobeerd een definitief antwoord te geven. Volgens de onderzoekers zijn er in principe drie aanpassingen die uilen in staat stellen om hun kop te draaien:

  • ten eerste, de bescherming van de slagaders in de holtes van de wervels;
  • ten tweede zijn de bloedvaten dikker en langer om vervormingen te voorkomen;
  • ten slotte, een verbreding van de slagaders dicht bij de hersenen, wat zorgt voor een constante stroom naar de hersenen.

Deze drie aanpassingen hebben er in de praktijk voor gezorgd dat uilen hun kop tot 270° kunnen draaien. Dit is bijna een volledige draaiing van de kop, wat voor andere diersoorten onmogelijk is. Maar dat is nog niet alles.

Advertisement

Uilen moeten hun kop volledig kunnen draaien

Uilen moeten hun kop volledig kunnen draaien

Pexels

Het onderzoek van Aleksandra Panyutina en Alexander Kuznetsov gaat nog een stap verder in het onderzoek naar hoe flexibel de halzen van uilen zijn. Met behulp van computertomografie en geavanceerde beeldvormingstechnieken hebben de twee onderzoekers de anatomische structuur van uilen nauwkeurig onderzocht. Met werkelijk verrassende resultaten.

Om hun hoofd 270° te kunnen draaien, vertrouwen uilen niet alleen op de flexibiliteit van hun gewrichten en, zoals we hebben gezien, op hun bloedvaten. Daarnaast verdraaien ze ook de wervelkolom, waardoor deze op een wenteltrap lijkt.

Ondanks de beweging van de wervelkolom lijkt er geen bijzondere structurele schade aan de botten, ligamenten en spieren van de nek te zijn. Bovendien zijn uilen volgens de twee onderzoekers technisch in staat hun hoofd 360° te draaien. In de natuur doen ze dat niet, maar het zou wel kunnen.

De implicaties van het onderzoek: volledige rotatie proberen

De implicaties van het onderzoek: volledige rotatie proberen

Pexels

Zoals vaak gebeurt in de wetenschap, is er voor een nieuw geïdentificeerd antwoord altijd minstens één nieuwe vraag. Wat ligt aan de basis van zo’n uitgesproken verdraaiing van de wervelkolom? Hoe is het mogelijk dat er geen structurele schade aan de gewrichten van de uil is? Wat is de relatie tussen uilen, leefgebieden en de bijzondere ecologie van deze roofvogels? Alleen de tijd en ander wetenschappelijk onderzoek zullen deze vragen kunnen beantwoorden.

Op dit moment heeft het idee dat een uil technisch gezien in staat is zijn kop volledig te draaien al aanleiding gegeven tot discussie. Voor sommigen zou een volledige rotatie uiteindelijk de zenuwen van de schedel beschadigen, terwijl voor anderen het idee niet zo onwaarschijnlijk is als men zou willen. Ondertussen blijven uilen bestaan, jagen en bewonen ze onze bossen. En, met weinig aandacht voor wetenschappelijke debatten, om hun hoofd 270° te draaien.

Source:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jmor.21669

Image preview: Screenshot Youtube @naturepbs

Advertisement