Waarom hebben nieuwe auto’s zo’n kenmerkende geur? En is het opzettelijk of toeval?

Janine image
door Janine

17 Februari 2024

Waarom hebben nieuwe auto’s zo’n kenmerkende geur? En is het opzettelijk of toeval?
Advertisement

Een nieuwe auto kopen betekent de esthetiek van het voertuig bewonderen, de nieuwe technologie die aanwezig is, het comfort van de stoelen… en ook de geur. Iedereen die ooit een auto heeft gekocht, weet dat er iets speciaals is aan die kenmerkende geur. Maar wat zit erachter? Is het toeval, hetzelfde voor alle nieuwe voertuigen, of is de geur van een nieuwe auto bewust gecreëerd? Laten we daar samen achter komen!

Advertisement

Wat is de geur van een nieuwe auto?

Wat is de geur van een nieuwe auto?

Pexels

Om te proberen te begrijpen wat de geur van een nieuwe auto is, is het allereerst nodig om een verduidelijking te geven. Deze karakteristieke geur, die door automobilisten over de hele wereld wordt herkend, is allesbehalve toevallig. Tegelijkertijd betekent dit echter niet dat het verzonnen is. De geur van een nieuwe auto is namelijk het resultaat van “uitgassing”, een proces waarbij de materialen die zijn gebruikt om de auto te maken geuren en gassen uitstoten aan het passagierscompartiment. Het basisprincipe is hetzelfde als een kamer die lange tijd gesloten is gehouden en die, zodra hij wordt geopend, de karakteristieke gesloten geur heeft.

In het specifieke geval van een nieuwe auto is de geur die we ruiken een combinatie van ongeveer 50 elementen die variëren afhankelijk van de specifieke materialen die zijn gebruikt en de behandelingen die zijn toegepast tijdens de assemblage van de auto. Het is ook nodig om hier de “sociale functie” van de geur van een nieuwe auto te noemen. Het wordt in feite geïdentificeerd met het bereiken van een mijlpaal en krijgt ook een duidelijk gedefinieerde culturele betekenis.

Advertisement

Waar hangt de geur van een nieuwe auto van af?

Waar hangt de geur van een nieuwe auto van af?

Pexels

Nu we hebben gezien wat het is, moeten we proberen te begrijpen waar de geur van een nieuwe auto precies van afhangt. Zoals we al zeiden, is het niet toevallig, maar het is ook niet bedacht. Het uitgassingsproces wordt in feite beïnvloed door verschillende factoren, waaronder warmte. Blootstelling aan zonlicht kan het vrijkomen van geuren en gassen die bijdragen aan het eindresultaat versnellen, waardoor de geur van een nieuwe auto nog intenser wordt. Bovendien worden materialen tijdens productietests blootgesteld aan warmte, juist om te voorkomen dat de geur te sterk wordt.

Kortom, de geur van een nieuwe auto is het resultaat van het assemblageproces in de fabriek. Hoewel er metalen elementen, kunststoffen, kleefstoffen en andere materialen bij betrokken zijn, heeft het uiteindelijk een uniek effect op de koper. Het effect van een nieuwe auto die net gekocht is. Autofabrikanten kunnen proberen deze zo neutraal mogelijk te maken, maar dit is een gevolg van de gebruikte materialen en geen vrije keuze.

Is de geur van een nieuwe auto toeval of niet?

Is de geur van een nieuwe auto toeval of niet?

Freepik

Zoals we in het begin al zeiden, nee, we kunnen niet zeggen dat de geur van een nieuwe auto toevallig is. Tegelijkertijd is het niet zo bedacht: scheikundigen, technici en experts van autofabrikanten proberen elk aspect van de onderdelen van de auto te verbeteren, inclusief de geur. Maar wat we ruiken als we in een nieuwe auto stappen, is het geheel van geuren die vrijkomen door de uitgassing van alle onderdelen. En het is ook niet 100% voorspelbaar, hoewel we kunnen proberen het geheel zo aangenaam mogelijk te maken.

Uiteindelijk is de geur van een nieuwe auto ook een van de aspecten die een rol spelen bij het aankoopproces van een auto. Of het per ongeluk, opzettelijk of ergens daartussenin is, doet er niet toe, omdat de culturele betekenis ervan zwaarder weegt dan wat in feite een kwestie van chemie is. De geur van een nieuwe auto is immers iets dat een precies moment in ieders leven identificeert. Een moment dat snel voorbij zal gaan, kilometer na kilometer.

Advertisement