Dit is de reden waarom bosbessen blauw lijken, ook al hebben ze geen pigmenten van deze kleur

Janine image
door Janine

03 Maart 2024

Dit is de reden waarom bosbessen blauw lijken, ook al hebben ze geen pigmenten van deze kleur
Advertisement

Wist je dat bosbessen, ondanks hun overduidelijke kleur, geen blauw pigment hebben? Precies. Laten we samen proberen de reden voor deze merkwaardige tegenstrijdigheid te begrijpen.

Advertisement

Bosbessen, kleine “blauwe” bessen die gezond zijn

Bosbessen, kleine “blauwe” bessen die gezond zijn

Pixabay

De Engelse naam voor bosbessen is "blueberries", maar desondanks is er niets blauws aan, althans niet in hun pigmenten. Hoe is het mogelijk? Er zijn veel verschillende soorten van deze kleine vruchten die een zoete en citrusachtige smaak hebben. Ze zijn niet alleen bijzonder lekker, maar bevatten ook belangrijke voedingsstoffen voor de gezondheid, zoals vitamine C en K, maar ook waardevolle antioxidanten zoals anthocyanen, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam, en voedingsvezels die de spijsvertering bevorderen. De flavonoïden dragen bovendien bij aan het gezichtsvermogen en de gezondheid van de ogen. Kortom, deze kostbare kleine bessen zijn werkelijk prachtig en kunnen op vele manieren worden geconsumeerd: je kunt ze in de yoghurt doen bij het ontbijt, er desserts en jam mee maken of zelfs aan salades toevoegen.

Of ze nu groter zijn, zoals de Amerikaanse, of kleiner zoals de Europese varianten, de kleur van blauwe bessen lijkt een mysterie. In werkelijkheid komt de ware tint echter overeen met paars, hoewel onze ogen deze kleur als blauw waarnemen. In feite zijn het juist de pigmenten van anthocyanen die de donkere en intens paarse kleur aan bosbessen geven, waarbij ze bepaalde golflengten van licht absorberen, waaronder geel, oranje en rood. Maar waarom zien ze er blauw uit?

Advertisement

Dit is de reden waarom de kleur van bosbessen ons blauw lijkt: de studie

Dit is de reden waarom de kleur van bosbessen ons blauw lijkt: de studie

Science Advances

De kleur hangt in ieder geval ook af van de rijpheid van de blauwe bes zelf en de blootstelling aan de zon: als hij nog onrijp is, heeft hij namelijk een groene tint en hij wordt roodachtig wanneer hij heel rijp is. Feit is dat de pigmenten in de schil van de bosbes donkerrood zijn en zelfs het vruchtvlees geen blauwe pigmenten bevat. Een studie heeft de vraag verder onderzocht en ontdekt dat zowel bosbessen, pruimen, Oregon-druiven en ander blauw fruit, waargenomen onder een microscoop, deze kleur hebben om een ​​precieze reden, die betrekking heeft op zeer kleine externe structuren die zich in de waslaag bevinden. Veel planten zijn namelijk bedekt met een heel dun laagje epicuticulaire was met verschillende functies, die onderzoekers nog niet volledig hebben geïdentificeerd. Eén daarvan blijkt echter overeen te komen met een zelfreinigende en hydrofobe werking, maar het was niet duidelijk hoe deze structuur de kleuring van de vrucht beïnvloedde.

Het blijkt dat we blauwe bessen als blauw beschouwen omdat de was die de bessen omringt, bestaat uit willekeurig gerangschikte microstructuren die interageren met licht, en blauw en UV-licht afgeven. Rox Middleton, van de School of Biological Sciences aan de Universiteit van Bristol, Engeland, en een van de auteurs van het onderzoek, legde uit: “Het blauw in bosbessen kan niet ‘geëxtraheerd’ worden door het te pletten, omdat het niet wordt aangetroffen in het gepigmenteerde sap dat uit het fruit kan worden geperst. Daarom wisten we dat er iets vreemds aan de kleur moest zijn. Vervolgens verwijderden we de was en herkristalliseerden we deze op karton, waardoor we een geheel nieuwe blauw-UV-coating konden creëren."

Deze zeer dunne kleurstof van ongeveer twee micron is minder reflecterend, maar opvallend blauw, en "toont aan dat de natuur is geëvolueerd om een ​​zorgvuldig trucje te gebruiken, een ultradunne laag voor een belangrijke kleurstof."

Coating van bosbessen nagemaakt in het laboratorium:

Coating van bosbessen nagemaakt in het laboratorium:

Freepik

De volgende stap van het team is het zoeken naar een eenvoudigere oplossing om deze coating te reproduceren, met als doel een milieuvriendelijkere verf of kunststof te maken die blauwe UV-stralen kan reflecteren. "Het was echt interessant om te ontdekken dat er een onbekend kleurmechanisme voor onze ogen bestond, op de populaire vruchten die we telen en altijd eten”, zei Middleton. "Het was nog opwindender om die kleur te kunnen reproduceren door was te verzamelen en zo een nieuwe blauwe coating te creëren die niemand ooit eerder had gezien. Onze droom is om alle functionaliteit van deze natuurlijke was in kunstmatig ontworpen materialen te maken!"

Dit type kleuring dat de coating nabootst die verantwoordelijk is voor de kleur van de bosbes geeft ook geen vlekken, wat het nog interessanter maakt voor toekomstige toepassingen. Door over de buitenkant van een bosbes te wrijven, legt Middleton uit, is te zien dat de onderste laag erg donker is. Tijdens het experiment in het lab realiseerden de onderzoekers zich dat de was opgelost in chloroform transparant werd, maar nadat het op een zwarte kaart was gelegd, herkristalliseerde het en werd het weer blauw.

Een ontdekking die interessante vooruitgang zou kunnen inluiden en het kleine, grote en eigenaardige mysterie rond deze smakelijke en allesbehalve blauwe bessen zou kunnen onthullen.

Advertisement