Met zijn metaaldetector ontdekt hij een gouden munt uit 1852: de staat van bewaring is perfect

Janine image
door Janine

20 Februari 2024

Met zijn metaaldetector ontdekt hij een gouden munt uit 1852: de staat van bewaring is perfect
Advertisement

Liefhebbers van metaaldetectoren weten hoe spannend het is om het geluid te horen dat de aanwezigheid aangeeft van iets kostbaars dat onder de grond verborgen is. Dit is wat een Russische jongen met een passie voor schatten wist te vinden.

Advertisement

Liefhebber van de metaaldetector vindt een gouden munt

Liefhebber van de metaaldetector vindt een gouden munt

the_russian_archaeologist/Instagram

De grootste bondgenoten van archeologen zijn misschien wel metaaldetectoren, elektronische apparaten die zijn gemaakt met als doel de aanwezigheid van metalen die in de grond verborgen zijn, op te sporen. Of ze nu voor professionele of amateurdoeleinden worden gebruikt, ze zijn zeker een grote hulp bij het aan het licht brengen van metalen en kleine voorwerpen die zelfs voor zeer lange tijd aan het zicht zijn onttrokken en verborgen zijn gebleven. Door elektrische pulsen de grond in te sturen, detecteren ze de reactie van eventuele metalen door een karakteristiek geluid uit te zenden: op dat punt is het tijd om te graven en je vingers te kruisen.

Sergei Merkelov, die zichzelf op sociale media de “Russische archeoloog” noemt en een groot liefhebber van metaaldetectoren is, kon zijn ogen niet geloven toen hij, naast andere voorwerpen die hij uit de grond had gehaald, omringd door vegetatie, een gouden munt van enorme waarde zag. De jongen bevond zich in Florida, vlakbij St. Augustine, de oudste stad in Amerika maar van Europese oorsprong, gesticht in 1565. De kans om iets zeer gedateerds te vinden was daarom vrij groot, maar Sergei had nooit zoiets kostbaars verwacht.

Advertisement

De gevonden dollar is een Lady Liberty

De gevonden dollar is een Lady Liberty

the_russian_archaeologist/Instagram

Tijdens het filmen van de scène van de ontdekking toonde Merkelov de gouden munt die dateert uit 1852 en in uitstekende staat bewaard is gebleven, waarbij hij onmiddellijk de mogelijke waarde ervan begreep. Taxateurs weten dat verschillende factoren het potentieel van een munt bepalen, variërend van de staat van bewaring tot de oudheid, maar het allerbelangrijkste is de zeldzaamheid. De briljante munt kwam in al zijn pracht uit de grond tevoorschijn, zozeer zelfs dat Sergei uitriep: "Ik probeer niet te huilen!". Een werkelijk hevige emotie, aangezien hij een even klein als kostbaar voorwerp in zijn handen vond.

De vondst betreft specifiek een Lady Liberty met de inscriptie "1 dollar" op de achterkant. Op de voorkant zie je dertien sterren die cirkelvormig zijn gerangschikt, om hetzelfde aantal oorspronkelijke kolonies weer te geven. De Amerikaanse gouden dollars met Lady Liberty, geslagen tussen 1849 en 1889, zijn munten van 24 karaats 999,9/1000 puur goud en kunnen zeer van elkaar verschillen, elk met een eigen geschiedenis. Sommige zijn bijzonder gewild en Sergei, die samen met zijn onafscheidelijke metaaldetector regelmatig naar verborgen schatten zoekt, had het geluk een heel bijzonder exemplaar te vinden.

Hij vindt een gouden munt uit 1852: “de beste vondst uit mijn hele carrière”

Hij vindt een gouden munt uit 1852: “de beste vondst uit mijn hele carrière”

the_russian_archaeologist/Instagram

Hoewel de munt al heel lang begraven lag, glinsterde hij zo helder dat het leek alsof hij net geslagen was. De datering ervan behoort niet tot de zeldzaamste uit de serie, maar het was juist de staat ervan die het uitzonderlijk maakte. Merkelov omschreef de vondst als "de beste ontdekking van mijn hele carrière". Een munt die sterk op deze leek, werd op een veiling verkocht voor 312.000 dollar, wat overeenkomt met ongeveer 290.000 euro.

Sergei was zeker niet de enige die zoveel geluk had: een andere schatzoeker vond met zijn metaaldetector een zeldzame munt uit 1846. Het is moeilijk om niet overweldigd te worden door het enthousiasme bij het vinden van zo'n schat: heb jij een metaaldetector of heb je er ooit aan gedacht om er een te kopen om naar verborgen schatten te zoeken?

Advertisement