Totale zonsverduistering 2024: hoe werkt de bril om deze veilig waar te nemen?

Janine image
door Janine

19 Februari 2024

Totale zonsverduistering 2024: hoe werkt de bril om deze veilig waar te nemen?
Advertisement

In 2024 zal er een totale zonsverduistering plaatsvinden, een vrij zeldzame gebeurtenis maar tegelijkertijd een unieke kans om de zonnecorona waar te nemen. In dit artikel zullen we zien wanneer dit zal gebeuren en waarom de zonsverduistering van 2024 zo bijzonder is, zonder de handige tips te vergeten om je ogen zo goed mogelijk te beschermen.

Advertisement

Totale zonsverduistering in 2024: waar zal het plaatsvinden en wanneer?

Totale zonsverduistering in 2024: waar zal het plaatsvinden en wanneer?

Luc Viatour/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0

Een totale zonsverduistering is zeker niet de zeldzaamste gebeurtenis in het universum, zelfs niet vanuit het perspectief van de aarde, maar het is ongetwijfeld een van de meest fascinerende. De maan staat perfect op één lijn tussen de aarde en de zon, verduistert onze ster en zorgt voor een spektakel dat je niet mag missen. De gebeurtenis is in feite nuttig voor astronomen, die de sterren overdag kunnen observeren, en voor liefhebbers, die de kans krijgen om getuige te zijn van een buitengewone gebeurtenis.

De totale zonsverduistering van 2024 vindt plaats op zaterdag 8 april en zal helaas alleen zichtbaar zijn vanaf het Amerikaanse continent. Hij begint in Mexico en eindigt in Canada, die zo'n 31 miljoen inwoners treft van een strook die ook het midden van de Verenigde Staten beslaat. De totale zonsverduistering duurt 4 minuten en 28 seconden, genoeg tijd om hem in volle glorie te zien.

Advertisement

Waarom is de totale zonsverduistering van 2024 zo bijzonder?

Waarom is de totale zonsverduistering van 2024 zo bijzonder?

NASA's Scientific Visualization Studio

Zoals we in de inleiding al zeiden, zijn er een paar redenen die de totale zonsverduistering van 2024 zo bijzonder maken. Natuurlijk is elke zonsverduistering dat in zekere zin, maar 8 april wordt een gebeurtenis die je niet mag missen, en wel om minstens twee redenen:

De zonsverduistering zal zichtbaar zijn vanuit een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Normaal gesproken vinden totale zonsverduisteringen plaats op afgelegen locaties of op zee, die tenslotte het grootste deel van het aardoppervlak uitmaken. In 2024 zullen miljoenen mensen echter de kans krijgen om getuige te zijn van een ongekend hemels spektakel.

De eclips zal plaatsvinden tijdens een periode van maximale zonneactiviteit. Wetenschappers kunnen dan de corona, het buitenste deel van de atmosfeer van de zon dat alleen tijdens eclipsen zichtbaar is, beter bestuderen. Tegelijkertijd zal het mogelijk zijn om de gegevens te vergelijken met de laatste totale zonsverduistering, die plaatsvond tijdens een periode van minimale zonneactiviteit.

Hoe bescherm je je ogen tijdens een totale zonsverduistering en waarom?

Hoe bescherm je je ogen tijdens een totale zonsverduistering en waarom?

Germanna CC/Wikimedia Commons - CC BY 2.0

Iedereen die het geluk heeft om de totale zonsverduistering van 2024 mee te maken, moet er echter aan denken om nooit direct naar de zon te kijken. Dit lijkt misschien een bijna banale aanbeveling voor sommigen en voor anderen volkomen ongerechtvaardigd, maar de reden is simpel. Langdurig naar de zon kijken kan schade aan het netvlies veroorzaken, en hetzelfde geldt in het geval van een zonsverduistering.

Daarom is het belangrijk om een speciale eclipsbril te gebruiken die ontworpen is om schadelijk zonlicht tegen te houden en je veilig naar het spektakel te laten kijken. Dit is geen gewone zonnebril - die moet je absoluut vermijden - maar speciale glazen met zonnefilters die de hoeveelheid licht die het oog bereikt verminderen.

Het feit dat brillenglazen die geschikt zijn voor het bekijken van de eclips meestal op een kartonnen montuur worden gemonteerd, mag niet leiden tot het vermoeden dat het object van slechte kwaliteit is: het feit dat de glazen vermoedelijk voor sporadisch gebruik zullen dienen, leidt ertoe dat men niet in een duurzaam montuur investeert. Veel mensen improviseren eclipsbrillen door verschillende zonnebrillen op elkaar te doen: ook dit is ongeschikt gedrag. Alleen brillenglazen voor een specifiek doel kunnen worden gebruikt. 

Als alternatief kunnen veiligheidsvizieren worden gebruikt die bij het lassen worden gebruikt, maar deze moeten minimaal bescherming 20 hebben.

Vanuit dit oogpunt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat eclipsbrillen ISO 12312-2 gecertificeerd zijn en voldoen aan de internationale veiligheidsnormen. Als je eenmaal de juiste bril hebt gekozen, kun je getuige zijn van het ongelooflijke schouwspel dat een totale zonsverduistering is. Hopelijk is de volgende verduistering ook in andere delen van de wereld te zien.

Advertisement