Er verschijnt een robot op straat om het verkeer te verminderen: "het maakt een beter beheer van de wegen mogelijk"

Janine image
door Janine

27 Februari 2024

Er verschijnt een robot op straat om het verkeer te verminderen: "het maakt een beter beheer van de wegen mogelijk"
Advertisement

Androids en robots zullen een integraal onderdeel van onze samenleving worden naarmate de technologie stappen in de toekomst zet. Het is interessant en fascinerend tegelijk om deze machines te zien evolueren van eenvoudige laboratoriumtests naar concrete activiteiten. Met name het gebruik van Spot, de robot van Boston Dynamics die aan een hond doet denken, in de straten van Groot-Brittannië, zorgt de laatste tijd voor discussie. Met als doel het oplossen van verkeersproblemen. Laten we eens kijken hoe.

Advertisement

Wat is Spot, de robot van Boston Dynamics

Wat is Spot, de robot van Boston Dynamics

National Highways

Er wordt al sinds 2016 over de door Boston Dynamics ontworpen robothond gesproken, toen hij aan het grote publiek werd gepresenteerd. Spot is zo beroemd geworden dat het in zekere zin het hele robotica-onderzoek van bedrijven als Boston Dynamics belichaamt. Spot, een viervoeter die op een hond lijkt, is behoorlijk wendbaar en veelzijdig, maar ook robuust: hij kan tot 14 kilo aan last dragen en kan op afstand worden bestuurd met een tablet of joystick. Vanaf het begin werd Spot ontworpen als een veelzijdige robot op verschillende gebieden:

  •  inspectie en onderhoud, met de verificatie van bruggen en pijpleidingen of het schoonmaken van gevaarlijke omgevingen;
  • beveiliging en bewaking, bijvoorbeeld het patrouilleren in gebouwen en buitenruimtes of het identificeren van bedreigingen;
  • zoek- en reddingsacties, dankzij de mogelijkheid om te zoeken naar vermiste mensen in afgelegen gebieden of ingestorte gebouwen;
  • educatie en vermaak.

Advertisement

De robot Spot op de Britse wegen

De robot Spot op de Britse wegen

National Highways

De Britse Snelwegen besloot Spot op de Britse wegen in te zetten, juist vanwege zijn inspectie- en onderhoudsmogelijkheden. De eerste test vond plaats op de M5 in Somerset, met als doel de files te helpen verminderen. Hoe? Spot kan gebieden inspecteren die voor mensen moeilijk te bereiken zijn en nuttige gegevens verzamelen voor toekomstige wegwerkzaamheden. Dit betekent dat het nu mogelijk zal zijn om duidelijk te begrijpen waar moet worden ingegrepen en hoe. Al in eerdere tests heeft Spot zijn nut bewezen bij:

  • wegcontrole, inclusief bruggen en rivieroevers;
  • gegevensverzameling dankzij de geavanceerde sensoren van de robot;
  • verkeersreductie, bijvoorbeeld door het optimaliseren van wegafsluitingen.

Als de beloften van de tests door het concrete gebruik ervan worden waargemaakt, zou Spot kunnen leiden tot een revolutie in het wegbeheer en het terugdringen van de files. Door een toekomst te schetsen die tot voor kort ondenkbaar was.

Wat is de toekomst van Spot en robotica?

Wat is de toekomst van Spot en robotica?

Boston Dynamics

Het valt niet te ontkennen dat de successen van Spot in concrete toepassingen tegelijkertijd fascinerend en controversieel zijn. Onlangs begon de politie van New York Digidog, vergelijkbaar met Spot, in de straten van de Amerikaanse metropool te gebruiken voor surveillancetaken. Het is duidelijk dat niet iedereen blij is met deze keuze en met de manier waarop technologie de ethiek tussen haakjes kan zetten. Er zijn vele vragen, zelfs in het geval van “civiel” gebruik zoals dat van Spot: hoe autonoom kunnen deze robots zijn? Is het veilig om Digidog te gebruiken in de straten van zo’n grote stad? Kunnen robots echt optreden als politieagenten?

Zoals we al zeiden, zal de toekomst geheel of gedeeltelijk de taal van de robotica spreken. Gelukkig is er echter nog tijd om een ​​balans te vinden tussen innovatie en verantwoordelijkheid, in een poging een toekomst te schetsen waarin technologie een hulpmiddel is en blijft. Geavanceerd en geëvolueerd, maar een hulpmiddel.

Advertisement