Auto's in Amsterdam parkeren vlak langs de grachten: velen zullen het benauwd krijgen als ze er alleen maar naar kijken

Janine image
door Janine

27 Februari 2024

Auto's in Amsterdam parkeren vlak langs de grachten: velen zullen het benauwd krijgen als ze er alleen maar naar kijken
Advertisement

Het zoeken naar de perfecte parkeerplaats is nooit eenvoudig. Als er ruimte is, ben je automatisch ver van alles, als je dichtbij alles bent, heb je automatisch ruimtegebrek. Zelfs als je na tientallen minuten rondrijden een plekje vindt, moet je genoegen nemen met een parkeerplaats die zeker niet perfect is. Als gevolg daarvan is het niet ongebruikelijk dat automobilisten naar nogal creatieve oplossingen zoeken, zoals in Amsterdam gebeurde waar veel mensen hun auto aan de grachtzijde parkeren. Vlak aan het water, zoals te zien in een virale video.

Advertisement

Auto aan de gracht in Amsterdam: de wielen hangen een paar centimeter over het water

De video toont een gebruikelijk tafereel in Amsterdam, maar is voor ieder ander een verrassende reeks beelden. Aan de ene kant lijkt het misschien het resultaat van zich behelpen, terwijl het aan de andere kant voor sommigen roekeloosheid zal zijn. Misschien is het van allebei een beetje.

In de virale video kun je auto’s zien die met chirurgische precisie geparkeerd staan aan de grachten van onze hoofdstad. De wielen raken gedeeltelijk de straat niet eens en hangen deels boven de leegte, waardoor de auto’s in het water dreigen te vallen. Kortom, alleen al door deze beelden te zien, besef je dat alleen een roekeloos persoon kan besluiten om op die manier te parkeren. Of iemand die gewend is daar te parkeren. Aan de andere kant zeiden we het al in de inleiding: het vinden van de perfecte parkeerplaats is nooit eenvoudig.

Advertisement

“Het is een oude stad en er is geen ruimte”: gebruikers zijn verbijsterd hoe sommige mensen parkeren in Amsterdam

“Het is een oude stad en er is geen ruimte”: gebruikers zijn verbijsterd hoe sommige mensen parkeren in Amsterdam

driplist/Instagram

Het is niet vreemd dat zoveel mensen verbaasd zijn over de manier waarop sommige Amsterdammers hun auto parkeren. En online commentaren weerspiegelen een mix van persoonlijke meningen en ervaringen. Een gebruiker rechtvaardigt deze praktijk feitelijk door te schrijven dat Amsterdam "een oude stad is en er geen ruimte is". Maar zoals we al eerder zeiden: als er ruimte is, ben je ver weg van alles: dus het is eigenlijk logisch.

Een andere gebruiker heeft het even snel op internet opgezocht en ontdekte dat "gemiddeld 35 auto's per jaar in de grachten terechtkomen": blijkbaar houden de automobilisten van de stad er rekening mee. Een vrouw herinnert zich dat haar moeder, die oorspronkelijk uit Amsterdam kwam, op deze manier parkeerde en achteruit over smalle bergweggetjes in het buitenland reed, maar dat ze haar vaardigheden niet had geërfd van haar. Ten slotte onthult een gebruiker het mysterie en schrijft:

Er is letterlijk EEN kanaal waar dit mogelijk is, en slechts aan één kant. Alle anderen hebben metalen barrières die in de jaren ’80 door Nederlandse verzekeringsmaatschappijen aan de stad zijn gegeven om verzekeringsclaims voor auto's die op de grachten parkeren te stoppen.

Amsterdam en onder water parkeren

Nu we het er toch over hebben, Amsterdam is geen onbekende op het gebied van creatieve parkeeroplossingen. We hebben het immers over een staat die land heeft teruggewonnen op de zee. Om het probleem van de verkeersopstoppingen en de met fietsen gevulde kanalen aan te pakken, creëerde de stad een fietsenstalling onder water.

Kortom: de zoektocht naar de perfecte parkeerplaats in Amsterdam was en blijft een lastige onderneming. Gelukkig zorgt de liefde die burgers voor fietsen hebben ervoor dat ze deze waar mogelijk gebruiken. De keuze tussen een auto die onder water kan belanden en een parkeerplaats die dat al is, lijkt eenvoudig. Of niet?

Advertisement