Het mini-appartement in Japan is echt heel klein en iedereen vraagt ​​zich af: "Maar waar is het bed?"

Janine image
door Janine

02 Maart 2024

Het mini-appartement in Japan is echt heel klein en iedereen vraagt ​​zich af: "Maar waar is het bed?"
Advertisement

Dat Japanners een heel bijzondere relatie hebben met ruimtes is geen mysterie. Capsulehotels zijn inmiddels behoorlijk beroemd, waar je in een soort cel slaapt, het perfecte symbool van een land waar elke centimeter telt. Eén van de kleinste appartementen in Japan bevindt zich in Tokio, een plek die zo compact is dat het alleen een gang lijkt. Niet eens zo lang, als je naar de video kijkt die het laat zien.

Advertisement

In een virale video is het vreemdste appartement in Tokio te zien: een enkele gang zonder privacy

In een virale video is het vreemdste appartement in Tokio te zien: een enkele gang zonder privacy

Tokyo Lens/Youtube

De video getiteld Inside Tokyo's Craziest Tiny Apartment, letterlijk "in het meest absurde kleine appartement in Tokio", werd op Instagram gepubliceerd door het account Tokyo Lens. En al vanaf de eerste seconden merk je iets vreemds op: bij het verkennen van het huis lijkt het erop dat het appartement in werkelijkheid slechts een gang is die rond een gebouw loopt. In het midden zit een trap, aan de buitenkant een doorlopend raam: het meest vreemde appartement van Tokio.

De ingang van de “leefbare” ruimte, zo blijkt uit de video, is 1,70 meter breed en is het breedste punt van het huis, terwijl de rest van de gang minder dan een meter breed is. Pardon, de rest van het appartement. De badkamer is in het zicht en is te bereiken door tegen de klok in te draaien, terwijl je voor het douchen een volledige draai met de klok mee moet maken: zou dit een oplossing kunnen zijn voor lichamelijke activiteit? Om de privacy te garanderen is er alleen een systeem van gordijnen dat tot doel heeft de “huiselijke” omgeving te bedekken. Zover dat mogelijk is.

Advertisement

“Ze hebben een appartement op iemands balkon gebouwd” en andere commentaren op internet

“Ze hebben een appartement op iemands balkon gebouwd” en andere commentaren op internet

tokyo_one/Instagram

Japan is geen onbekende in gewoonten, trends en praktijken die misschien eigenaardig, zelfs vreemd lijken. Het door Tokyo Lens beschreven mini-appartement behoort hier zeker toe, zoals de opmerkingen ook hebben onderstreept. Een gebruiker vraagt ​​zich af: “ik wil weten wat er in het midden van het gebouw is", maar er zijn alleen trappen die naar het appartement leiden: we zijn er niet zeker van dat het gebruik van de beschikbare ruimte optimaal is. Een andere gebruiker erkent dat "het enige leuke aan dit appartement het natuurlijke licht is": praktisch is er alleen dat. Ten slotte luidt een opmerking: “ze hebben een appartement op iemands balkon gebouwd”. En geef hem eens ongelijk.

Het bekijken van de video op Instagram, of de volledige versie ervan op YouTube, roept echter twijfel op. Zijn de Japanners echt bereid dergelijke ruimtes te bewonen of is de kwestie complexer? Een gebruiker stelt zichzelf een vraag die net zo vreemd is als het appartement in Tokio: "heeft een artiest het gemaakt om ons te laten afvragen wat een appartement is?". En het meest vreemde is dat het idee ons niet eens zo absurd lijkt.

De vreemde relatie tussen Japan en kleine huizen

Zoals we in de inleiding al zeiden, staat Japan bekend om zijn mini-appartementen, een symbool van een bijzondere relatie met woon- en persoonlijke ruimte. De kleine huizen in Tokio zijn bijvoorbeeld een reactie op de overbevolking van een van de grootste stedelijke gebieden ter wereld. Geconfronteerd met het ruimtegebrek proberen ze de beschikbare ruimte zo gezellig mogelijk te maken. Als er aan de ene kant de immense Japanse villa's zijn en aan de andere kant de capsulehotels, ligt daartussen een overvloed aan appartementen van normale, bescheiden mini-afmetingen, waarin de optimalisatie van de ruimte vanuit een praktijk van inrichten een levensfilosofie wordt.

Als je de mini-appartementen ziet, kun je niet anders dan de intelligente oplossingen bewonderen waarmee je op slechts een paar vierkante meter kunt wonen. Tegelijkertijd vereist het bestaan ​​ervan alleen al dat we moeten nadenken over hoe de wereld van vandaag aankijkt tegen het recht om op een plek te “leven”. In de hoop dat het geen “lange” gang rond een gebouw is, met niets binnen en leegte buiten.

Advertisement