Betekent het rimpelen van de huid van onze vingers echt dat we uit het water moeten komen?

Janine image
door Janine

18 Maart 2024

Betekent het rimpelen van de huid van onze vingers echt dat we uit het water moeten komen?
Advertisement

Wanneer je in zee zwemt, of een vrij lange douche neemt, komt het vaak voor dat de vingers en tenen rimpelig worden. Dit fenomeen hebben we allemaal wel eens meegemaakt en wordt meestal gevolgd door een stem die zegt dat we uit het water moeten komen. Maar wat zit er achter deze transformatie en waarom rimpelen vingers in water? Laten we daar samen achter komen!

Vingers rimpelen in water: de verklaring van het fenomeen

Vingers rimpelen in water: de verklaring van het fenomeen

derek rose/Flicke - CC BY 2.0

Er zijn verschillende redenen waarom vingers in water de neiging hebben om te rimpelen en zelfs vandaag de dag is er nog geen volledige wetenschappelijke consensus. Voordat we begrijpen waarom dit fenomeen optreedt, is het belangrijk om het mechanisme te begrijpen dat ervoor zorgt dat onze vingers gaan rimpelen als we ze te lang onderdompelen.

Tot voor kort werd aangenomen dat water de huid binnendringt en de cellen doet opzwellen, wat het rimpelige effect van de vingers en tenen veroorzaakt. Volgens onderzoekers van het National University Hospital in Singapore is de verklaring echter niet zo overtuigend. In een studie gewijd aan het fenomeen ontdekten ze dat vingers rimpelen als gevolg van een reactie van ons autonome zenuwstelsel, dat ervoor zorgt dat de bloedvaten in de extremiteiten samentrekken wanneer ze in contact komen met water. Als gevolg hiervan neemt het bloedvolume in onze vingertoppen af en ontstaat het rimpeleffect van de vingers, dat sneller verloopt naarmate de watertemperatuur hoger is.

Advertisement

Waarom rimpelen vingers in water?

Waarom rimpelen vingers in water?

Brenderous/Wikimedia Commons - CC BY 2.0

Het begrijpen van het hoe is niet hetzelfde als het begrijpen van het waarom van een fenomeen. Of het nu water is dat door de huid dringt of bloed dat in hoeveelheid afneemt als reactie van ons autonome zenuwstelsel, de vraag blijft: waarom rimpelen vingers in water?

In dit verband heeft een studie geprobeerd een eenduidig en definitief antwoord te vinden. Volgens de onderzoekers zou het rimpelen van vingers na een bad een evolutionair voordeel kunnen zijn. In de praktijk zouden gerimpelde vingers de wrijving kunnen verhogen en zo de grip op natte voorwerpen kunnen verbeteren. Volgens het onderzoek zouden mensen met gerimpelde vingers daarom in staat zijn om voorwerpen in water effectiever te manipuleren dan mensen met gladde vingers.

Het hebben van gerimpelde vingers betekent niet dat je uit het water moet komen: de populaire overtuiging voorbij

Er is een ongelooflijk wijdverspreide overtuiging dat wanneer we in het water zijn en er gerimpelde vingers verschijnen, het tijd is om uit het water te komen. Zoals we hebben gezien, is dat niet helemaal zo en daarom betekent het hebben van gerimpelde vingers niet dat we uit het water moeten. Het tegendeel is waar: dit fenomeen is een evolutionaire aanpassing die ons een betere grip onder water geeft.

Om eerlijk te zijn moeten we nog een ander onderzoek vermelden waaruit blijkt dat het manipuleren van objecten onder water geen voordelen oplevert voor mensen met gerimpelde vingers. Zoals we in de inleiding al zeiden, wordt er nog steeds over deze vraag gediscussieerd en is er nog geen duidelijk antwoord op gevonden. Ondertussen kunnen we genieten van de zee of het bad zonder ons al te veel zorgen te maken over onze vingers.

Advertisement