Helikopter van NASA stortte neer op Mars: nieuwe beelden tonen wat er gebeurde

Janine image
door Janine

21 Maart 2024

Helikopter van NASA stortte neer op Mars: nieuwe beelden tonen wat er gebeurde
Advertisement

Nieuwe beelden tonen Ingenuity, de neergestorte helikopter van NASA, en verklaren waarom hij niet meer kan vliegen en zijn missie voorgoed heeft beëindigd.

Advertisement

De missie op Mars van Ingenuity stortte plotseling neer

De missie op Mars van Ingenuity stortte plotseling neer

Simeon Schmauß/X

Ginny, de bijnaam van Ingenuity, is de autonome helikopter van NASA die van 2021 tot 2024 op een missie naar Mars werd gestuurd. Voorafgaand aan de eerste menselijke expeditie naar de rode planeet nam het deel aan de voorbereidende inspecties van de missie op Mars 2020 om de atmosfeer van Mars te verkennen: tijdens zijn eerste vlucht op 19 april 2021 was het het eerste gemotoriseerde vliegtuig dat een gecontroleerde buitenaardse vlucht uitvoerde, wat aantoont dat vliegen in de zeer dunne atmosfeer van Mars mogelijk is.

De helikopter landde op de planeet die vastzat aan de rover Perseverance, die hem met zich meedroeg vastgebonden aan het onderste deel, totdat hij landde nabij de krater Jezero. Ingenuity had volgens plan slechts vijf vluchten moeten uitvoeren, maar in drie jaar tijd voerde het er 72 uit. Zijn missie eindigde echter plotseling met de laatste vlucht van 6 januari 2024, toen Ginny, vanaf een hoogte van een paar meter, na slechts vijfendertig seconden en zonder waarschuwing op de grond neerstortte.

Advertisement

De schade die de helikopter Ingenuity heeft opgelopen na de val

De schade die de helikopter Ingenuity heeft opgelopen na de val

NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/IRAP/Simeon Schmauß CC-BY

Twee weken later, tijdens een korte testvlucht, verloor NASA het contact met Ingenuity. Toen het werd hersteld, lieten de vastgelegde beelden zien dat het blad van de helikopter aan de punt was gebroken. Mogelijke reconstructies van gebeurtenissen suggereren dat Ingenuity tijdens zijn laatste operatie is neergestort en zichtbare schade heeft opgelopen. Simeon Schmauß, een Duitse student cartografie met interesse in algemene fotografie, fotogrammetrie en ruimteonderzoek, bewerkte en deelde beelden op zijn X-account die laten zien waarom de helikopter niet meer zal kunnen vliegen.

De nieuwe beelden gemaakt door zijn reisgenoot Perseverance hebben de situatie verder verduidelijkt: niet alleen is de punt van het blad daadwerkelijk gebroken, zoals de door Ingenuity zelf gemaakte beelden al hadden aangetoond, maar een rotorblad is volledig losgeraakt. Op dit punt is Ginny helemaal niet in staat zijn missie voort te zetten. "Als je dichterbij het blad kijkt, zie je een kleine verstoring in het zand aan de rechterkant. Dit is waar het blad voor het eerst de grond raakte nadat het binnen ongeveer 15 meter van Ingenuity was gevlogen. De punt van het blad lijkt afgesneden, net als de andere bladen nog er nog aan vastzitten”, legde Schmauß uit.

Helikopter neergestort op Mars: "één blad is helemaal kapot"

Helikopter neergestort op Mars: "één blad is helemaal kapot"

NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/IRAP/Simeon Schmauß

De nieuwe beelden die naar de aarde zijn teruggestuurd, zullen een grote hulp zijn om in detail te reconstrueren wat er met de Ingenuity is gebeurd en waarom hij is neergestort en onherstelbare schade heeft opgelopen. "Het vermoedelijk losgeraakte mes kan nu duidelijk worden geïdentificeerd. Het bevindt zich iets links van het midden van deze afbeelding, achter de rimpel in het zand waarop Ingenuity zit", schreef Schmauß. "De rover heeft een afbeelding met hoge resolutie van Ingenuity gemaakt met behulp van het SuperCam RMI-instrument. Eén rotorblad is volledig gebroken, de andere hebben beschadigde punten."

NASA zal deze informatie gebruiken om komende drone-expedities naar andere hemellichamen te organiseren, die gepland staan voor de nabije toekomst. Een daarvan is de missie Dragonfly om De maan van Saturnus, Titan, te verkennen, die gepland staat voor 2028. Hoewel Ingenuity niet langer zal worden ingezet en zal worden achtergelaten op Mars, is zijn bijdrage aan de verkenning van de Martiaanse omgeving formidabel geweest, terwijl Perseverance zijn soloreis zal voortzetten.

Advertisement