NASA-satelliet ontdekt vreemde gaten in de lucht: nu weten we wie ze maakt en waarom

Janine image
door Janine

07 Maart 2024

NASA-satelliet ontdekt vreemde gaten in de lucht: nu weten we wie ze maakt en waarom
Advertisement

Het gebeurt soms dat we getuige zijn van eigenaardige verschijnselen waarvoor het niet eenvoudig is om rationele verklaringen te vinden. Sommige van deze verschijnselen komen relatief vaak voor, zoals NASA onlangs ontdekte: in de lucht boven Florida hebben zich cirkelvormige gaten in de wolken gevormd. Maar waar is dit fenomeen aan te wijten en, vooral, is er een wetenschappelijke verklaring voor?

Advertisement

Gaten in de wolken ontdekt door NASA: wat zijn het?

Gaten in de wolken ontdekt door NASA: wat zijn het?

Vesta/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

De satelliet TERRA, van NASA, vliegt over onze planeet op een hoogte van ongeveer 700 kilometer. Tijdens zijn passage over de Golf van Mexico, en in het bijzonder in de buurt van de lucht boven Florida, fotografeerde het een zeer merkwaardig fenomeen. Vanuit het perspectief van de satelliet kun je echte gaten in de lucht zien, of beter gezegd gaten in de wolken. Dit is een fenomeen dat al bekend is sinds de jaren ’40, maar waarvoor het bewijsmateriaal de afgelopen decennia alleen maar is toegenomen, mede dankzij het aantal satellieten dat in een baan om de aarde draait. Volgens de verklaring van NASA hebben deze enorme gaten in de lucht niets te maken met buitenaardse activiteiten of soortgelijke gebeurtenissen. Integendeel:

Er zijn geen buitenaardse verklaringen nodig om de vorming van deze wolken te verklaren. Wetenschappers hebben het fenomeen al sinds de jaren ’40 regelmatig genoemd en gespeculeerd over de oorzaak, maar pas met twee studies van de University Corporation for Atmospheric Research hebben ze een verklaring gevonden.

Advertisement

Niets buitenaards: de gaten in de lucht zijn een fenomeen veroorzaakt door mensen

Niets buitenaards: de gaten in de lucht zijn een fenomeen veroorzaakt door mensen

NASA Earth Observatory/Michala Garrison/MODIS NASA EOSDIS LANCE e GIBS/Worldview

Juist de twee onderzoeken, een in 2010 en een in 2011, hebben duidelijk gemaakt hoe de gaten in de lucht te wijten zijn aan de activiteit van de mens. Het zijn in feite cavum, ook wel pilotengaten of valstreepgaten genoemd, die verschijnen als lege ruimtes in een cirkelvormige of elliptische vorm. Cavum ontstaan op hoogtes rond 3000 of 4000 meter en bestaan uit onderkoelde waterdruppels, die ondanks temperaturen ver onder nul vloeibaar blijven, en ijskristallen. Maar wat is dan de oorzaak van de gaten in de lucht?

Wanneer de waterdruppels waaruit de wolken bestaan ​​bijzonder zuiver zijn, kan het fenomeen van onderkoeling optreden. Dit is niet zo zeldzaam als het lijkt: altocumulus bestaat voornamelijk uit onderkoelde druppels. Wanneer de vliegtuigen echter door de altocumuluswolken vliegen, koelt de lucht die door het vliegtuig in beweging wordt gebracht de druppels verder af, waardoor ze naar het vriespunt komen. Dit proces beïnvloedt steeds meer druppels, die veranderen in kleine ijskristallen en vervolgens op de grond vallen. Het resultaat is een echt gat in de lucht.

Zijn gaten in de lucht die zijn achtergelaten door vliegtuigen gevaarlijk?

Zijn gaten in de lucht die zijn achtergelaten door vliegtuigen gevaarlijk?

Grindboy rol/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Hoewel cavum verwondering kunnen oproepen, vragen velen zich af of ze ook reden tot bezorgdheid kunnen zijn. De waarheid is dat er geen reden is om je zorgen te maken over gaten in de lucht die vliegtuigen achterlaten. De kleine ijskristallen die op de grond vallen, lossen op voordat ze de grond raken en vormen daardoor geen gevaar voor mensen. De kwestie is een andere.

Volgens onderzoeken van UCAR zijn er veel vliegtuigen die kunnen leiden tot de vorming van cavum. Bovendien, zelfs als we ons beperken tot het luchtruim van Florida, passeren daar dagelijks meer dan 1000 vluchten. Vanuit dit gezichtspunt kunnen we de gaten in de lucht zien als een teken van groeiend luchtverkeer, wat een heel bijzondere signatuur in de wolken achterlaat.

Advertisement