NASA neemt nieuwe astronauten aan: zoveel kun je ermee verdienen

Janine image
door Janine

08 Maart 2024

NASA neemt nieuwe astronauten aan: zoveel kun je ermee verdienen
Advertisement

Als je een kind vraagt wat het later wil worden, is het antwoord vaak “astronaut”. Een “navigator van de sterren” zijn is een droom van velen, maar het pad is complex en vereist voorbereiding, toewijding en ook een beetje geluk. NASA heeft bijvoorbeeld onlangs de selectie voor nieuwe astronauten geopend, een beslissing die ertoe heeft geleid dat velen zich afvragen hoe je astronaut wordt, wat de opleiding inhoudt en vooral hoeveel je verdient.

Advertisement

Hoe word je astronaut?

Hoe word je astronaut?

Pexels

Zoals we in de inleiding al zeiden, is er voorbereiding en toewijding nodig om astronaut te worden. Niet alleen wetenschappelijke kennis en technische vaardigheden zijn noodzakelijk, maar ook het vermogen om met stressvolle situaties en verantwoordelijkheid om te gaan. Ruimtemissies zijn erg complex en vergen jaren van voorbereiding, daarom zoeken ruimtevaartorganisaties kandidaten met de juiste wetenschappelijke, communicatie- en managementvaardigheden.

Om astronaut te worden, moet je eerst een degelijke opleiding hebben, zoals een masterdiploma in STEM-disciplines. Ingenieurswetenschappen, biologie, geneeskunde, scheikunde, geologie of computerwetenschappen zijn prima, maar enige onderzoekservaring en een goede beheersing van de Engelse taal moeten ook worden toegevoegd. Kennis van andere talen is ook essentieel, vooral voor missies aan boord van het ISS. Naast deze vaardigheden zijn ook fysieke en gezondheidsvereisten noodzakelijk.

Advertisement

De opleiding om astronaut te worden

De opleiding om astronaut te worden

NASA

Zodra je de selecties hebt doorstaan, gebaseerd op de vereisten die we in de vorige paragraaf hebben gezien, begint de opleiding tot astronaut. De duur ervan kan variëren van één tot drie jaar en is doorgaans verdeeld in verschillende fasen. ESA heeft bijvoorbeeld een basis-, gevorderd en missiespecifiek programma. Tijdens de opleiding verwerven toekomstige astronauten technische kennis en wetenschappelijke vaardigheden, maar ook fysieke en psychologische vaardigheden.

Bijzonder interessant is de missiespecifieke training, waarbij een astronaut zich voorbereidt op de wetenschappelijke doelstellingen van de missie en de integratie met de bemanning. Kortom, astronaut worden is geen peulenschil, maar vereist constante inspanning en grote vastberadenheid.

Wat verdient een astronaut?

Wat verdient een astronaut?

NASA

Hoeveel verdient een astronaut, afgezien van de vereiste inzet en training? Het salaris varieert per ruimteagentschap, evenals de selectie- en trainingsprocedures, maar we kunnen enkele schattingen maken die dicht bij de werkelijkheid liggen. Omdat ze overheidspersoneel zijn, althans in het geval van NASA, kan een astronaut tot 150.000 dollar per jaar verdienen. In het geval van ESA kan een astronaut echter een salaris verwachten van minimaal 7 duizend euro per maand.

Dit zijn uiteraard geen stratosferische bedragen, maar astronaut zijn is slechts gedeeltelijk een beroep. Er één worden is op zichzelf een uitdaging die een enorme inzet vergt, maar eenmaal tussen de sterren is de beloning niet alleen economisch. Het is de mogelijkheid om bij te dragen aan de kennis van het universum en de verkenning ervan, een voldoening die van onschatbare waarde is.

Advertisement