Luchtlek in het internationale ruimtestation: experts beantwoorden de vraag die we ons allemaal hebben gesteld

Janine image
door Janine

06 Maart 2024

Luchtlek in het internationale ruimtestation: experts beantwoorden de vraag die we ons allemaal hebben gesteld
Advertisement

Er is een luchtlek ontstaan in het Internationale Ruimtestation, maar de bemanning loopt geen gevaar: dat is bevestigd. Dit is wat er is gebeurd.

Advertisement

Luchtlek op het ISS: de bemanning is veilig

Luchtlek op het ISS: de bemanning is veilig

NASA/Wikimedia commons - Public Domain

Het internationale ruimtestation van NASA, dat zich 400 km boven het aardoppervlak in een baan om de aarde bevindt, heeft voor grote ongerustheid gezorgd vanwege een luchtlek aan de achterkant van de Russische levensondersteunende module Zvezda. ISS-programmamanager Joel Mantalbano legde tijdens een persconferentie in het Kennedy Space Center uit dat de schade plaatsvond op het punt waar de sonde Progress aan het ruimtelaboratorium is gekoppeld.

Het lek deed zich met name voor in de PrK vestibule, die zich tussen de koppeldeur en de module bevindt. De deur werd vijf dagen na de aankomst van Progress opengehouden, maar zal tot begin april gesloten blijven. In november 2023 was de hoeveelheid lekkage ongeveer 0,45 kilogram per dag: een beheersbare hoeveelheid, maar die is nu verdubbeld.

Montalbano zei tijdens de bijeenkomst over SpaceX's Crew-8 missie naar het ruimtestation: "Ik zou zeggen dat het gebied ongeveer 0,9 meter lang is. We werken samen met onze Russische collega's aan de volgende stap. Op dit moment heeft het geen invloed op de veiligheid van de bemanning of de werking van het voertuig, maar het is iets waar iedereen zich bewust van moet zijn." Bovendien had wat er gebeurde geen invloed op het vertrek van de vier Crew-8 astronauten, dat plaatsvond na het nieuws.

Advertisement

Lekken op het ISS, niet de eerste keer

Het lek begon zich uit te breiden ongeveer zeven dagen voordat Progress vertrok om voorraden naar de ISS-bemanning te sturen. Dit is niet de eerste keer dat hetzelfde gebied van de Russische module lekken vertoont die onderhoud vereisen. In december 2022 begon de Sojoez MS-22 bemanningscapsule zeer snel koelvloeistof in de ruimte te lekken, kort voordat een geplande Russische ruimtewandeling begon, die onmiddellijk werd geannuleerd.

Op dat punt lanceerde de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos een leeg voertuig, Sojoez MS-23, als vervanging en bracht het beschadigde ruimteschip terug naar de aarde voor onderzoek. In afwachting van de vervangende capsule brachten drie astronauten een heel jaar door in het ISS in plaats van na zes maanden terug te keren zoals gepland. Frank Rubio - die ook protagonist was in de merkwaardige episode van de verloren tomaat - bracht 371 dagen door in het laboratorium in een baan om de aarde, waarmee hij een Amerikaans record vestigde. Bovendien lekte het Russische vrachtschip Progress 82 in februari 2023 ammoniak toen het aan het ISS was gekoppeld.

De Russische ruimtevaartorganisatie zal het ISS verlaten

De Russische ruimtevaartorganisatie zal het ISS verlaten

NASA/Roscosmos/Wikimedia commons - Public domain

In een persbericht van de Russische staatsruimtevaartorganisatie Roscosmos staat: “Specialisten detecteren inderdaad een luchtlek aan boord van het ISS, maar er is geen bedreiging voor de bemanningsleden of het station zelf." Het nieuws kwam na het rapport van Montalbano op dezelfde dag. Al in 2020 werd hetzelfde probleem ontdekt in de Russische module Zvezda, die water en zuurstof levert: de bron van het lek werd in oktober van hetzelfde jaar ontdekt en onmiddellijk gerepareerd, zij het slechts tijdelijk. In november 2021 werd een ander mogelijk probleem ontdekt door kosmonaut Pjotr Dubrov en in januari 2022 verklaarde Roscosmos dat het probleem was opgelost. Het herhaalde zich echter.

De Russische ruimtevaartorganisatie zal het ISS-project na 2024 verlaten en is van plan een eigen ruimtestation te bouwen, net als het onafhankelijke Chinese Tiangong. Nu de samenwerking tussen de VS en Rusland ten einde loopt, hoeft de situatie van de bemanning van het ISS na het luchtlek dan ook geen reden tot zorg te zijn: en dat is het allerbelangrijkste.

Advertisement