Vulkaanuitbarsting in IJsland: een buitengewone gebeurtenis die ook door NASA is vastgelegd

Janine image
door Janine

01 Januari 2024

Vulkaanuitbarsting in IJsland: een buitengewone gebeurtenis die ook door NASA is vastgelegd
Advertisement

Na een hectische periode van wachten, voortdurend alarm, wetenschappelijke analyses en een wekenlang geëvacueerde bevolking vond uiteindelijk de vulkaanuitbarsting plaats op het schiereiland Reykjanes, in IJsland. Het vrijkomen van magma en rook wekte de nieuwsgierigheid van mensen en redde de stad Grindavík, wat onderstreepte hoe zorgvuldige planning een onoverkomelijk probleem kan aanpakken. Bovendien was ook NASA bij de gebeurtenis betrokken, met belangrijke waarnemingen vanuit de ruimte. Laten we eens kijken wat er gebeurd is.

Advertisement

De uitbarsting in IJsland en het lot van Grindavík

De uitbarsting in IJsland en het lot van Grindavík

Nahel Belgherze/X

IJsland staat bekend om zijn vulkanische activiteit, zoals in het geval van Eyjafjöll en de uitbarsting ervan in 2010, die de sluiting van luchthavens in de helft van Europa veroorzaakte. Het vrijkomen van magma in Grindavík heeft geen betrekking op een echte vulkaan, maar veroorzaakte toch enige bezorgdheid. De magmatische activiteit had in feite een breuklijn van ongeveer drie en een halve kilometer lang gecreëerd, die in de loop van de weken steeds breder werd. En toen de uitbarsting.

De IJslandse autoriteiten hadden de bevolking van Grindavík al geëvacueerd, uit angst dat de lava richting de stad zou stromen. Gelukkig had de magma-activiteit geen invloed op het stadscentrum, maar het bood toch buitengewone uitzichten. Kortom, het alarmniveau heeft bijgedragen aan het veilig houden van de bevolking en het beter beheersen van het vulkanische fenomeen. En het bewonderen vanuit een veilige positie.

Advertisement

Een langzame uitbarsting, maar daarom niet minder gevaarlijk

Een langzame uitbarsting, maar daarom niet minder gevaarlijk

Veðurstofa Íslands/Facebook

Er kan echter niet worden gezegd dat de uitbarsting in IJsland geen bezorgdheid heeft veroorzaakt. Aanvankelijk waren de lavastromen veel te overvloedig en hoewel ze Grindavík niet beïnvloedden, vereisten ze voortdurende aandacht. Vervolgens nam de hoeveelheid magma die uit de aardkorst werd uitgestoten geleidelijk af, tot binnen de door de IJslandse autoriteiten gehoopte grenzen. Het enige gevolg betrof vluchten vanaf Keflavik International Airport, die vertraging opliepen.

Het tot nu toe beschreven scenario lijkt ook op dat van een andere uitbarsting, die ook op het Noordse eiland plaatsvond. In 2021 werd de vulkaan Fagradalsfjall namelijk getroffen door uitbarstende activiteiten die zes maanden duurden, maar met steeds kleinere hoeveelheden.

NASA detecteert uitbarsting in IJsland

Onder de verschillende instanties die de uitbarsting in IJsland hebben gevolgd, bevindt zich ook NASA. Concreet heeft het ruimteagentschap enkele thermische metingen verkregen van het schiereiland waar Grindavík zich voor en na de uitbarsting bevindt. En je kunt duidelijk zien waar de stijging van de oppervlaktetemperatuur van de aarde heeft plaatsgevonden. De foto's zijn gemaakt met behulp van de Visible Infrared Imaging Radiometer Suite van de satelliet NOAA-20 en laten duidelijk actieve lavastromen in de kloof zien.

Gezien het uitblijven van slachtoffers en dankzij de planning van de IJslandse overheid is het mogelijk om in alle rust te genieten van de beelden van de uitbarsting. Wat een catastrofale gebeurtenis had kunnen zijn, veranderde in een kans voor studie en verwondering. De situatie zal zich in de loop van de tijd stabiliseren, zoals te verwachten is, in ieder geval tot de volgende uitbarsting.

Advertisement