Bangkok wil 1400 kilometer bovengrondse elektriciteitskabels begraven: niet iedereen is het daarmee eens

Janine image
door Janine

10 Maart 2024

Bangkok wil 1400 kilometer bovengrondse elektriciteitskabels begraven: niet iedereen is het daarmee eens
Advertisement

Thailand bezoeken is gefascineerd raken door de eeuwenoude cultuur, de ongerepte natuur, de uitstekende keuken... en door de chaotische hoofdstad Bangkok met zijn doolhof van elektrische kabels die de straten door de lucht volgen. Dat laatste is natuurlijk niet echt een toeristische trekpleister, maar er wordt wel over gepraat. Onlangs kondigden de autoriteiten aan dat al deze kabels de komende jaren begraven zullen worden, zoals te zien is in een virale video die op sociale media is gedeeld. Het probleem is dat niet iedereen het daarmee eens is.

Advertisement

De 1400 kilometer elektriciteitskabels die Bangkok wil begraven

Als je de video bekijkt, besef je dat het project om de meer dan 1400 kilometer elektriciteitskabels van Bangkok ondergronds te brengen een gedenkwaardige verandering is voor de Thaise hoofdstad. Het is een project dat jaren zal duren en het landschap van een van de meest bezochte toeristische steden van Azië aanzienlijk zal veranderen. Tegelijkertijd zal het begraven van de elektriciteitskabels de elektriciteitsvoorziening rationaliseren naar de drie provincies van Groot Bangkok, namelijk Bangkok, Nonthaburi en Samut Prakan.

Naast het verbeteren van de elektriciteitsdistributie is de grootstedelijke elektriciteitsautoriteit ook van plan om de efficiëntie van het systeem te verhogen met behulp van nieuwe technologieën. Kortom, het is een beetje zoals wanneer we na tientallen jaren besluiten om het huis opnieuw te bedraden. Het kost tijd en middelen, maar het resultaat zal leiden tot meer veiligheid en verbeterde efficiëntie.

Advertisement

"Laat ze daar liggen, het is Thailand, we houden van die kabels" en andere opmerkingen over de video

"Laat ze daar liggen, het is Thailand, we houden van die kabels" en andere opmerkingen over de video

madame.bernal/Instagram

Geconfronteerd met het nieuws dat de Metropolitan Electricity Authority (MEA) van plan is om alle elektriciteitskabels die door de straten van Bangkok lopen te begraven, reageerden gebruikers gemengd op de virale video. In de reacties op het filmpje op Instagram ontstaat een tweedeling tussen degenen die het initiatief toejuichen en degenen die de bovengrondse kabels beschouwen als een integraal onderdeel van de charme van de Thaise hoofdstad. Een gebruiker merkte op "laat ze daar, het is Thailand, we houden van die kabels". Een ander ondersteunt dit en schrijft "steden moeten hun uniekheid behouden, niet allemaal hetzelfde worden: Bangkok is mooi met al die kabels, het is een deel van zijn identiteit”. Kortom, als er iets is dat de stad uniek maakt, dan zijn het volgens sommige commentaren wel die elektriciteitsdraden. Eén gebruiker is echter tegen deze lezing en zijn commentaar luidt dan ook als volgt:

“Het zien van buitenlandse toeristen die stroomkabels romantiseren doet me ineenkrimpen. Er zijn zoveel andere dingen in Thailand die ze zouden kunnen waarderen in plaats van te hameren op de kabels omdat ze er in de ogen van westerlingen "iconisch" uitzien.

Hoe lang duurt het om alle bovengrondse elektriciteitskabels in Bangkok te begraven?

Het succesvol begraven van meer dan 1400 kilometer elektriciteitskabels is geen eenvoudige taak. Zoals we al zeiden, zijn er middelen en meerdere jaren voor nodig. Op dit moment is er minder dan 100 kilometer aan elektriciteitskabels ondergronds gebracht en de autoriteiten voorspellen dat het mogelijk zal zijn om de 230 te overschrijden tegen 2027.

Wat toeristen of traditionalisten ook mogen zeggen, dit is een project dat niet alleen Bangkok ingrijpend zal veranderen, maar ook de levenskwaliteit van de inwoners zal verbeteren. Parallel aan het werk aan de elektriciteitskabels moet het MEA ook meters vervangen door slimme versies en oplaadstations voor elektrische voertuigen installeren. Kortom, het imago van Thailand staat op het punt te worden gerevolutioneerd en aangepast aan de toekomst. Met een gerust hart voor de toeristen, van wie we zeker weten dat ze over de Thaise wegen zullen blijven rijden.

Advertisement