In Thailand kun je een 50 jaar oude soep eten: die zit al drie generaties in de pan

Janine image
door Janine

18 Maart 2024

In Thailand kun je een 50 jaar oude soep eten: die zit al drie generaties in de pan
Advertisement

Hoe lang blijft soep gewoonlijk goed? Een paar dagen, misschien drie of vier, hooguit een week? Restaurant Wattana Panich in Bangkok denkt er niet hetzelfde over. Het wordt gerund door de derde generatie van dezelfde familie en is beroemd om zijn soep met rundvlees en geitenvlees die al 50 jaar staat te pruttelen. Maar hoe is dat mogelijk?

Advertisement

Een soep die van ver komt

Een soep die van ver komt

Travel on Toast/Youtube

Thailand is wereldberoemd om zijn streetfood, vooral in de straten van de hoofdstad Bangkok, maar weinig mensen zijn bekend met “neua tune”. Dit is een traditionele Thaise soep die wordt bereid door Wattana Panich en die sinds de opening van het restaurant zo'n 50 jaar geleden nooit meer is gestopt met pruttelen. De familie die de zaak runt is de derde generatie, met eigenaar Nattapong Kaweenuntawong en zijn vrouw die een decennialange traditie voortzetten.

In de loop der jaren is Wattana Panich een referentiepunt geworden op het gebied van traditioneel Thais eten en een must voor iedereen die Bangkok bezoekt. De soep die door het restaurant wordt bereid, is een bouillon die al 50 jaar staat te pruttelen en bevat gestoofd rundvlees, karbonades, balletjes orgaanvlees en rijstnoedels.

Advertisement

De geheimen van de eeuwige soep

De geheimen van de eeuwige soep

Travel on Toast/Youtube

Maar hoe kan het dat bij Wattana Panich een soep wordt bereid die al 50 jaar staat te pruttelen? Het is in werkelijkheid een variatie op het “eeuwigdurende stoofpot”-concept dat al enkele eeuwen oud is. Het geheim is om een soep constant te laten pruttelen en verse ingrediënten toe te voegen voordat de reeds aanwezige ingrediënten op zijn. Elke avond, als het restaurant sluit, wordt wat overblijft van de eeuwigdurende soep gerecycled met water en ingrediënten om de traditie levend te houden.

Toegegeven, neua tune is niet de langstlevende soep ter wereld, maar het ontbreekt de eigenaren van Wattana Panich niet aan visie. Nattapong hoopt namelijk dat ten minste een van zijn drie zonen de erfenis van de familie zal overnemen en de soep zal blijven maken. Er is nog een lange weg te gaan, maar het restaurant is zeker goed op weg.

Wat is de oudste soep ter wereld?

De neua tune van Wattana Panich zal een bijzondere stoofpot moeten bereiken die het restaurant Otafuku in Tokio al sinds 1945 serveert. Het is de langstdurende eeuwigdurende soep in de geschiedenis, en misschien nog wel ouder. Het restaurant serveert de soep al sinds de opening in 1916, maar de originele stoofpot ging verloren tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, waardoor de eigenaren gedwongen waren om helemaal opnieuw te beginnen.

Als je het zo bekijkt, kun je zeggen dat de soep van Wattana Panich en vooral de soep van Otafuku ouder is dan veel van de mensen die ze proeven. Het is een interessante kijk die een van de zeldzaamste ervaringen ter wereld in perspectief plaatst, met een unieke geschiedenis en een smaak die uit het verleden komt. Letterlijk.

Advertisement