Wetenschappers laten rundvlees in rijstkorrels groeien: is dit het voedsel van de toekomst?

Janine image
door Janine

29 Februari 2024

Wetenschappers laten rundvlees in rijstkorrels groeien: is dit het voedsel van de toekomst?
Advertisement

Er wordt veel gesproken over kweekvlees, een oplossing voor een meer ethische vleesconsumptie die door tegenstanders als synthetisch vlees wordt bestempeld, ook al is er niets synthetisch aan. Het onderzoek stopt echter niet bij deze innovatie, en onlangs hebben enkele Zuid-Koreaanse wetenschappers een nieuwe stap gezet in de richting van hybride energie. In de praktijk hebben ze met succes runderspier- en vetcellen in rijstkorrels gekweekt. Maar hoe deden ze dat? En waarom zou rijst met rundvlees het voedsel van de toekomst kunnen zijn?

Advertisement

Wat is runderrijst en hoe wordt het verkregen?

Wat is runderrijst en hoe wordt het verkregen?

Yonsei University

We zijn inmiddels bekend met het idee dat spiervezels gekweekt kunnen worden, maar het concept van rijst met rundvlees is duidelijk innovatiever. Onderzoekers van de Yonsei Universiteit in Seoul, Zuid-Korea, hebben de poreuze structuur van rijstkorrels gebruikt om een ideale omgeving te creëren voor het kweken van rundercellen. In de praktijk bieden rijstkorrels een stevige ondersteuning voor de cellen en essentiële voedingsstoffen voor hun groei.

Nadat het Zuid-Koreaanse team het conceptuele kader van het onderzoek had verduidelijkt, pakte het ook de technische kwesties aan. Om ervoor te zorgen dat de rundercellen zich aan de rijst hechtten, bedekten de onderzoekers de korrels met visgelatine en brachten er spier- en vetcellen van runderen in. Na een kweek van 9-11 dagen verkregen ze een echte eetbare hybride rijst met een hoger eiwit- en vetgehalte dan traditionele rijst. Bovendien doen de smaak en geur denken aan verschillende voedingsmiddelen, afhankelijk van of het eiwitgehalte hoger is dan het vetgehalte.

Advertisement

Is de nieuwe runderrijst duurzaam?

Is de nieuwe runderrijst duurzaam?

Yonsei University

Afgezien van het wetenschappelijk onderzoek op zich, moet je het “waarom” van deze voedselinnovatie begrijpen. De mogelijkheid om rundercellen te kweken in een populair graan is ongetwijfeld revolutionair, maar wat is het nut ervan? Runderrijst kan volgens onderzoekers consumenten een alternatief bieden voor traditioneel vlees vanuit zowel ethisch als duurzaam oogpunt.

Volgens onderzoek gepubliceerd in Matter zou de nieuwe rijst met rundvlees een oplossing kunnen bieden die de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk vermindert in vergelijking met de productie van rundvlees. Voor 100 gram rijsteiwit met rundvlees komt iets meer dan 6 kg kooldioxide vrij, terwijl dat voor rundvlees rond de 50 kg ligt.

De vraag is echter een andere en betreft de acceptatie door de consument, die een zekere mate van scepsis ten opzichte van deze innovaties vertoont. Nu al stuit kweekvlees, dat onterecht als synthetisch wordt gedefinieerd, op verzet van boeren en consumenten die de voorkeur geven aan traditioneel voedsel. Rijst met hybride rundvlees, hoe voedzaam ook, zou op nog meer weerstand kunnen stuiten.

De toekomst van runderrijst

De toekomst van runderrijst

World Economic Forum/Wikimedia Commons - CC BY 3.0 DEED

Ondanks alle uitdagingen die we zojuist genoemd hebben, heeft hybride runderrijst de potentie om een revolutie teweeg te brengen in de voedingsmiddelenindustrie. Het hebben van een complete voedingsoplossing in één voedingsmiddel is een ongelooflijke prestatie, maar er zullen nog meer tests en ontwikkelingen nodig zijn om runderrijst ook economisch en ecologisch duurzaam te maken.

Het idee klinkt inderdaad bijna als science fiction, maar voedsel kweken in het laboratorium is een praktisch haalbare realiteit. En niet per se een slechte. Kweekvlees en de hybride rijst zelf zijn een oplossing waarmee je twee vliegen in één klap slaat. De voordelen voor het milieu zijn revolutionair, net als de mogelijkheid om een einde te maken aan uitbuiting van dieren en intensieve landbouwpraktijken. Alleen de consumenten moeten nog overtuigd worden: een gemakkelijke taak, of niet?

Advertisement