Een “merkwaardige steen” gevonden in de wateren van Sicilië: archeologen onthullen wat het echt is

Janine image
door Janine

04 April 2024

Een “merkwaardige steen” gevonden in de wateren van Sicilië: archeologen onthullen wat het echt is
Advertisement

In de Italiaanse zeebodem is een steen met een bizarre vorm gevonden: archeologen hebben uitgelegd wat het is en wat de oorsprong ervan is.

Advertisement

De vreemde steen gevonden in de wateren van Sicilië, Italië

De vreemde steen gevonden in de wateren van Sicilië, Italië

Soprintendenza del Mare/Facebook

Het water van onze zeeën en oceanen verbergt nog steeds veel schijnbaar mysterieuze voorwerpen uit het verre verleden die een rol hebben gespeeld in de loop van de geschiedenis voordat ze op de zeebodem terechtkwamen. Veel van deze voorwerpen zijn in de loop der tijd teruggevonden, terwijl andere nog steeds onontdekt in de diepte liggen.

In dit geval vond de ontdekking plaats in de Ionische Zee, om precies te zijn in de wateren van Vendicari, een klein onbewoond eiland aan de zuidoostkust van Sicilië, in Italië. 

Archeologen haalden een vreemd gevormde steen tevoorschijn, waarvan ze beseften dat het geen toeval was. De ontdekking werd op Facebook aangekondigd door de Soprintendenza del Mare, een Siciliaanse overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de bescherming van oude artefacten die in zeewater worden gevonden. Maar waar gaat het eigenlijk over?

Advertisement

Bijna intacte gevechtshelm in de Ionische Zee

Bijna intacte gevechtshelm in de Ionische Zee

Soprintendenza del Mare/Facebook

"Gevonden in de wateren van Vendicari, nabij Noto (Syracuse), op ongeveer 5 meter diepte, een metalen helm die vrijwel intact is, ook al is deze overvloedig bedekt met concreties", lezen we in de post. Het gesteente dat uit de wateren van de Ionische Zee wordt gehaald, maakt daarom feitelijk deel uit van een pantser: het is een gevechtshelm gemaakt van metaal en vrijwel volledig intact, zoals vastgesteld door onderzoekers van de Universiteit van Napels die meewerkten aan de ontdekking.

Zoals de foto's op sociale media laten zien, was de helm ingebed in de rotsen van de zeebodem, waar hij bijna onopgemerkt in opging. In de loop der tijd heeft mineraal cement het bedekt tot het eruit ziet als een eenvoudige steen, maar het is veel meer dan dat: functionarissen hebben geschat dat het gedateerd kan worden tussen eind jaren 1400 en 1600. "Hoofdinspecteur van de Zee Ferdinando Maurici heeft de vondst geïdentificeerd als een helm van het type “cabasset” of “capacete” (in het Spaans en Portugees gewoon “helm”) die gedateerd kan worden tussen de late 15e en 17e eeuw."

De vondst is dus in Iberische stijl gerealiseerd en is naar alle waarschijnlijkheid de eerste keer dat het weer het licht heeft gezien na een aantal eeuwen in zee. Het nauwgezette werk van Matteo Azzaro, ere-inspecteur voor cultureel erfgoed onder water, maakte het mogelijk om de helm uit het water te halen zonder hem te beschadigen. Azzaro "identificeerde en vond de helm tijdens een onderwaterduik samen met Enzo Morra en Leopoldo Repola van de Universiteit van Napels" en overhandigde deze vervolgens aan de Soprintendenza del Mare.

Is er naast de helm ook een wrak in de Siciliaanse wateren?

Is er naast de helm ook een wrak in de Siciliaanse wateren?

Soprintendenza del Mare/Facebook

Dit type helm "bestaat uit een halfronde of spitsboogvormige kap met een min of meer hellende rand langs de gehele rand en, in dit specifieke geval, een lage bovenste top die golvend is of versterkt door kleine metalen bollen”, beschrijft de inhoud die wordt gedeeld door de Soprintendenza del Mare, wat eraan toevoegt dat deze helm zeer wijdverspreid was onder de infanterie van die periode en ook werd gebruikt door ingescheepte troepen.

Verdere onderwaterverkenningen zullen worden uitgevoerd in het gebied van de vondst om te proberen te ontdekken of dit een geïsoleerde vondst is of dat het verband kan houden met de aanwezigheid van een wrak uit de late Middeleeuwen of een recentere periode, zoals de vroege Renaissance. Of het artefact op de zeebodem terecht is gekomen als gevolg van een scheepswrak of dat het per ongeluk is gevallen door een soldaat tijdens de overtocht, moet nog worden opgehelderd. De volgende onderzoeken in de Ionische Zee vinden misschien een antwoord op deze vraag.

Advertisement