Belangrijke ontdekking in Egypte: dit bouwwerk “inspireerde” de piramides en bevat uniek beeldhouwwerk

Janine image
door Janine

09 April 2024

Belangrijke ontdekking in Egypte: dit bouwwerk “inspireerde” de piramides en bevat uniek beeldhouwwerk
Advertisement

Het oude Egypte heeft een tijdloze charme. Als het waar is dat ook de oude Romeinen de Grote Piramide van Gizeh bezochten, is het evenzeer waar dat we zelfs vandaag de dag niet alle schatten van deze beschaving naar de oppervlakte hebben gebracht. Onlangs werd bij een opgravingscampagne bijvoorbeeld op enkele kilometers van de piramides een 4.300 jaar oude mastaba ontdekt, met een ongelooflijk goed bewaard gebleven interieur.

Advertisement

De mastaba's van het Oude Egypte: de grafmonumenten die de inspiratie vormden voor de piramides

De mastaba's van het Oude Egypte: de grafmonumenten die de inspiratie vormden voor de piramides

Berthold Werner/Wikimedia Commons - GFDL Version 1.2

Om het belang van de recente ontdekking in Egypte te begrijpen, moeten we ons eerst een mastaba uit de oudheid voorstellen. Dit is in feite een soort monumentale graftombe gebouwd door de oude Egyptenaren, eenvoudiger dan een piramide maar soms net zo grandioos. Een mastaba is een tombe met een rechthoekige structuur, een plat dak en schuine zijden. Gebouwd van moddersteen of kalksteen, was het aanvankelijk de thuisbasis van koningen, maar na verloop van tijd werd het gebruikt voor de graven van belangrijke mensen of hele families.

In het oude Egypte werden mastaba's voor, tijdens en na de piramides gebouwd, waardoor ze bijzonder belangrijk zijn. Vanuit een bepaald oogpunt kunnen de eerste trappiramides worden gevisualiseerd als een reeks mastaba's boven elkaar. En net als bij een piramide is de buitenkant van een mastaba slechts de façade. De echte tombe is diep van binnen uitgegraven, vol met voorwerpen en artefacten die waardevol zijn vanwege hun historische en archeologische waarde.

Advertisement

Een 4300 jaar oude mastaba ontdekt in Dahshur, een paar kilometer van Gizeh

Een 4300 jaar oude mastaba ontdekt in Dahshur, een paar kilometer van Gizeh

Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار/Facebook

De 4300 jaar oude mastaba werd ontdekt in Dahshur, een gebied ten zuiden van Saqqara en een paar kilometer van de vlakte van Gizeh. De opgravingen, die in 1976 begonnen, hadden zich tot nu toe geconcentreerd op de ruitvormige piramide van Snefru en de zwarte piramide van Amenemhat III. In de loop der jaren hebben archeologische missies hun aandacht echter ook gericht op andere belangrijke begraafplaatsen, niet noodzakelijkerwijs piramides of complexen van piramides. Tot de laatste ontdekking: een gedeeltelijk bewaard gebleven mastaba die dateert uit het oude koninkrijk, ongeveer 4300 jaar geleden.

Zoals het Egyptische Ministerie van Toerisme en Oudheden zelf heeft bevestigd, is dit een baanbrekende ontdekking waarbij ook een oude rituele tuin en enkele begraafplaatsen gewijd aan paleisbedienden betrokken zijn. Stefan Zeidelmeier, voormalig directeur van het Duitse Instituut voor Archeologie en hoofd van de missie, bevestigde dat de mastaba toebehoort aan een zekere Seneb-Neb-Af en zijn vrouw Idet, met een datering die het aan het einde van de V-dynastie en het begin van de VI plaatst.

Een mastaba vol fresco's en scènes uit het oude Egyptische leven

Een mastaba vol fresco's en scènes uit het oude Egyptische leven

Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار/Facebook

Volgens Zeidelmeier was Seneb-Neb-Af dus een ambtenaar uit het oude Egypte die ongeveer 4300 jaar geleden leefde. Hij had verschillende titels in het koninklijk paleis, waaronder administrateur, terwijl zijn vrouw Idet een priesteres van de god Hathor was. Het was een hooggeplaatst echtpaar dat rechtstreeks in contact stond met de farao en een macht uitoefende die dicht bij hem stond.

En deze macht, direct of indirect, is ook te zien in het interieur van de mastaba die door Zeidelmeier en zijn team is ontdekt. Je ziet schilderijen met scènes uit het dagelijks leven, zoals het oogsten van graan en een marktplaats meer dan 4000 jaar geleden, die in een bijna perfecte staat bewaard zijn gebleven. Deze scènes vormen een echt venster op de welvarende wereld van het oude Egyptische koninkrijk, maar ze zijn nog maar het begin. De archeologische missie is van plan om de opgravingen te voltooien en, waarom niet, nog meer schatten en geheimen van het oude Egypte bloot te leggen, die tot op de dag van vandaag bewaard zijn gebleven.

Advertisement