Slang die al een jaar vermist is, keert terug naar huis: een kraai heeft haar in de tuin van een buurvrouw laten vallen

Janine image
door Janine

06 April 2024

Slang die al een jaar vermist is, keert terug naar huis: een kraai heeft haar in de tuin van een buurvrouw laten vallen
Advertisement

Een jaar nadat hij haar uit huis had zien verdwijnen, kon de eigenaar van een maïsslang opgelucht ademhalen: ze werd gevonden in de tuin van een nabijgelegen huis, hoogstwaarschijnlijk dankzij een kraai.

Advertisement

Agnus, de slang die al een jaar vermist was

Agnus, de slang die al een jaar vermist was

RSPCA (England & Wales)/Facebook

Agnus, zo heet de maïsslang die uit huis verdween, is een jaar later teruggekeerd. Het meterslange exemplaar werd gevonden op het dak van een garage in Spennymoor, County Durham, Engeland. Een vrouw had de aanwezigheid ervan opgemerkt in de tuin van haar woning en nam, gealarmeerd, onmiddellijk contact op met de RSPCA, Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, een Britse liefdadigheidsinstelling voor het welzijn van dieren.

Daarna plaatste de vrouw een plastic bak over de slang om te voorkomen dat ze zou ontsnappen, maar Agnus wist weg te komen voordat de vrijwilligers van de organisatie arriveerden en maakte zichzelf onvindbaar.  RSPCA-inspecteur John Lawson slaagde er echter in om haar op te sporen en terug te brengen naar haar rechtmatige eigenaar, die erg opgelucht was dat ze veilig en gezond was.

Advertisement

Een kraai liet de slang vallen in de tuin van een huis

Een kraai liet de slang vallen in de tuin van een huis

Pexels

Agnus, een vrouwelijk reptiel, was dus al ontsnapt toen de vrijwilligers arriveerden, maar een buurtbewoner zag haar op het dak van een garage. Lawson slaagde erin haar met een bezemsteel te pakken. Pas later ontdekten ze dat het om een huisdier ging dat al ongeveer een jaar vermist was.

"Ik denk dat het een best eng was voor de bewoners om een slang in hun tuin te vinden. En ze hebben het juiste gedaan door te proberen haar in de gaten te houden. Maar deze dieren zijn heel goed in ontsnappen en Agnus wist al snel weg te glippen”, legde Lawson uit. "Ik had geen idee waar ze naartoe was totdat iemand haar op het dak van de garage zag zitten." Het feit dat er veel luidruchtige kraaien in de buurt waren, bevestigde het vermoeden dat een van hen de slang had gevangen en vervolgens had losgelaten.

Slangen, meesters in ontsnappen: hoe je het kunt vermijden

Slangen, meesters in ontsnappen: hoe je het kunt vermijden

RSPCA (England & Wales)/Facebook

Nadat de slang was teruggevonden, benaderde de eigenaar, die vlakbij woont, de slang met verbazing en enthousiasme. "Hij was zo opgetogen omdat het zijn huisdier was dat een jaar geleden verdween, Agnus genaamd." De inspecteur wees ook op het verbazingwekkende feit dat de slang erin slaagde om lange tijd zonder warmte te overleven, in zo'n koude buitenomgeving gedurende de hele winter. Na een veterinaire controle bleek dat Agnus geen ernstige gevolgen had ondervonden van de lage temperaturen en dat haar lichaam "in verbrandingsmodus was gegaan, vergelijkbaar met een winterslaap. Ze sloot zich af om te overleven."

Zelfs de hinderlaag van de kraai slaagde er niet in om de weerstand van Agnus te ondermijnen, die zoals we al zeiden een maïsslang is, een soort die noch giftig noch gevaarlijk is voor mensen. Hoewel het verhaal een gelukkig einde had, dankzij de hereniging met de eigenaar, benadrukt de RSPCA de neiging van slangen om te ontsnappen, door uit te leggen dat ze “de gelegenheid van een lege ruimte van een verblijf of een los deksel zouden aangrijpen om even een pauze te nemen”. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt, raadt de organisatie mensen die deze reptielen bezitten aan om ze in een veilig, afgesloten verblijf te plaatsen wanneer ze niet onder toezicht staan.

Advertisement