De maan krijgt een eigen tijdzone: het plan van NASA om de tijd op onze satelliet te meten

Janine image
door Janine

10 April 2024

De maan krijgt een eigen tijdzone: het plan van NASA om de tijd op onze satelliet te meten
Advertisement

Tegen eind 2026 zal onze satelliet zijn eigen tijdzone hebben: alle details van het nieuwe NASA-project waar het Witte Huis om heeft gevraagd.

De tijd op de maan berekenen, waarom?

NASA zal een tijdzone creëren die volledig op de maan is gecentreerd en die eind 2026 zal worden vastgesteld. Wat is de reden voor dit door het Witte Huis gewenste project? Het doel van de VS is om internationale regels op te stellen op “ruimteniveau”, aangezien de mensheid afstevent op een mogelijk langdurig verblijf op de maan. Het Amerikaanse ruimteagentschap organiseert verschillende Artemis-missies met als doel het evalueren van een langdurig “verblijf” van de volgende bemanning die op onze satelliet zal landen, gepland voor september 2026. Het is ook de bedoeling om bij die gelegenheid te proberen planten te kweken op de maan.

Met het oog op deze ambitieuze prioriteit werd het noodzakelijk om de Maan een eigen tijdzone te geven, die LTC, “Coordinated Lunar Time”, wordt genoemd. Dit wordt aangekondigd in een nota van het Office of Science van het Witte Huis en zal deel uitmaken van een groter project "om tijdstandaarden vast te stellen op en rond andere hemellichamen dan de aarde". Maar zal de Maan net als onze planeet verschillende tijdzones hebben?

Advertisement

Het tijdsverschil tussen de maan en de aarde

Het tijdsverschil tussen de maan en de aarde

Pixabay

Er zal geen zomertijd zijn op de maan, maar er zal een enkele meting zijn gedurende het hele maanjaar. Volgens de nota moet de vastgestelde standaard de nodige precisie bereiken om "in de moeilijke maanomgeving te kunnen werken en zal hij alle ruimtevarende naties ten goede komen". Natuurlijk moet er rekening mee worden gehouden dat de zwaartekracht op de maan veel lager is dan op aarde en dat de tijd elke dag 58,7 microseconden sneller gaat. Een verschil dat misschien oneindig klein lijkt, maar dat grote gevolgen kan hebben voor bijvoorbeeld de communicatie tussen de controlecentra op aarde en geplande missies om de posities van bemanningen en satellieten in de gaten te houden.

Steve Welby, adjunct-directeur van het Office of Technology, Policy, and Strategy for National Security, verklaarde: "Nu NASA, particuliere bedrijven en ruimtevaartorganisaties over de hele wereld missies naar de maan, Mars en verder lanceren, is het belangrijk om standaarden voor hemeltijd vast te stellen voor veiligheid en nauwkeurigheid." Een groot aantal atoomklokken op verschillende plaatsen op aarde wordt gebruikt om de tijd op aarde te meten: soortgelijke instrumenten zullen op de satelliet worden geplaatst om de maantijd nauwkeurig te kunnen detecteren.

Gecoördineerde maantijd tegen eind 2026

Gecoördineerde maantijd tegen eind 2026

Pixabay

Zoals Kevin Coggins, manager van NASA's ruimtecommunicatie- en navigatieprogramma, uitlegt, zal het tikken van een atoomklok op de Maan een andere snelheid hebben dan op Aarde: "Het is logisch dat als je naar een ander lichaam gaat, zoals de Maan of Mars, iedereen zijn eigen hartslag heeft. Om de tijd in de ruimte te berekenen zijn er twee verschillende manieren: UTC, Universal Coordinated Time, gevolgd door het International Space Station, dat zich in een lage baan om de aarde bevindt, ongeveer 400 km boven het aardoppervlak, en Spacecraft Event Time, gebruikt door NASA voor ruimtevaartuigen die naar andere delen van de ruimte reizen om cruciale stappen van missies vast te leggen.

Terwijl China een bemande missie naar de maan tegen 2030 heeft aangekondigd en India tegen 2040, zullen de VS daarom in samenwerking met andere Amerikaanse en internationale agentschappen een tijdsysteem ontwikkelen dat is aangepast aan de maanomgeving, waar één dag overeenkomt met ongeveer 29,5 aardse dagen. Als vervolgens de tijd op aarde verandert, kan het nodig zijn om schrikkelseconden toe te voegen. Wist je dat de aarde er voor het eerst een kan verliezen?

Advertisement