Volgens Tim Peake “heeft elke astronaut geheimen”: sommige gaan over het leven in de ruimte

Janine image
door Janine

02 Juni 2024

Volgens Tim Peake “heeft elke astronaut geheimen”: sommige gaan over het leven in de ruimte
Advertisement

"Elke astronaut heeft geheimen" is een zin die bijna banaal klinkt en als vanzelfsprekend wordt beschouwd wanneer hij wordt uitgesproken door een van de acht miljard inwoners van onze planeet. Het is anders wanneer het wordt gezegd door een echte astronaut zoals Tim Peake, die maandenlang in het internationale ruimtestation heeft doorgebracht. Maar waarom zou hij het zeggen? En wat zouden deze geheimen van astronauten zijn? Laten we daar samen achter komen!

Advertisement

Hebben astronauten geheimen?

Tim Peake tijdens zijn eerste ruimtewandeling

NASA/Timothy Kopra

De context is die van “Space: The Human Story”, een boek waarin Tim Peake anekdotes en verhalen vertelt over menselijke avonturen in de ruimte. En volgens Peake zouden de astronauten al vanaf Neil Armstrong en de eerste maanlanding veel geheimen hebben. Zeker, sommige kunnen grappen en fouten zijn, of zelfs momenten van hilariteit en ontspanning aan boord van het internationale ruimtestation. Zo verloor een bemanningslid van het ISS bijvoorbeeld per ongeluk een instrumentenkist in de ruimte: die zal zich vandaag de dag nog steeds in een baan om de aarde bevinden. En Tim Peake zelf, de eerste Britse ESA-astronaut die op het ISS landde, lijkt geheimen te hebben over zijn ruimtemissies. Dit zijn de woorden van de astronaut:

Ik herinner me dat ik een fout maakte in een Japans experiment en me doodschaamde. Alles wat je aanraakt in het ruimtestation is het hoogtepunt van jarenlang mensenwerk, dus je moet ervoor zorgen dat het perfect is.

Advertisement

De ruimte is de grens van menselijke exploratie

De gereedschapskist verloren uit het ISS

NASA

Juist het delen van sommige momenten aan boord van het internationale ruimtestation doet ons nadenken over de “menselijke” rol in de ruimteverkenning. De blik van een astronaut kan het mogelijk maken om details op te merken die de meeste mensen zouden ontgaan, vooral in de context van een nieuwe ruimtewedloop. In dit verband denkt Tim Peake na over het Artemis-programma van NASA en het lanceersysteem Starship van SpaceX, de twee entiteiten die de mens naar de maan zullen moeten brengen. Opnieuw.

Vanuit dit oogpunt is Peake er trots op zes maanden in de ruimte te hebben doorgebracht, een ervaring die ook in de toekomst herhaald zou kunnen worden. De Britse ruimtevaartorganisatie overweegt zelfs een volledig Britse missie waarbij Tim Peake een van de astronauten zou kunnen zijn: een terugkeer naar de sterren voor een van de “navigators” met de meeste ervaring in ruimtemissies.

Blijft wat er op het ISS gebeurt op het ISS?

Channel 5 / NASA

Hoewel een missie in het internationale ruimtestation fysieke en mentale voorbereiding, maandenlange training en constante ondersteuning vereist, blijft het dagelijkse leven in een baan om de aarde uiterst menselijk. In feite proberen alle astronauten een soort dagelijks leven aan boord van het ISS te bereiken. Toch gebeurt er soms iets vreemds dat niet gemakkelijk te verklaren is, althans niet in het begin. Peake herinnert zich hoe zijn ervaring op het ruimtestation hem in contact bracht met “aliens”. Hij is op het ISS, maar buiten het raam ziet hij drie ongeïdentificeerde lichten waar onmiddellijk een vierde licht bijkomt. Wat kan het zijn, vraagt hij zich af, en voor een paar fracties van een seconde denkt hij dat hij getuige is van een historisch spektakel, misschien buitenaardse levensvormen.

Maar al snel wordt de waarheid onthuld. Het zijn geen buitenaardse wezens of onverklaarbare fenomenen maar Russische urine: door een lek spoot een Russische sonde afval de ruimte in. Misschien geen historische ervaring, maar wel een uniek moment. En misschien zei Peake daarom wel “elke astronaut heeft zijn geheimen”, zonder daar nog iets aan toe te voegen.

Source:

 

 
Advertisement