Japanse geleerden ontdekken een oude villa in Italië: deze zou toebehoren aan de stichter van het Romeinse rijk

Janine image
door Janine

26 April 2024

Delen van de site van Somma Vesuviana ontdekt door Japanse onderzoekers
Advertisement

Een oude Romeinse villa is ontdekt in Italië door onderzoekers van de Universiteit van Tokio, die beweren dat het toebehoorde aan Augustus, de eerste keizer van Rome.

Advertisement

Oude villa ontdekt in Somma Vesuviana, in Italië

het gebied van de zogenaamde Villa van Augustus, gelegen in het plaatsje Starza della Regina, in de gemeente Somma Vesuviana

Rjdeadly/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0 DEED

Een villa uit de 1e eeuw na Christus is verrezen uit de as van de beroemde vulkaan Vesuvius dankzij het werk van een team Japanse onderzoekers onder leiding van Mariko Muramatsu, een professor in Italiaanse studies. Na meer dan twintig jaar onderzoek op de site in Somma Vesuviana, in Napels, in het zuiden van Italië, werd de ontdekking op 17 april 2024 bekendgemaakt.

Onderzoekers denken dat de villa mogelijk toebehoorde aan Gaius Julius Caesar Octavius Augustus, de eerste Romeinse keizer, die leefde van 63 voor Christus tot 14 na Christus. Volgens historische gegevens zou Augustus zijn overleden in zijn villa ten noordoosten van de Vesuvius, waar later een tempel ter ere van hem werd gebouwd. De locatie van de villa is echter nooit vastgesteld.

Advertisement

Amforen en oven in de villa van de eerste keizer Augustus: de datering

Resten van wat waarschijnlijk een oven is die werd gebruikt om een bad te verwarmen op de site Somma Vesuviana

Divisione Ricerche per le Aree Mediterranee, Istituto di Studi Globali Avanzati, Università di Tokyo, Komaba

Het team van de Universiteit van Tokio heeft een deel ontdekt van een bouwwerk dat als pakhuis was gebruikt, met talloze keramische amforen langs een muur. Bovendien ontdekten de onderzoekers ook wat vermoedelijk een oven was die werd gebruikt om het bad te verwarmen. Tegels en fragmenten van de muur lagen na de instorting verspreid over de vloer.

De analyse van de chemische samenstelling van het vulkanische puimsteen op de plek, die de overblijfselen van de villa verborg, stelde de datering van het bouwwerk vast: het lijkt afkomstig te zijn van de pyroclastische stroom van lava, hete gassen en rotsblokken als gevolg van de uitbarsting van de Vesuvius in 79, wat ook het einde van Pompeii veroorzaakte. Koolstofdatering van de oven heeft aangetoond dat deze dateert uit de eerste eeuw. Deze gegevens brachten het team tot de conclusie dat de villa na Augustus naar alle waarschijnlijkheid niet langer bewoond was.

Masanori Aoyagi, hoogleraar westerse klassieke archeologie aan de Universiteit van Tokio, die de opgravingen op de site leidde die in 2002 begonnen, zei: "Na 20 jaar hebben we eindelijk dit stadium bereikt, wat ons zal helpen om de schade vast te stellen die is toegebracht aan de noordelijke helling van de Vesuvius en om een beter algemeen beeld te krijgen van de uitbarsting van 79."

De villa werd bedolven door de uitbarsting van de vulkaan in 79 na Christus.

De site van de opgravingen van Somma Vesuviana

Divisione di Ricerca per le Aree del Mediterraneo, Istituto di Studi Globali Avanzati, Università di Tokyo, Komaba

Het Romeinse gebouw lag dus al bijna tweeduizend jaar begraven onder vulkanische as. "Dit suggereert dat de noordelijke hellingen van de Vesuvius, waar de effecten van de uitbarsting van 79 na Christus naar verluidt minder ernstig waren dan in het zuidoostelijke deel van de berg, ook werden getroffen door de uitbarsting met een vernietigende kracht”, meldt de Universiteit van Tokio.

De aanwezigheid van een privé-badkamer, of wat wordt verondersteld een privé-badkamer te zijn, suggereert dat het toebehoorde aan een invloedrijk persoon en versterkt het idee dat het inderdaad het huis van Augustus was. De later op de plek gebouwde herdenkingstempel ondersteunt deze stelling ook. De kans dat de villa van de eerste Romeinse keizer eindelijk gevonden en geïdentificeerd is, is daarom zeer groot.

Advertisement