De langverwachte lancering van het nieuwe NASA-ruimtevaartuig werd op het laatste moment geblokkeerd: er ging iets mis

Janine image
door Janine

05 Juni 2024

Advertisement

Een belangrijke en langverwachte NASA-lancering werd op het laatste moment abrupt onderbroken door een verdacht geluid. Dit is wat er gebeurde en waarom de missie zo belangrijk was.

Advertisement

Lancering van het ruimtevaartuig Starliner onderbroken door “zoemend” geluid

De lancering van Boeing's Starliner capsule op een Atlas V raket was gepland voor 6 mei 2024 vanaf het lanceerplatform van het Space Launch Complex in Cape Canaveral, in Florida, maar er ging iets mis. NASA-astronauten Butch Wilmore en Suni Williams waren klaar om naar het internationale ruimtestation te vliegen - een langverwacht moment, omdat het de eerste bemande missie aan boord van het nieuwe ruimteschip zou zijn.

Twee uur voor de lancering werd het aftellen echter onderbroken. Het “gezoem” van de Atlas V raket, die het ruimtevaartuig naar de ruimte moet brengen en gebouwd is door de United Launch Alliance in Alabama, zette de autoriteiten op scherp en haastte zich om het op handen zijnde vertrek te stoppen.

Het probleem betreft een klep van de raket en het is nog niet bekend wanneer een nieuwe lancering zal plaatsvinden, hoewel dat waarschijnlijk tussen 10 en 11 mei zal gebeuren.

Advertisement

Probleem met de klep van de Atlas V-raket

De Atlas V-raket wordt gelanceerd vanaf het Cape Canaveral Air Force Station in Florida

NASA/Tom Farrar, Kevin O'Connell/Wikimedia commons - Public domain

Ken Bowersox, NASA's associate administrator voor ruimtevaartoperaties, zei: "Goede dingen zijn het wachten waard en binnenkort krijgen we de kans om de raket en het ruimteschip te zien opstijgen. We moeten meer gegevens verzamelen, we hebben nog geen definitief plan."

De klep die de langverwachte lancering verhinderde, bevindt zich in de tweede trap van de raket, dus in het bovenste gedeelte. In sommige gevallen, zoals de CEO van United Launch Alliance uitlegde, kunnen de kleppen snel open en dicht gaan en een zoemend geluid veroorzaken. Een licht geluid is niet verontrustend, maar als het overmatig is, kan het de klep ernstig beschadigen. Daarom is het nu de bedoeling om uit te zoeken of het om het eerste of het laatste gaat: de ingenieurs zullen dit met de nodige controles moeten vaststellen en een hele dag bezig zijn met het probleem. Het kan zijn dat de klep moet worden vervangen, waardoor de raket van het lanceerplatform moet worden getransporteerd.

Waarom er zo reikhalzend werd uitgekeken naar de lancering van het ruimteschip

Het bemanningsschip CST-100 Starliner van Boeing nadert het internationale ruimtestation

Bob Hines/NASA/ Wikimedia commons - Public domain

De lancering markeert de eerste bemande reis van de door Boeing ontworpen Starliner. Als de weersomstandigheden het toelaten - en die lijken gunstig te zijn - duurt het slechts een dag of twee voordat de missie Crew Flight Test van start kan gaan. Als alles volgens plan verloopt, zal NASA het ruimtevaartuig betrekken bij het Commercial Crew Program van de federale instantie. NASA Administrator Bill Nelson legde uit: "Ze controleren een heleboel systemen: levensondersteuning, handmatige bediening. Daarom hebben we twee testpiloten aan boord gezet en de cv's van Butch en Suni zijn natuurlijk uitgebreid."

De lancering van de Starliner met de Atlas V raket markeert de zesde eerste reis van een Amerikaans ruimtevaartuig, na Mercury, Gemini, Apollo, de spaceshuttle en SpaceX's Dragon. En binnenkort Starliner, de eerste met een vrouwelijke astronaut aan boord. Na de lancering zal het ruimteschip loskomen van de raket en na meer dan 24 uur het ISS bereiken, waar de bemanning een week zal doorbrengen met de andere zeven astronauten aan boord. Bij terugkeer zal de capsule aan een parachute worden gelanceerd en landen in het zuidwesten van de Verenigde Staten.

Advertisement