Krachtige zonne-explosies hebben een sterke impact op de aarde: wat zou er kunnen gebeuren?

Janine image
door Janine

09 Mei 2024

Zonnevlam gedetecteerd in mei 2024
Advertisement

De krachtige uitbarstingen die op onze moederster exploderen, hebben een sterke impact op de aarde en lijken niet te stoppen. Dit is wat er gebeurt.

Wat zijn zonnevlammen?

Zonnevlam die uitbarst vanaf het oppervlak van de zon

SPACE WEATHER PREDICTION CENTER

Een zonnevlam, zo meldt NASA, is "een intense uitbarsting van straling door het vrijkomen van magnetische energie die gepaard gaat met zonnevlekken". Dit zijn, legt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie uit, de grootste explosieve gebeurtenissen in ons zonnestelsel. Ze manifesteren zich als heldere gebieden op de zon die enkele minuten tot enkele uren zichtbaar zijn.

Wat ons in staat stelt om ze te detecteren is het licht, dus de fotonen, die vrijkomen en die worden gecontroleerd door optisch licht en röntgenstraling. In zonnevlammen worden de zwaarste deeltjes versneld. De afgelopen dagen zijn zonnevlammen in volle actie: X1.6 vond plaats op 3 mei, gevolgd door andere krachtige fenomenen volgens het Space Weather Prediction Center van NOAA. Elk van deze fenomenen heeft een grote impact gehad op onze planeet.

Advertisement

De gevolgen van krachtige zonnevlammen op aarde

Een X1.3 en een X1.2 zonnevlam barstten op 5 mei los uit de actieve groep zonnevlekken AR 3663. In beide gevallen traden radio blackouts op op onze planeet, in Japan, Australië en grote delen van China, en de effecten zouden langer kunnen duren als coronale massa uitstoot, enorme wolken van zonneplasma doordrenkt met magnetische veldlijnen, geladen deeltjes naar de aarde zouden leiden.

Hierover zijn echter geen zekere gegevens bekend. Er zijn momenteel negen clusters zonnevlekken aanwezig aan de kant van de zon die naar onze planeet is gericht, die ongeveer 150 zonnevlekken omvatten. AR 3663 is op dit moment in ieder geval het meest actief en heeft sinds 30 april meerdere M-klasse en vier X-klasse vlammen uitgezonden, waarmee hij op de tweede plaats staat van de sterkste vlammen die onze ster kan produceren.

Maar wat zijn de voorspellingen van de wetenschappers en wat kunnen we verwachten? Volgens de voorspellers zullen er meer M-klasse vlammen zijn en mogelijk nog een of meer X-klasse vlammen voordat ze buiten de baan van de aarde draaien.

Keith Strong, een zonnefysicus, schreef in een bericht op X, voorheen Twitter: “Het gebied van zonnevlekken AR3663 produceerde een X4.5 vlam, de op twee na grootste sinds het begin van zonnecyclus 25 (4,3 jaar geleden)." Hij voegde eraan toe dat de vlam een sterke black-out veroorzaakte in een groot deel van Azië, Oost-Afrika en Oost-Europa. "Als het een coronale massa uitstoot produceerde, zal deze waarschijnlijk binnen een dag of twee de aarde raken."

Geomagnetische storm op komst? Er is iets positiefs aan

SDO | Solar Dynamics Observatory NASA

Zonnevlammen gaan soms gepaard met uitbarstingen die de aarde met een paar dagen vertraging kunnen bereiken, omdat plasma zich minder snel verplaatst dan licht. Op het moment dat de coronale massa uitstoot ons bereikt, ontstaat er echter een geomagnetische storm met aanzienlijke gevolgen voor de communicatie. Op het moment dat het de magnetosfeer van de planeet raakt, ontstaan er elektrische stromen die door elektriciteitsnetwerken kunnen reizen, stroomuitval kunnen veroorzaken en satellieten, radio- en navigatiesignalen kunnen beïnvloeden.

Maar er is ook een positief aspect: de wisselwerking tussen zonnedeeltjes, de magnetosfeer en de atmosfeer van de aarde leidt tot een opvallend poollicht boven de polen van de aarde, dat alleen 's nachts zichtbaar is, wanneer er geen zonlicht is. In elk geval zullen de volgende uitbarstingen kleine gevolgen hebben, omdat AR 3663 van de baan van de aarde af draait, maar de zon zit midden in haar activiteitscyclus, haar piek vindt om de elf jaar plaats en kan ons nog meer “verrassingen” bezorgen.

Advertisement