Waarom heeft Monaco een prins, maar geen koning? Dit zijn de redenen achter deze titel

Janine image
door Janine

14 Juni 2024

Advertisement

Het Prinsdom Monaco is een vrij kleine moderne staat, maar wel één die een grote reputatie geniet. Of het nu in de financiële wereld of in de luxesector is, Monaco is een gewilde bestemming geworden voor prominente figuren en VIP's. Toch blijft één aspect van deze kleine staat vaak onopgemerkt: waarom praten we over het Prinsdom Monaco? Kortom: als het een onafhankelijke staat is, waarom heeft Monaco dan wel een prins, maar geen koning? Laten we het samen ontdekken!

Eén van de oudste staten ter wereld

Einaz80/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Als het over het Prinsdom gaat, weet niet iedereen dat Monaco een van de oudste staten ter wereld is en dat het in deze vorm al honderden jaren bestaat. De geschiedenis van de stadstaat is verbonden met de Genuese familie Grimaldi en in het bijzonder met de figuur van Francesco Grimaldi. In 1297 veroverde de leider van de Welfen namelijk het Genuese fort van Monaco, waarmee hij zijn heerschappij over het kasteel en het omliggende gebied vestigde.

In de daaropvolgende eeuwen slaagde Monaco erin een zekere onafhankelijkheid te behouden, schommelend tussen de invloed van Frankrijk en die van Spanje, de twee supermachten van de moderne tijd. Uiteindelijk koos Monaco in 1612 voor Frankrijk en moest daarom afstand doen van zijn bezittingen in Spanje: in ruil daarvoor kregen de Grimaldi’s de titel van Prinsen en werden ze in 1641 een Frans protectoraat. Dit is hoe het Prinsdom Monaco ontstond, maar waarom is zijn soeverein geen koning?

Advertisement

Waarom heeft Monaco een prins, maar geen koning?

Albert II van Monaco, wiens volledige naam Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi is en wiens waardigheid Zijne Doorluchtige Hoogheid is, is vandaag de prins van Monaco. Om te begrijpen waarom Monaco een prins heeft maar geen koning, moeten we echter teruggaan in het verleden, naar die 17e eeuw toen de stadstaat koos voor Franse invloed om zijn onafhankelijkheid te behouden.

Aan de ene kant wordt het ontbreken van een koning toegeschreven aan de kleine omvang van het vorstendom en de eeuwenoude traditie van allianties met koninklijke families van grotere staten ter bescherming. Aan de andere kant is het juist het machtsevenwicht met de omliggende monarchieën dat van Monaco een vorstendom heeft gemaakt en geen koninkrijk. Vóór 1612 werden de Grimaldi's Heren van Monaco genoemd: de titel van prinsen werd hen verleend door de Franse vorsten en dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven.

Het Prinsdom Monaco tegenwoordig, tussen luxe en mogelijkheden

内閣官房内閣広報室/Wikimedia Commons - CC BY 4.0 DEED / Hampus Cullin/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

Vandaag de dag is het Prinsdom Monaco een onafhankelijke staat die nauwe banden heeft met Frankrijk, maar die door zijn ligging en belastingregime een bestemming is voor veel miljonairs en miljardairs. De kleine stadstaat, na Vaticaanstad de kleinste staat ter wereld, is uitgegroeid tot een centrum van uitmuntendheid op het gebied van economie, cultuur en luxe. Naast het aantrekken van de rijken van de wereld, organiseert Monaco ook prestigieuze evenementen zoals de Formule 1 Grand Prix.

De geschiedenis van Monaco gaat terug tot het einde van de 13e eeuw en het lijkt vreemd om de rijke staat van vandaag toe te schrijven aan het fort dat werd veroverd door Francesco Grimaldi. Toch is Monaco een zeer oud land dat door de eeuwen heen zijn vorm heeft behouden. En die vanaf een bepaald moment ook zijn Prins had. Maar geen koning.

Advertisement