Een Fotograaf Laat Ons Zien Waar Syrische Kinderen Slapen Terwijl Ze Vluchten Voor De Oorlog - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een Fotograaf Laat Ons Zien Waar Syrische…
Hardlopen Is De Slechtste Manier Om In Vorm Te Blijven Volgens Experts Verdien 20,000 Dollar Met Het Proeven Van Bier, Dit Is Toch Je Droomvacature?

Een Fotograaf Laat Ons Zien Waar Syrische Kinderen Slapen Terwijl Ze Vluchten Voor De Oorlog

Door Skip Tromp de Haas
17.549
Advertisement

De jonge fotograaf Magnus Wennman wilde zijn foto's een ongebruikelijk tintje geven toen hij in opdracht van het Zweedse blad Aftobladet een fotoreportage mocht maken.

Enerzijds is de oorzaak van het conflict, hoe dit zich ontwikkelt en bij wie de eventuele verantwoordelijkheid ligt een netelig onderwerp om aan te snijden. Anderzijds heeft de fotograaf zich meer gefocust op de iets gewonere aspecten die beter te bevatten zijn. Waar en hoe slapen kinderen die op de vlucht zijn voor het Syrische conflict?

Reizend door Oost-Europa en het Midden-Oosten kon de fotograaf de levens vastleggen van personen die aan de bommen en slachtpartijen zijn ontkomen. Een nieuw dagelijks drama, waarvan je minder hoort en dat ook niet zo opvalt.

Zijn foto's zijn een bewijs ervan dat kinderen ontredderd en verkleumd zijn, dat ze de nachten doorbrengen in parken of op straat, aan de buitengrenzen van Europa, symbolen van een tragedie die veel omvangrijker en aanweziger zijn dan dat wij ons voor kunnen stellen.

Lamar, 5 jaar - Horgos, Servië

Lamar spreekt nog altijd van de poppen, treinen en ballen die zij had toen zij in Baghdad woonden. Nu is alles anders en slaapt ze in een bos terwijl ze onderweg is naar Hongarije.

Abdullah, 5 jaar - Belgrado, Servië

Abdullah lijdt aan een hart- en vaatziekte en slaapt al twee dagen buiten bij een station in Belgrado. Elke nacht beleeft hij volgens zijn moeder, nachtmerries omdat hij gezien heeft hoe zijn zusje omkwam.

Advertisement

Ahmed, 6 jaar - Horgos, Servië

Ahmed's oom heeft zich over hem ontfermd nadat de vader van het jongetje omkwam in zijn huis in Zuid-Syrië

Maram, 8 jaar - Amman

Ze kwam net terug uit school toen een raket haar huis vernielde. De kleine Maram werd naar het ziekenhuis in Jordanië gebracht en lag 11 dagen in coma. Vandaag is ze bij bewustzijn, maar praat niet.

Ralia, 7 jaar en Rahaf, 13 jaar oud - Beiroet

De twee zusjes wonen samen met hun vader op straat in Beiroet nadat een granaat een einde maakte aan het leven van hun moeder en kleine broertje in Damascus.

Advertisement

Moyad, 5 jaar oud - Amman

Toen Moyad samen met zijn moeder op weg was naar huis toen ze bloem hadden gekocht, werd hij verrast door een autobom die in een taxi was geplaatst. Zijn moeder was op slag dood, hij werd naar Jordanië gebracht waar hij helemaal alleen aan het herstellen is van zijn verwondingen.

Walaa, 5 jaar oud - Dar-El-Ias

Waar hij eerst een heel eigen kamertje had in Aleppo, is de de kleine Walaa doodsbang om in slaap te vallen. Juist 's nachts kwamen de eerste bombardementen, en het is deze herinnering die hem het meeste angst aanjagen.

Advertisement

Ahmad, 7 jaar oud - Horgos/Roszke

Het gezin van Ahmad had geen andere keus dan te vertrekken nadat hun hele huis was vernield door een bom. Deze foto is gemaakt op de 16e dag van hun uittocht richting Hongarije. Tijdens deze tocht sliep hij in bushokjes, bosjes of bij afgelegen wegen.

Shiraz, 9 jaar oud - Suruc

Toen Shiraz 3 jaar oud was werd bij hem polio vastgesteld en had hij volgens artsen weinig kans op overleven. Toen de oorlog begon weigerde zijn moeder hem te verlaten. Gewikkeld in een deken nam ze hem mee naar Turkijke waar hij dag en nacht op een houten bed ligt in een vluchtelingenkamp

Advertisement

Shehd, 7 jaar oud

Shehd vond het altijd leuk om te tekenen, maar de laatste tijd, toen zij nog in Syrië woonde, gingen haar tekeningen maar over een ding. Wapens. Nu ze onderweg is naar de Hongaarse grens met haar ouders, tekent ze helemaal niet meer. Er is geen plek voor kleurtjes en tekenpapier wanneer ouders ternauwernood iets kunnen vinden om de honger in het gezin te stillen

Amir, 20 maanden oud - Zahle Fayda

De kleine Amir is geboren als vluchteling en speelt vandaag met voorwerpen die hij kan vinden in het vluchtelingenkamp waar hij de eerste maanden van zijn leven doorbrengt. Hij weigert ook maar een woord te zeggen. Zijn jonge moeder Shahana (32 jaar) denkt dat hij een traumatische ervaring heeft gehad toen hij nog in haar buik zat.

Juliana, 2 jaar oud - Horgos, Servië

Juliana probeert zich te verstoppen onder de sjaal van haar moeder voor de niet aflatende stroom van vliegen terwijl het 34 graden is.

Fara, 2 jaar oud - Azraq

Fara en haar zusje Tisam (9 jaar) brengen de nacht alleen door terwijl hun vader op zoek is naar eten.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt