Dit is Rjukan, een plaats in Noorwegen die 6 maanden per jaar wordt verlicht met behulp van spiegels - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Dit is Rjukan, een plaats in Noorwegen…
Dit standbeeld van Neptunus verbergt een schitterend geheim onder het wateroppervlak Een ezel wordt gered na een overstroming... Zijn reactie wist miljoenen mensen in het hart te raken

Dit is Rjukan, een plaats in Noorwegen die 6 maanden per jaar wordt verlicht met behulp van spiegels

12.852
Advertisement

Zonlicht is voor velen vanzelfsprekend, en in sommige landen zelfs in overvloed aanwezig, maar er zijn plekken op de wereld waar zonlicht een kostbaar goed is. 

Rjukan is een klein plaatsje in de buurt van Oslo, gelegen in een spectaculaire natuurlijke omgeving, in een dal tussen de bergen, wat een 'tijdelijke' beperking met zich meebrengt: van september tot maar ligt Rjukan in de schaduw, omdat de zon niet hoog genoeg komt om over de bergtoppen heen te schijnen. 

Welkom in Rjukan

In 1913 had Sam Eyde, de oprichter van het plaatsje, het visionaire idee om spiegels of reflecterende materialen te gebruiken om de inwoners van zonlicht te voorzien, maar dit idee werd nooit verwezenlijkt. 

De uitvinding van de "Solspeil"

In 2005 nam de kunstenaar en inwoner van Rjukan Martin Andersen het idee van Eyde in overweging en besloot om het idee uit te werken. In 2013 werd de visie van Eyde dan eindelijk werkelijkheid.

Advertisement

Voor de komst van de "Solspeil" was het gebruik van de Krossobanen, een kabelbaan gebouwd in 1928 die de top van de berg bereikt, de enige manier om van natuurlijk zonlicht te kunnen genieten

De spiegels

De "Solspeil" bestaat uit drie enorme spiegels die op de berg die over het stadje uitkijkt zijn geïnstalleerd. De spiegels vangen het directe zonlicht op en reflecteren dit op het dorpsplein.

Leven onder de zon

Op de openingsdag hebben duizenden mensen zich op het dorpsplein verzameld: voor hen betekent deze uitvinding een significante verbetering van de kwaliteit van hun leven.

Meer tijd om te socializen

Voor de installatie van de spiegels, werd het leven in dit stadje 6 maanden lang letterlijk overschaduwd. Nu hebben de bewoners meer tijd om bij elkaar te komen en te genieten van het zonlicht.

Milieuvriendelijke technologie

We weten allemaal in welke mate de Noren de natuur respecteren (iets waar we allemaal een voorbeeld aan moeten nemen) en ook voor dit project is er rekening mee gehouden dat het geen nadelige effecten voor het milieu heeft: de spiegels produceren geen afvalstoffen en de installatie werkt op zonne-energie.

Een kostbare, maar noodzakelijke uitvinding

De installatie kostte meer dan 600.000 euro. De prijs was aanleiding voor een controverse in de stad, maar nadat de installatie werd geplaatst hadden de meeste mensen geen spijt van de kosten die hiervoor zijn gemaakt. 

Toerisme

De installatie is uitgegroeid tot een ware toeristische bezienswaardigheid. Sinds 2013 is het toerisme aanzienlijk gestegen in deze plaats. In 2015 werd de stad daarnaast door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt