x
Dit dorp heeft 2600 inwoners maar bezit…
Weinig mensen hebben kennis van deze wilde Deze kat lacht vanaf de dag dat hij werd geadopteerd en is hier nooit meer mee opgehouden.

Dit dorp heeft 2600 inwoners maar bezit geen wegen: lees hier het prachtige verhaal over Giethoorn

15 Juni 2016 • Door Romy Mortier
49.520
Advertisement

In het noordelijke deel van de lage landen bevindt zich een klein stadje wat zò bijzonder is dat het ook wel bekend staat als het " Venetië van het Noorden" of " het groene Venetië": deze laatste benaming vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in het feit dat Giethoorn, de naam van het stadje, kan worden beschreven als een plek met immens veel uitgestrekte groene grasvelden, die gegroefd zijn door tientallen kanalen die elkaar aldoor hervinden en op elkaar uitkomen. 

Door de ogen van de bezoeker zal het overkomen als een zeer idyllische plek, wat ook te danken is aan het auto en motorvrije centrum van Giethoorn. De enige manier voor vervoer in Giethoorn , is per boot, om vervolgens te genieten van elk paradijselijk hoekje van het waterstadje. 

via: News Linq

Het dorp heeft 2600 inwoners en bevindt zich op Nederlandse territorium van de lage landen.

Het stadje is ontstaan in 1230 door de vestiging van een groep flagellanten, een katholieke beweging: gevlucht voor de christenvervolgingen zochten zij een plek waar ze zich konden verstoppen, met die reden stichtten zij een plek zonder wegen.

Advertisement

Op de desbetreffende plek vonden de vluchtelingen een groot aantal geit horens, gedood door een overstroming. Hier vindt de letterlijke vertaling van de stad dan ook zijn oorsprong, Giethoorn betekent letterlijk "Hoorn van een Geit".

De typische bootjes van dit kleine stadje hebben een plat dek en worden aangestuurd op de wateroppervlakken door een lange baars.

Rondom Giethoorn bevinden zich vele andere stadjes die de moeite waard zijn om te bezoeken: Amsterdam op 120 km afstand.

Advertisement

Het geraas en de drukte van de stad blijven op een verbazingwekkende manier afwezig binnen Giethoorn. Er bestaat een enkel fietspad in het dorp als alternatief voor de gondels.

De kanalen worden omgeven door schattige huizen met rieten dakken en versieren zo de kust langs het water.

Advertisement

De natuur heerst in deze Nederlandse oase. Het hele dorp lijkt een tapijt van groene grasvelden welke elkaar steeds opvolgen: bloemen en bomen spiegelen zich in het water van de kanalen.

Om een sloot of kanaal over te kunnen steken zijn er houten bruggetjes geconstrueerd, meer dan 50 binnen de gehele omvang van Giethoorn.

Advertisement

In het centrum van het dorp zijn er een groot aantal musea te bezoeken, zodat men zich kan verdiepen in de geschiedenis van dit juweeltje.

Aanvankelijk werden de kanalen aangelegd om turf uit te graven, plantaardig gedroogd veen dat als brandstof kan worden gebruikt.

Wandelend door het historische centrum voel je de sensatie in een sprookjeswereld terecht te zijn gekomen.

Elk jaar wordt in het stadje het Gondelvaart Festival georganiseerd, een competitie tussen de gondels. Voor deze gelegenheid decoreren de inwoners de boten met pluimen en lantaarns, en geniet heel Giethoorn van dit grote feest!

Bekijk de Video:

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt